Навръх 117-ия рожден ден на Националното ловно-рибарско сдружение (НЛРС) в град Луковит официално беше открито стопанство за отглеждане на полудиви патици.

Благодарение най-новата производствена мощност на НЛРС, ще бъдат отгледани около 15 000 полудиви патици, а перспективите са броят им да расте. Отец Данаил извърши ритуал, с което благослови новото стопанство.

"Присъстваме на един исторически факт - откриването на патичарско стопанство на националната организация, една нова мощност, която се надявам, че през следващите години ще допринесе за увеличаване броя на разселените полудиви патици в българската природа", заяви председателят на УС на НЛРС Иван Петков.

Дивечоразвъдната дейност в организацията има своята история - тя започва преди 83 години. Още през 1932 г. осъзнават, че възстановяването на българската природа е възможно само с изкуственото производство и разселването на дивеча в природата. Тогава се създава ловното стопанство - Буковец край Велико Търново.

Епохата в развитието на дивечоразвъдната дейност е 1960-1984 г. "С изградената производствена база и с изградените мощности за климатизиране на птици нашата организация е могла да произвежда и разселва около 650 000 птици в природата", отбеляза Петков.

Интересно е, че през 1971 г. се внасят първите яйца за полудива патица от Словакия и в ловното стопанство в Разградско се произвеждат първите 3200 полудиви патици, които се пускат в българската природа. През 80-те години сме разселвали около 100 000 полудиви патици със средства на ловците и националната организация. Днес разселваме само около 20 000 и то благодарение на нашето стопанство на сдружението в Марица - Костенец, обясни председателят а НЛРС.

Той декларира общата воля на националното сдружение за увеличаване броя на разселените полудиви патици в природата.

Петков благодари на кмета на Луковит, на строителите и на екипа на фирма "Сокол", която се захванала с тази отговорна дейност.

Наслука и успешен ловен сезон за всички ловци пожела Иван Петков и заедно с кмета на Луковит, Иван Грънчаров, символично прерязаха лентата по случай откриването на патичарника.

На 8 август се открива лова на пернат дивеч. "Искаме да покажем на нашето общество, че освен ловци, ние сме природозащитници, грижим се за природата и дивеча", заяви на свой ред управителят на фирма "Сокол-БЛРС" Борислав Бечев.

Сред присъстващите на събитито гости бяха ген. Кольо Милев, член на ЛРС Сливен, кметът на Ябланица Иван Цаков, председателят на ЛРС-Пловдив доц. Васил Паница, Колю Панайотов - председател на ЛРС Варна, Илия Димитров - председател на ЛРС Добрич, Димитър Йорданов - председател на ЛРС Велико Търново.