„24 часа"

Найден от Грозден май е тотомилионер

30-годишният Найден Беев от село Грозден е питал в петък сутринта в 9 часа как да вземе голяма печалба от тотото в пункта в Сунгурларе. Там падна една от шестиците, които направиха милионери двама българи в четвъртък вечерта.

Екип на "24 часа" стигна до селото, но не откри Найден. Родителите му не знаеха нищо за това къде е синът им. Самият Найден върти павилион в родната си къща. От една година живее заедно с Калина.

В Сунгурларе са сигурни, че точно Найден е ударил шестицата, която е на стойност от 1,3 милиона. Той бил признал, че за втори път в живота си играл на тото. Сумата, която заложил, е 3,20 лева, защото имало и попълнени позиции за джокер.

"Аз нямам право да коментирам каквото и да е било. На всеки, който идва, обяснявам в зависимост от това, което е спечелил", заяви касиерката в единствения пункт в Сунугурларе Иванка Вичева. Тя работи от 17 години в него, но до момента няма спечелена толкова голяма сума. Там пускат и хора от 20 околни села.

Подобни суми се получават единствено в централата в София, като само трима знаят името на печелившия. На него ще му бъде предложено да се афишира, но крайното решение ще вземе единствено късметлията и никой друг.

„24 часа"

500 лв. глоба за куче без чип

 

Всички домашни кучета в София да бъдат с чип, предвижда проектът на наредбата за отглеждане на домашни животни, научи "24 часа". Собствениците ще трябва да маркират любимците си до 6 месеца от влизането в сила на документа. Те няма да плащат устройството, а общината ще купува чиповете. Вече е пусната поръчка за закупуване на първите 5000 чипа. Освен това стопаните ще бъдат освободени за една година от такса куче. Ако обаче не спазят изискването, ги чака 500 лв. глоба. Освен домашните с чип ще ходят и уличните псета.

Всяко куче в София с чип - тази амбициозна задача за домашните и уличните псета си е поставила Столичната община, за да реши проблема с помиярите. Задължителното маркиране е заложено в проект на наредбата за отглеждане на домашни животни. Който не спази изискването и не постави чип на любимеца си до 6 месеца от влизането й в сила, ще бъде глобен с 500 лв. При повторно нарушение санкцията е двойна.

"Чиповете ще се купуват от общината. Вече сме обявили обществена поръчка за първите 5000. Във всеки район ще има поне по един център за безплатна кастрация и поставяне на чипове. През първата година пък собствениците, които маркират кучето си, ще бъдат освободени от такса", обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Целта е да се уточни броят на домашните кучета и да се направи електронен регистър.

„Труд"

Депутатите ни губят по 240 лв. от заплата

Депутатите ни губят по 240 лева на месец, или по 8 лева всеки ден!

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за средните работни заплати в страната, обявени днес.

Парите на народните представители се определят от средното възнаграждение в бюджетната сфера в края на всяко тримесечие. Според статистиката за декември м. г. то е достигнало 812 лева. Основната заплата на депутатите се равнява на три средни, т. е. те трябва да получават по 2436 лв. на месец.

Но техните заплати ще останат колкото и в момента - 2196 лв. Причината е, че поради кризата преди време максималният доход на редовия народен представител бе закотвен на 2196 лева и не може да мърда нагоре. В тези пари не влизат допълнителните бонуси за участие в комисии, трудов стаж и т. н.

Увеличение на заплатите няма да получат също президентът, премиерът и министрите.

Всеки от 240-те депутати ще загуби по 240 лева месечно заради ограниченията върху размера на заплатите им, които влязоха в сила през март м.г.

Тогава максималното депутатско възнаграждение бе закотвено на 2196 лева - три заплати в обществения сектор за декември 2009 година.

„Труд"

Съдебен експерт взриви делото за сестрите Белнейски

Сестрите Росица и Христина Белнейски не са убити на посочената в обвинението срещу Лазар Колев дата - 28 януари 2006 г., а три дни по-късно. Тази бомба хвърли днес по време на заседанието на Окръжния съд в Пазарджик доц. Мария Грозева. Тя ръководи екипа от трима съдебни медици, които извършиха първата аутопсия на двете сестри на 1 февруари.

Телата на мъртвите момичета бяха открити на 31 януари в местността Грамадите над Пещера. Според съдебната лекарка те са били убити няколко часа по-рано. В съда до нея застанаха колегите й д-р Ангел Фингаров и д-р Борис Пеев, които се съгласиха с нейното заключение.

"Смъртта е настъпила между 14 и 20 часа преди аутопсията. За това свидетелства появата на послесмъртните петна", каза доцентката. Тя обясни, че ако телата бяха стояли повече време на открито при тогавашните минусови температури, то те щяха да са премръзнали. Според нея престъплението е извършено на друго място. "Изнасилване при минус 15 градуса не може да има", каза медичката. Тя не изключи извършителят да е един човек. Пред съда Грозева и двамата й колеги от екипа потвърдиха становището си, че Росица и Христина са изнасилени и убити с множество удари.

„Стандарт"

Джакпотът при Дракула

Коварен румънец отмъкна 7 071 231 български лева. Потомък на Дракула ни изпи кръвчицата, пустосваха жителите на Кубрат вчера. По непотвърдена информация рекордният джакпот от 11-ия тираж на тотото ще преплува Дунав. Шефката на тотото в Русе обяви вчера, че щастливецът е българин. От централата на тотализатора обаче заявиха, че тя дори и теоретично не може да знае националността му. Единственият тото пункт в града е бил обсаден от румънци в деня преди тегленето на тиража. По традиция от близкото Гюргево се стичат тълпи, когато джакпотът мине милион. В градчето пълзят още няколко слуха. Най-фрапантният от тях е, че на принципа "пари при пари отиват" джакпотът е отишъл при видната им съгражданка Лили Иванова. Друга мълва прави милионери майка и дъщеря, трета - 12-годишно местно момче.

„Стандарт"

Совалки до Бояна за диригент на вота

Совалки до Бояна ще правят ГЕРБерите през уикенда заради шефския пост в предизборния щаб на партията. Най-вероятно днес и утре премиерът Бойко Борисов ще привиква в Бояна кандидатите за поста. До петък вечер фаворит за шеф на щаба бе вицепремиерът Цветан Цветанов. Според депутатите той най-добре познава структурите в страната и има опит в организацията на изборите. Ако изпълкомът на ГЕРБ, който ще се събира в понеделник, се спре на него, вътрешният министър ще трябва да излезе в отпуск, докато тече кампанията за изборите. За свой заместник депутатите от сега твърдят, че Цветанов ще избере Веселин Вучков. В момента той е заместникът, който винаги участва в заседанията на кабинета, когато вицепремиерът отсъства. Според избраниците от ГЕРБ обаче на изпълкома ще бъде лансирана и нова кандидатура за поста, която до момента в партията не са обсъждали.

 

„Монитор"

1,50 лева таван за такситата в София

Най-вероятно 1,50 лева ще бъде таванът на цените на такситата в София. Окончателната пределна тарифа, на която трябва да возят жълтите коли в двумилионния град, ще бъде ясна през следващите седмици, съобщи пред „Монитор" зам.-кметът по транспорта на Столичната община Любомир Христов вчера. Дотогава различните варианти трябва да бъдат обсъдени с таксиметровите компании в столицата.

В момента повечето таксита в града возят на тарифи от 54-59 стотинки през деня и 69-79 през нощта. Цените на „копърките" минават 5 лева на километър пробег.

Пределната цена на такситата се въвежда с промени в Закона за автомобилните превози, които в сряда бяха приети на второ четене от парламента.

„Монитор"

Борисов гарантира за Шенген

Аз ви гарантирам, че ще бъдем приети в Шенген. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря по вътрешен ред Сесилия Малмстрьом. След като разгледа гранично-пропускателния пункт Капитан-Андреево вчера сутринта тя пък сподели, че видяла какви големи усилия се полагат от хората по места, подкрепяни от всички институции за влизането в шенгенското пространство.

Видях колко голяма е ангажираността на страната в борбата с организираната престъпност и корупцията, добави Малмстрьом. Според нея българското правителство има голяма воля за борба с организираната престъпност и корупцията и затова ЕК е готова да го подкрепи.

През март в България ще пристигне още една група европейски експерти, които ще направят оценка на свършеното от България по изпълнението на критериите за Шенген. Малстрьом обаче отбеляза, че решението за присъединяването на България към зоната, след като се изпълнят всички изисквания, трябва да се основава на единодушно решение на всички държави членки.

 

„Монитор"

Медсестрите с двойни осигуровки

От 1 януари медицинските сестри в болниците, акушерките, лаборантите и рехабилитаторите ще трябва да се осигуряват не върху 540 лв, както е било договорено между социалните партньори, а върху 780 лв. Изненадващата промяна се дължи на въведения от началото на годината нов Национален класификатор на професии и длъжности, който е разделил медицинските специалисти не в един, както досега, а в три класа. Според класификатора главните сестри са в първи клас - на ръководителите, болничните са във втори, на висшистите, а колегите им на работа при джипитата, медицинските асистенти и част от лаборантите са останали в третия клас. Това определя съответно и различните осигурителни прагове

Въпреки че проектодокументът вися близо половин година на страницата на социалното министерство, проблемът лъсва сега, когато се налага вече да се внасят първите осигуровки за годината. По груби сметки на НОИ промените в класификатора засягат близо 30 000 медицински лица.

„Капитал"

Кръпка към клуба на развитите

Статистика, кохезионна политика, дебат и стратегия са толкова изхабени думи, че повечето хора не им обръщат внимание, защото не могат да повярват, че в тях има някакъв смисъл. Това е грешка. Статистиката ни позволява да видим обективно къде се намира България спрямо другите европейски държави. Дебатът ни е нужен, за да уточним стратегията, която ще следваме, за да стигнем развитите държави от съюза. Кохезионната политика е помощта, която ще получим от тях, за да наваксаме по-бързо изоставането.

"Никоя общност не може да се поддържа или да има смисъл за хората в нея, докато част от тях живеят много зле и се съмняват в общата воля да им се помогне." Това казва през 1973 г. лорд Джордж Томсън - европейски комисар по регионално развитие. Политиката, която трябва да помага на по-бедните европейските региони да доближат по-развитите, е сред основите на Европейския съюз. Благодарение на нея някога периферни държави като Испания, Португалия и Ирландия седнаха равностойно на масата на Германия и Франция. Успех, който сега страни като България се надяват да повторят.

1973 г. обаче беше отдавна и светът днес е по-различен. Икономическата криза и променящите се приоритети карат Европейския съюз да преосмисли много от политиките си, включително кохезионната.

„Сега"

Средната заплата нарасна с 10% за година

Въпреки замразяването на доходите в много сектори през 2010 г. средната заплата в България все пак отбеляза 10.4% ръст за една година. Това показват данните на НСИ за последното тримесечие на м.г. спрямо същия период на 2009 г. При 606 лв. средно възнаграждение за страната към края на 2009 г. сега то е 669 лв.

Увеличението се случва в последните месеци на 2010 г., а по-рано тенденциите бяха главно негативни, като през лятото дори имаше спад.

Както обикновено, основно скокът идва благодарение на заплатите в обществения сектор, който винаги върви значително по-напред от частния. В организациите на бюджетна издръжка средното възнаграждение расте от 731 лв. до 777 лв. за три месеца. В частния сектор средната заплата за четвъртото тримесечие е 629 лв. при 605 лв. три месеца по-рано.

Най-голям ръст на годишна база НСИ отчете при възнагражденията в създаването и разпространението на информация и творчески продукти, където средната заплата е стигнала 1308 лв. при 1283 лв. през третото тримесечие и 983 лв. година по-рано. Най-ниско платени остават в хотелиерството и ресторантьорството с 432 лв. средна заплата за последното тримесечие на 2010 г. при 422 лв. през третото и 386 лв. в края на 2009 г. В "Административни и спомагателни дейности" пък има спад - от 441 лв. през третото тримесечие на м.г. тя е паднала на 437 лв. за четвъртото.

„Дума"

Левицата сезира КС за Изборния кодекс

Текстовете на Изборния и част от Наказателнопроцесуалния кодекс вече са в Конституционния съд. Магистратите бяха сезирани от депутатите от Коалиция за България.

Относно Изборния кодекс, от левицата се обявиха категорично против отнемането на правото на хората от малките населени места да избират кмет. Тези селища са над 1000. Социалистите критикуват и текстовете, с които се отнема възможността за избор на районен кмет, както и намаляването на броя на общинските съветници с 20%. От левицата изтъкнаха още, че определянето на броя на зам.-кметовете е въпрос, който трябва да се решава на ниво местно управление, а не да се кодифицира. В мотивите до съда се изтъква и частта на кодекса за образуването на избирателните секции в чужбина. Депутатите от левицата са категорични и че изискването за уседналост ограничава граждански и политически права чрез въвеждането на формални критерии като настоящ и постоянен адрес.

Социалистите атакуват и НПК в частта, която се отнася до съкратеното съдебно следствие. По подобие на скандалния случай с т.нар. наркопоправка, в "Държавен вестник" е обнародван текст, който не е гласуван от Народното събрание. Депутатът от левицата Мая Манолова обясни, че парламентът е приел текста на вносителя, а в "Държавен вестник" е публикуван текстът на правната комисия, който не е гласуван в пленарна зала. Социалистите определиха това като грубо потъпкване на конституционни норми.