Въпросници за съставяне на досиета за политическите опоненти и техните планове били раздадени на членове на ГЕРБ в Русенска област. Това обяви Меглена Плугчиева по време на днешното заседание на Националния съвет на БСП.

Тя дори раздаде скандалния въпросник на медиите, с който се сдобила от член на социалистите в Русенско. Той от своя страна по незнайно какви причини го получил от представител на ГЕРБ в областта.

БСП готвят нов вот на недоверие през юли.
Още...

Намирам това за чудовищно, смятам, че трябва да има реакция от наша страна, заяви пред съпартийците си Плугчиева. Според нея за това действие на герберите трябва да бъде информиран Европейския парламент, посланиците на страните-членки у нас, както и българското общество.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък изобщо не беше изненадан от съобщеното от Плугчиева. Това не е изненада като подход на управляващата партия, посочи той. Бившият премиер очаква, че основният опонент на левицата ще използва всички средства, за да я отстрани по време на предизборната битка.

Пред медиите Плугчиева изрази възмущението си от действието на ГЕРБ в Русе. Аз тълкувам  това като чудовищно и безпрецедентно действие и заплаха за демократичността на изборите, които предстоят, коментира тя.

Смятам за абсурдно, че могат да се събират такива лични данни за политическите опоненти, допълни Плугчиева.

Стана ясно, че социалистите ще направят свое допълнително разследване за автентичността на въпросника. От БСП разясниха и съдържанието му.

Във въпросното „досие" герберите трябва да намерят отговорите за своя политическия опонент от предварително зададени 81 въпроса.

Сред запитванията са вероизповеданието на опонента; неговите ученически прякори; ако няма висше образование, то това болезнено ли е за него и с какво компенсира отсъствие на диплома от ВУЗ. Герберите трябва и да разберат финансовото положение на опонента; каква собственост има в страната и чужбина - официално или по слухове; какво е семейното му положение, колко брака има и на коя дата е сключил брак; трите имена на съпруга или съпругата, образованието, интересите и друга лично информация за него/нея.

Един от въпросите е има ли в кабинета си опонента на управляващата партия някакви символи на социално положение; фотографии с известни личности, портрети и картини. За ГЕРБ е важно да знаят и в каква степен са религиозни опонентите им, суеверни ли са, вярват в паранормални явления.

Ценна информация се оказват и враговете на опонента - например мразят ли го уволнени и съкратени от него служители, както и какви са неговите умения - скача ли с парашут, може да ли да работи на компютър, пие, пуши ли, кои са любимите му ястия, възразява ли, ако му се плащат сметките.

Ценна за отстраняване на политическия опонент се явява и информацията дали има любим спорт и кой е любимият му отбор. Ако пък има автомобил, е важно да се знае на коя бензиностанция зарежда. Не е пренебрегната и информацията за теглото, ръста и външността на опонента и как умее той да се възползва от външния си вид.

За управляващите се оказва важно да знаят и какво е здравословното състояние на опонента, дали оплешивява, има ли проблема с дъха от устата, страда ли от артрит и болки в гърба. Също така е съществено да се знае дали има сексуални затруднения.

Един такъв списък от въпроси отива на Цветан Цветанов, защото той горкият в жизнения си път, освен кадровик на ниско равнище в МВР и след това помощник на главния секретар, от друго не разбира. Това заяви Цвятко Цветков, член на НС на БСП.

Според него освен събирането на данни за политическите опоненти, от мнозинството се събират пари по един усилен, арогантен по думите му начин.