Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко се срещнаха вчера след края на срещата на лидерите на страните членки на Митническия съюз и президента на Украйна в Минск, е съобщил прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Срещата е продължила около 2 часа и е била затворена за журналисти.

Песков съобщи, че темите, които двамата ще обсъдят са "много", като основната ще бъдат двустранните отношения и ситуацията в Украйна.

Според Порошенко, скоро може да се очаква "пътна карта" за излизане от военния конфликт.

Путин е заявил, че Москва ще подпомага мирните преговори, но примирието в Източна Украйна зависи от Киев.

Обсъдено е било и възобновяване на преговорите за газа. Възможно е да се проведат на 6 септември. По думите на Путин, сега те са в "задънена улица", но и за двете страни е важно да продължат опитите за постигане на споразумение.

От Кремъл по-рано не изключиха възможността за частна среща между Путин и украинския му колега.

Припомня се, че това е първата им среща след честванията по повод 70-години от Десанта в Нормандия, провели се във Франция през юни, където обаче разговаряха едва 10 минути.

Вчера финландските власти съобщиха за тайни преговори на САЩ и Русия с основна тема прекратяване на сраженията в Украйна, които са били проведени на остров в страната през юни. Повече подробности обаче не бяха съобщени.