Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко се ръкуваха и позираха за обща снимка преди началото на преговорите в беларуската столица Минск, предадoха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

За първи път двамата президенти се срещат от юни, когато Путин и Порошенко участваха в честванията по повод 70-години от Десанта в Нормандия, провели се във Франция.

Русия винаги е уважавалa и уважава избора на другите страни, но не и когато е в ущърб на интересите на други държави, каза Путин в Минск.

Според него полезно е да се увеличи взаимодействието на Митническия съюз с Украйна, но се съмнява, че това е възможно в условия на асоцииране на тази страна с ЕС.

Русия е убедена, че кризата в Украйна не може да се разреши по силов сценарий, подчерта Путин.  Украинската криза не може да се разреши чрез допълнително използване на сила или без стартирането на мирен диалог с Източна Украйна, поясни руският президент.

Той обяви, че руската икономика може да претърпи загуба в размер на 2, 77 милиарда долара или 100 милиарда рубли, ако европейските стоки достигат руския пазар през Украйна, след като Киев подписа търговското споразумение с ЕС. По думите му Беларус и Казахстан също ще бъдат засегнати.

Москва ще отмени преференциите за украински внос с цел защита на интересите си при положение, че Киев се асоциира с ЕС, категоричен е той.

Порошенко каза от своя страна, че целта на посещението му в Минск за срещата с Путин е да се направи всичко възможно за спиране на кръвопролитията и започване на процес по намиране на политически компромис.

Украинският държавен каза, че вижда разговорите да играят решителна роля за бъдещето на Европа.

На тази среща в Минск съдбата на света и Европа се решава. Така я виждам срещата", обяви Порошенко след здрависването си с Путин.

Единственият ефективен инструмент за прекратяване на кръвопролитията в Източна Украйна е ефективен граничен контрол с Русия, прекратяване на оръжейните доставки за сепаратистите и освобождаване на затворниците, разясни Порошенко.

Той също предложи да се създаде мониторингова група, която да следи реалните последствия за Митническия съюз от асоциирането на Украйна с ЕС.

Еврокомисарят по външната политика на ЕС Катрин Аштън подчерта важността на диалога за разрешаване на украинската криза.

Ние сме заинтересовани в поддържането на украинския народ, заинтересовани сме също гражданите да живеят в мир и сигурност. Уважаваме украинската териториална цялост. Вярвам, че всеки от нас споделя тази цел", каза Аштън и подчерта, че ЕС поддържа политическо решение за кризата в Украйна.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предложи да се приеме декларация в края на срещата на Митническия съюз, Украйна и представителите на ЕС.

Държавният глава на Казахстан Нурсултан Назарбаев счита, че е необходимо значително увеличаване на хуманитарната помощ за пострадалите в Източна Украйна.

По-рано президентът на Украйна Петро Порошено изрази надежда, че резултатите от днешната среща в Минск ще дадат възможност за договаряне и установяване на мир на украинска територия.

Днес се провежда среща на лидерите на страните членки на Митническия съюз ( Русия, Беларус и Казахстан) Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев с президента на Украйна Петро Порошенко. На срещата присъстват също шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън, еврокомисарят по търговията Карел де Гухт и енергийният комисар Гюнтер Йотингер.

От Кремъл не изключват възможността за частна среща между Путин и украинския му колега.


Кореспондентът на АП Наталия Василиева отбеляза, че по време на срещата „Путин игнорира слона в стаята (войната в Украйна) и говори за търговията, споменавайки войната накрая". Кореспондентът допълва, че Порошенко изненадващо си спести критиките към Русия, не спомена руската агресия, руските войници на украинска територия и въоръжаването на сепаратистите.

Представителят на „Ал Джазира" Рори Чалъндс каза, че Порошенко е представил своя мирен план от 15 точки по време на разговорите.

„Той предложи провеждане на Есенна мирна конференция и защити асоциирането с ЕС", добави кореспондентът на арабската меди.

Според него Путин е заел по време на разговорите войнствена позиция и е заплашил с повече санкции, ако Украйна не промени това.

„В интерес на Украйна е да приключи тази война. В момента печели срещу сепаратистите на изток, но колкото повече се удължава конфликтът, толкова по-силна ще става Москва. Първо Русия може да продължи да доставя оръжия на сепаратистите и второ, след като зимата настъпи и времето застуди, ще има сериозен проблем за Украйна, която не получава газ от Русия в момента. Москва ще стане много по-силен актьор в преговорите, ако това не се разреши", анализира Чалъндс.

Междувременно енергийният министър на Русия Александър Новак съобщи, че Русия, Украйна и ЕС са се договорили да продължат консултациите за газа в тристранен формат, предаде ИТАР-ТАСС.

„Договорихме се да продължат", каза той.

Стана ясно, че Новак и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер са провели в Минск двустранни преговори по проблемите с доставките на газ за Украйна и Европа.

Обсъдихме текущата ситуация с доставките на газ, транзитът. По-подробно ще ги обсъдим в Москва на 29 август, добави Новак.