Представители на "шестте големи" - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, се срещнаха в Ню Йорк, за да обсъдят налагането на нови санкции на Иран заради ядрената й програма, предаде "Ройтерс".

Причината за възможни нови санкции е отказът на Ислямската република да отстъпи от противоречивата си програма, въпреки дадения й срок.

Дипломати коментират, че Китай на тази среща, е бил представляван от второстепенен дипломат, за разлика от останалите държави.

Това показва и отношението му към санкциите срещу Иран. Според Китай, сега не е време за драстични действия, а трябва да се действа дипломатично.

Русия е и за разговори, и за санкции, но според дипломати, едва ли ще подкрепи налагането им. Представителят им е споменал трите резолюции за санкции срещу Иран като доказателство, че с преговори ще се постигне по-голям резултат.

По-рано този месец, Вашингтон отхвърли ултиматума на Иран и обяви, че предложението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), което предвижда обогатяването на ирански уран извън страната, е достатъчно.

Външният министър на Иран Манушер Мотаки обяви, че до края на месеца западните държави трябва да приемат предложеният план за обмен на ирански нискообогатен уран или страната самостоятелно ще започне да произвежда ядрено гориво.