Централната и общинската власти в София са претърпели пълен провал по отношение обезпечаването на сигурността на гражданите на столицата, живеещи в близост до ромски гета.

Това се посочва в декларация на градската организация на Атака по повод снощното меле в кв. „Захарна фабрика".

„Едно бъдещо управление на АТАКА ще има за приоритет въвеждането на ред в тази част на София, където дори полицията става обект на нападения, и ще предприеме мерки, които ще доведат до изчезването на престъпността от кв. „Захарна фабрика", обещават още те.

Посегателството над униформени служители на реда показва абсолютното чувство за безнаказаност, дълбоко загнездило се в съзнанието на ромското население, живеещо в тези гета, категорични са националистите.

Според тя това чувство „произлиза от бездействието от страна, както на държавната, така и на местната власт, по отношение на циганската престъпност, процъфтяваща в района на гетото в „Захарна фабрика"".

От Атака заявяват още, че доказателство за това бездействие е и неразкритото в продължение на 4 години жестоко убийство на проф. Калоянов, както и „циганският бунт през 2007 г., когато тълпа въоръжени роми призоваваха за „Смърт на българите". Все още не са разкрити убийците на проф. Калоянов.

Националистите смятат още, че жителите на кв. „Захарна фабрика" живеят в постоянен терор. В този квартал на столицата ни кражбите, грабежите, изнасилванията, побоите и дори убийствата на българи от страна на незаконно пребиваващите там роми са ежедневие, се посочва още в декларацията на столичните националисти.