24 часа"

60% повече бежанци у нас за трите месеца на 2015

Нова бежанска вълна от Близкия изток идва към България. Справки от специализираните служби сочат, че в идните месеци се очаква миграционният натиск да се увеличи заради обстановката в Сирия и Ирак.

"Миграционният натиск към България се засилва. Имаме 60% ръст при потърсилите закрила за тази година в сравнение със същия период на миналата. За първото тримесечие на 2015 г. са около 3200 души, а през 2014 г. за същия период са били 2000", каза пред "24 часа" председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

„Труд"

Купувачът на БТК за 1 евро е фантом

Купувачът на БТК и още няколко значими български фирми - инвестиционното дружество LIC33, се оказа фантом и не може да бъде открит от официалните власти, научи „Труд". Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която започна в края на март проверка на твърденията, че LIC33 е купила от Цветан Василев за 1 евро контролни дялове в БТК, военни заводи, медии и агенции, е пратила писмо на дружеството с искане за информация. То е изпратено до посочения на интернет сайта му адрес - 20, rue Cambon, 75001 Paris, но е върнато с клеймо от френските пощи „адресатът е непознат на посочения адрес".

„Стандарт"

US гигант купува "Амилум" в сделка за 240 млн. евро

Американският зърнопреработвателен гигант Ей Ди Ем (Archer Daniels Midland Company, ADM) купува заводи за мелене на царевица в България, Турция и Унгария, за да произвежда захар след отпадането на квотите през 2017 г., съобщи БТА. В България предмет на сделката е разградският завод "Амилум". "Споразумението предвижда Ей Ди Ем да стане едноличен собственик на заводи за влажно смилане на царевица в България и Турция и да притежава 50% от такъв тип предприятие в Унгария", се казва в съобщение на компанията. Сделката се сключва с досегашния собственик на мощностите "Ийстстрак" (Eaststarch C.V) - смесено дружество на Ей Ди Ем и "Тейт енд Лайл" (Tate&Lyle). В замяна "Тейт енд Лайл" ще получи 240 млн. евро в брой и ще поеме пълния контрол над обекта на "Ийстстрак" в Словакия.

„Монитор"

Видеозапис къса на матурата

Ако зрелостник препише на матурата и това се докаже с видеозапис, изпитът му ще бъде анулиран. Квесторите, които са пропуснали да хванат преписвача, пък ще бъдат санкционирани. Това съобщи пред „Монитор" заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

За първа година матурите ще се провеждат само в тези класни стаи, в които има камери. Кастрева увери, че  видеонаблюдението ще бъде обезпечено във всички училища, в които зрелостниците ще държат изпит. Предвижда се 5000 изпитни зали да бъдат снабдени с камери. Друго нововъведение е, че записите няма да се пазят в срок, както досега по лично усмотрение на директорите, а задължително в рамките на един месец след провеждането на съответния изпит. Мярката се прилага с цел затягане на контрола при провеждане на изпитите за зрялост.

„Сега"

Броят на отпадащите от училище продължава да расте

Негативната тенденция все повече деца да отпадат рано от училище се задълбочава, показват данните на Евростат за 2014 г. Въпреки че години наред България успяваше да постига известен напредък в това отношение, след 2012 г. подобрението спря. Миналата година 12.9% от учениците са отпаднали преждевременно, докато за 2012 и 2013 г. делът им беше 12.5%.

„Дума"

Закриват туберкулозния диспансер във Варна

Тубдиспансерът във Варна да бъде закрит и обявен в ликвидация, тъй като общината няма законовото право да продължи да изплаща задълженията на болницата и тя е застрашена от фалит. Това приеха на вчерашното си заседание съветниците от комисията по здравеопазване към Общинския съвет. Предложението за ликвидация идва от няколко съветници от групата на СДС.

Тубдиспансерът има задължения за близо 450 000 лв., като 150 000 лв. от тях са забавено плащане към фирмата, която е доставяла храната в болницата. Поради това сметките на лечебното заведение са запорирани и не са плащани заплати на служителите. Именно заради това съветниците от групата на СДС предлагат лечебното заведение да се закрие, а болничната дейност да се прехвърли към някоя от двете многопрофилни болници в града - "Св. Марина" или "Св. Анна"

Крайното решение за закриването на Тубдиспансера обаче трябва да се вземе от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, след като преди това се гласува и от комисията по собственост и стопанство.

„Капитал дейли "

Американски гигант купува изцяло разградския "Амилум"

Първото приватизирано голямо предприятие в България - разградското "Царевични продукти", скоро ще е американска собственост. Точно 22 години след като бе придобито от белгийската "Амилум", вторият стопанин на завода - британската Tate & Lyle, обяви, че продава своя дял от 50% в българското предприятие. Купувач е американският гигант Archer Daniels Midland Company (ADM), който досега държеше половината от капитала.

Новината беше обявена от продавача, като беше потвърдена и от "Амилум - България", но не уточниха каква е цената на продажбата. Сделката се сключва с досегашния собственик на завода Eaststarch - смесено дружество на ADM и Tate & Lyle.