Иван Петков, председател на УС на Националното ловно-рибарско сдружение (НЛРС) - Съюз на ловците и риболовците в България пред News.bg

Открихте официално новия патичарник в Луковит. Утре организацията чества и годишнина - разкажете малко повече за това.
Утре честваме 117 години на националната ловна организация. По традиция в навечерието на годишнината и празник на ловеца, провеждаме поредица от мероприятия, с които ознаменуваме тази годишнина. Връщаме се към историята, към традициите, към миналото, за да знаем, че имаме и бъдеще. Днес откриваме един нов патичарник в навечерието на празника на националната ловна организация, с което през следващата година очакваме да се увеличи броят на разселените птици с още около 20 000, което е нашият принос към българската природа и към запазването на екологичната политика на националната организация.
Нашата организация е най-голямата неправителствена организация в България. Обединява 139 ловно-рибарски сдружения и 10 риболовни клуба. В нея членуват 117 000 български ловци. Тя е единственият обществен фактор в момента за запазването на българската природа и развитие на дивечните популации в България.
Нашата организация ежегодно инвестира около 2 млн. лв. в разселването на птици. Тази година в българската природа са пуснати около 200 000 птици - фазани, полудиви патици. Заедно с това, българските ловци, обединени в нашите структури, инвестират за опазването на дивеча, за изграждането на неговата хранителна база не по-малко от 8 млн. лв. Това са пари само на българските ловци. Ние не получаваме абсолютно нищо от държавата, даваме своя принос за запазването на българската природа.

С какви проблеми се налага да се бори организацията и въобще съсловието на ловците?
Живеем в сложно и динамично време. Всичко, което се случва в българското общество, промените в икономическото, политическото развитие, дават своето отражение върху националната организация. Не е тайна, че националната организация през последните години е поставена под напрежение. Появяват се много частни, корпоративни интереси в лова и неслучайно ние проведохме един национален  митинг, в който взеха участие не по-малко от 10 000 български ловци.
Ние заявихме ясно и категорично на хората, от които зависи бъдещето на ловното стопанство, че искаме ясна стратегия за развитие на ловното стопанство. Искаме нов закон за лова с ясен регламент, правила и отговорности, тъй като се появи нов субект в стопанисването на дивеча - т.нар. икономически фактори, бизнесът. Ние не сме против бизнесът да инвестира, но трябва да има точни и ясни правила.
В редица райони на страната там, където държавните райони бяха отдадени на стопански субекти за управление на дивечовите ресурси, се появиха капаните, започна улавянето на дивеч от свободните територии на сдруженията, с което беше накърнена равнопоставеността на стопанисващите дивеча. Голяма част от нашите структури почти не виждат дива свиня и просто там е сведено до минимум.

С откриването на новия ловен сезон какво пожелание ще отправите към ловците?
Първо искам да поздравя всички мои колеги ловци от цялата страна, които на 8 август ще открият новия ловен сезон на мигриращ дивеч. Искам да им пожелая преди всичко много емоции, много адреналин, много наслука. И нека да запазим колективния дух, другарските отношения в лова и да посрещнем новия сезон с високо вдигнато чело, защото имаме основание за това. Дали сме всичко, което зависи от нас, за да ловуваме с достойнство и чест.