24 часа"

Вече стягат референдум, вот 2 в 1 наесен

Президентът и мнозинството в парламента започнали тази седмица да подготвят допитването. Твърдо единият въпрос ще е дали гласуването става задължително

В деня на местните избори през октомври със сигурност ще се проведе и референдум, на който ще се реши става ли гласуването задължително. Това съобщи пред "24 часа" зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Депутати от управляващото мнозинство са посетили през седмицата президентството за среща с излъчен от държавния глава Росен Плевнелиев екип, който започва да подготвя провеждането на допитването.

„Труд"

Здравната каса пести по 61 387 лв. дневно от болниците

Само от 1-и до 17 май НЗОК е спестила 1 043 581 лв. или по 61 387 лв. на ден, след като въведе изискването приемането и изписването в болница да става задължително с лична карта. Това съобщи пред „Труд" д-р Глинка Комитов, чиято прогноза е до края на месеца да се икономисат още толкова средства. А през април, когато влезе в сила мярката, източването бе намалено с 2,3 млн. лв.

Разбивката за май показва, че заради „ситото" с документа за самоличност по клиничните пътеки са платени 973 000 лв. по-малко, за лекарства - с 12 140 лв. по-малко, за импланти - 28 000 лв., и за клинични процедури - 30 000 лв.

„Стандарт"

Бойко представи Радев на Световната банка

Премиерът Бойко Борисов представи на Световната банка и Международния валутен фонд фаворита на мнозинството за шеф на БНБ - Димитър Радев.

Днес министър-председателят и финансист номер 1 Владислав Горанов се срещнаха с шефове от двете институции. Борисов увери вицепрезидента на Световната банка за Европа и Азия Лаура Тък и нейния директор Мамта Мурти, че кабинетът и управляващото мнозинство полагат максимални усилия новият управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили. В разговорите участва и директорът на МВФ за Европа Пол Томпсън. Финансистите са у нас заради редовната среща на групата страни в МВФ и Световната банка, на която България е домакин.

„Монитор"

Пациентските организации искат държавна издръжка

Пациентските организации да получават държавно финансиране. Това предложи от тяхно име председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Това стана по време на техния пети конгрес, който се състоя в София вчера. По думите му така ще се пресекат приказките,  че те са зависими и лобират за фармацевтичния бизнес. В подкрепа на идеята си той посочи редица страни от Европейския съюз, където неправителственият сектор, свързан с правата на болните, се подкрепя финансово от държавата.