Филмът “Подчинение” предизвика ожесточени дебати Известният холандски режисьор и публицист Тео ван Гог бе застрелян тази сутрин в Амстердам. Той е известен с филмите си за насилието срещу жените в ислямските общества.

Припомняме, в края на септември електронното издание Religiabg.com публикува анализа "Светът на мюсюлманката: изнасилвания, бой, опити за самоубийство" на Марлиз Саймънс от вестник New York Times по повод скандалния филм "Подчинение" за положението на мюсюлманката днес.

Автори на филма са Айаан Хирси Али, бежанка от Сомалия, днес член на холандския парламент и Тео ван Гог.

10-минутната лента бе излъчена по холандската телевизия в края на август. Още с първото излъчване филмът се оказа в центъра на национални дебати, но именно това е и идеята на авторката.

Действието започва с молитва, след което разказвачът въвежда четири жени, които молят Бог за помощ и облекчаване на техните страдания.
Първата е омъжена насила за човек, когото ненавижда.
Втората е изнасилена от собствения си чичо и забременява.
Третата е бита с камшик, защото е преспала със своя приятел.
Четвъртата е подложена на системен тормоз с побои от своя съпруг.

Жените смятат, че Бог ги е изоставил, въпреки че са му верни. Зрителят вижда отекло от бой лице и разказвачът възкликва: "О, Аллах! Ти казваш, че мъжете са защитници и опекуни на жените, защото си дал на един повече сила от друг. Но в крайна сметка веднъж седмично аз изпитвам силата на удара на моя мъж в лицето ми".

Изнасилената жена споделя, че винаги е следвала волята на Аллах, покривайки се, както той изисква: "А сега се моля за спасение, а ти мълчиш, като гроб, към който се стремя".

Филмът “Подчинение” предизвика ожесточени дебати Снимки от филма се появиха в някои холандски вестници и списания, откъси от продукцията бяха показани в различни телевизионни шоупрограми, предизвиквайки и позитивна реакция, и възмущение.
"Няма спор – това е политически памфлет", каза тогава режисьорът Тео ван Гог. Той не разбира защо филмът предизвиква такъв шок у някои мюсюлмани. Според него, продукцията е била достатъчно деликатна: “Ако действително искахме да шокираме хората, филмът би бил съвсем друг”.

43-годишната Хирси Али, възпитана в традициите на исляма, но отказала се от вярата, казва, че нейна цел е не оскърбление на исляма, а привличане на вниманието към това, за което се говори напоследък: тайно насилие над мюсюлманските жени, даже и над онези, които живеят в Европа.
Тя прибягва към силата на филмовото изкуство, за да покаже света на мюсюлманските жени, пълен с обиди, насилие, принудителни бракове и опити за самоубийство сред младите имигрантки.

Дебатите и нападките срещу Хирси Али продължават. Дори по една от местните радиостанции е пусната рап-песен, в която се призовава Али да бъде убита. Хирси е заплашвана и по Интернет – по електронната поща и в чатове, затова денонощно тя е охранявана от бодигард.

Въпреки това Хирси Али е решена да продължи кампанията си и е предложила в парламента министъра на вътрешните работи да нареди преразглеждане на случаите на убийства на млади мюсюлманки.

Али смята, че всяка година в Холандия стават минимум 10 убийства на мюсюлмански девойки - кръвна мъст от братя, бащи или родственици. Полицията окачествява такива убийства като "семейни конфликти".

Хирси Али е публиковала и две книги за положението на мюсюлманските жени: "Фабрика за синове" и "Клетка за девственици".
Следващият й проект е продължение на филма "Подчинение". В него ще бъде отразена гледната точка на мъжете.