Държавният департамент на САЩ отрече да е постигано споразумение с Турция за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия. Това стана, след като Турция вчера обяви, че е постигната договорка между двете държави за създаването на такава зона.

Телевизия CNN Turk цитира турски дипломат да казва, че страните са договорили условията за такава зона в кампанията си срещу „Ислямска държава". Зам.-министърът на външните работи на Турция Феридун Синирлиоглу информира, че въоръжените сили на Турция и САЩ са се договори за защитна зона на сигурност на територията на Сирия.

„Няма споразумение за такъв вид зона", каза говорителят на Белия дом Марк Тонер, цитиран от „Ройтерс". Тонер поясни, че не е запознат с изказването на турския дипломат и не може да го коментира. „Не отричам твърденията му", допълни представителят на Белия дом.

„ Ние сме били доста ясни от трибуната и навсякъде другаде, казвайки, че няма зона, няма безопасно място, ние не говорим за това. Това, за което говорим, е за постоянно усилие да изтласкаме „Ислямска държава" от района", каза Тонер на брифинг.