В Осло се проведе протест срещу карикатурина пророка Мохамед, предаде "Ройтерс".

Около 2000 мюсюлмани организираха шествие по улиците на града, за да изразят възмущението си от представянето на пророка като прасе в местен вестник.

Публикацията от началото на месеца е била разпространена и във Facebook, но впоследствие е била премахната от сайта.

"Покажете уважение към всички религии" и "Спрете да обиждате мюсюлманите" са гласели плакати, носени от участниците в протеста.

Участници са заявили пред агенцията, че подобни карикатури са огромна обида за мюсюлманите и настояват за извинение.

Основна мюсюлманска организация е останала встрани от протеста, за да предотврати възможност за достигане до изстъпления при провеждането му.

Не се съобщава за инциденти по време на демонстрацията, нито за задържани от полицията.

От вестника се оправдават с преставянето на карикатурата като илюстрация на своя статия, а не целенасочена атака или провокация срещу исляма.

Те коментират шествието като "право на всеки да изрази свободно мнението си."

Агенцията припомня, че това не е първият скандалс карикатури на Мохамед и критики за съвременния мюсюлмански свят.

Преди няколко години мюсюлмани от редица държави отново излязоха на протест, след като пророкът бе изобранен като терорист в датски вестник.

След това, датският телевизионен канал TV2 излъчи откъси от видеоматериал, заснет от членове на крайно дясната Датска народна партия, в който Пророкът Мохамед е показан като камила, пиеща бира и като пиян терорист, който атакува Копенхаген.

С мнозинство в иранския парламент бе взето решение президентът Махмуд Ахмадинеджад да бъде призован да прекрати икономическите  връзки с Дания.

По-късно, ислямският свят беше разтърсен от нова вълна на възмущение по адрес на Холандия заради анимационен филм със заглавие "Интервю с Мохамед", заснет от холандския политик от ирански произход Ехсан Джами.

Холандският крайнодесен депутат Геерт Вилдерс публикува в интернет свой скандален филм - критика на ислямизацията и тероризма по света.

Известният холандски режисьор и публицист Тео ван Гог бе застрелян през 2004 година в Амстердам. Той е известен с филмите си за насилието срещу жените в ислямските общества.