Турция ще продължи кампания си срещу кюрдските бунтовници, "докато не остане нито един терорист". Това обяви президентът Реджеп Ердоган в реч, излъчена по телевизията.

Ердоган се закани, че борбата срещу терористите ще продължи, докато не остане нито един терорист в границите на Турция.

Емоционално президентът коментира, че оръжията на екстремистките групировки, включително Кюрдската работническа партия (ПКК) „трябва да бъдат погребани под бетон".

"Аз не говоря просто за слагане на оръжия, аз говоря да ги погребем. Искам да подчертая това", посочи държавният глава.

Реджеп Ердоган направи своето обръщение на фона на острата ескалация на насилието и зачестилите нападения на ПКК, левичарски групировки и "Ислямска държава" в Турция.

Междувременно стана ясно, че въоръжените сили на Турция и САЩ са се договори за защитна зона на сигурност на територията на Сирия. Информацията идва от зам.-министъра на външните работи на Турция Феридун Синирлиоглу, съобщава ИТАР ТАСС.

"Ние със САЩ имаме общо разбиране по въпроса за създаване на такава зона на сигурност и се договорихме за обособяването й на границата със Сирия, посочва Синирлиоглу.

В зоната ще се намира арабско население и тюрки от Сирия, които ще бъдат под защитата на BBC при случай на атаки на „Ислямска държава", ПКК или силите на режима на Асад.

Зам.-министърът отбелязва още, че силите на Ислямска държава ще бъда моментално неутрализирани от въоръжените сили на Турция и САЩ, ако се опитат да пробият тази зона.