24 часа"

240 мажоритарни депутати иска ДПС

Всичките 240 народни представители да се избират мажоритарно. Това настоя лидерът на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция в Народното събрание.

"Българските граждани искат мажоритарен вот - безспорно. Всички социологически проучвания сочат огромна подкрепа. Но хората не искат 1/3, а всички депутати да бъдат избирани мажоритарно. Защо въпросът тогава се задава "Съгласни ли сте част от депутатите да се избират мажоритарно?"? Това е лицемерно, демагогско", срази формулировката на президента Росен Плевнелиев Местан.

„Труд"

Сгафилата полицайка Анна Витанова е бивша мис Кюстендилска пролет

Полицайката Анна Витанова, която в състав на специализираните полицейски сили към МВР охранява размириците в квартал Орландовци, е бивша мис Кюстендилска пролет, припомнят нейни приятели.

"Прави се на интересна - не, че мрази циганите. Но трябва да й говорим и да я вразумяваме. Не може така", отсече близка на Витанова, журналистка в кюстендилски tv кабел вчера.

Името на полицайката Витанова нашумя по време на обсадата за парламента и историята с  "белия автобус с депутати" през юли 2013 год. И тогава кюстендилци искрено се учудваха, че тя е толкова агресивна и е размахвала палки и шлем срещу демонстрантите, протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски хора из центъра на столицата.

„Стандарт"

Край с парите на калпак в науката

Българската наука ще има, условно казано, своя "Биг брадър". Просветното министерство е изготвило правилник за оценка и мониторинг на научните организации, както и на фонд "Научни изследвания". Документът е публикуван на сайта на МОН и се очаква да заработи след около месец, като първото оценяване на институциите би трябвало да протече още тази година.

Една от задачите на новата система за мониторинг на научните организации е да се установи коя от тях реално се занимава с научно-изследователска дейност и тя дава резултат. След това постепенно ще започне намаляване и спиране на парите за наука към онези институции, които не правят такава. Дори и университетите ще бъдат разделени на изследователски и други, като в крайна сметка парите за изследвания ще се концентрират основно в първите.

„Монитор"

НАП и КАТ в акция „Временни номера"

Масирани проверки на временни регистрационни номера на автомобилите са започнали НАП и КАТ в цялата страна. Причината е, че в двете структури са получени десетки сигнали, че недобросъвестни шофьори продължават да карат колите с транзитните табели, въпреки че им е изтекъл срокът на ползване.

Затова е започнала и хайка на всички автомобили с чуждестранна регистрация в цялата страна. Издирването на колите продължава вече няколко месеца. Интересен факт е, че най-често това правели хора, закупили си автомобили втора ръка на известни скъпи немски марки.

Търговци на коли обясниха, че те пристигат от чужбина с транзитни номера. Табелите можело да бъдат използвани у нас за период най-много от три месеца, след което трябвало да се пререгистрират. Недобросъвестни собственици обаче продължавали да карат със старите номера, тъй като по този начин не плащали нито данъци, нито глоби.

Най-разпространени били австрийските номера, на които не е обозначено до кога важат.

„Сега"

ДПС играе вабанк за мажоритарния вот

Съгласни ли сте всичките 240 народни представители да се избират мажоритарно, а не само част от тях? Така, според ДПС, е по-честно да бъде формулиран въпросът на референдума наесен. За тази редакция на президентското искане ще настояват депутатите от движението при гласуването в зала. С изненадващия си ход партията, която е убеден противник на мажоритарния избор, хвърли ръкавица към президента и останалите парламентарни формации. "Българските граждани искат мажоритарен вот - безспорно. Но не искат 1/3 от народните представители да се избират мажоритарно. Искат всички да се избират мажоритарно. Защо въпросът тогава се задава "съгласни ли сте част от депутатите да се избират мажоритарно". Това е лицемерно, демагогско", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

. „Дума"

Четирима са кандидатите за управител на БНБ

В последния ден за номиниране от парламентарните групи на кандидати за нов управител на БНБ АБВ представи свой кандидат, а Реформаторският блок взе окончателно решение и издигна Бисер Манолов, но и Димитър Радев, който вече беше лансиран от ГЕРБ. Така битката за нов гуверньор ще е между четирима претенденти - Димитър Радев, Бисер Манолов, Григорий Вазов, който е изборът на Патриотичния фронт, и Виктор Йоцов, предложен от АБВ.

Решението си за двама кандидати реформаторите мотивираха с нуждата от конкуренция. Според Найден Зеленогорски така ще се излезе от схемата, при която управляващото мнозинство налага своята политическа кандидатура. Радан Кънев пък отрече да има напрежение в РБ. Повод за това подозрение стана обстоятелството, че партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" излезе официално с кандидатурата на Бисер Манолов, но след това се оказа, че част от политическите формации в РБ предпочитат да подкрепят претендента на ГЕРБ.

„Капитал дейли "

Четирима в надпреварата за БНБ. Радев - фаворит

Четири кандидатури за управител на Българската народна банка (БНБ) бяха внесени в парламентарната комисия по бюджет и финанси до следобеда на 17 юни, когато изтичаше срокът, даден за издигане на номинации. Очаквано сред тях са финансистът от МВФ Димитър Радев, който е предложен първо от ГЕРБ, а след това и от Реформаторския блок. Гуверньорът се избира с обикновено мнозинство и ако се съди по предварителните нагласи, на върха на БНБ ще застане Радев. Освен управляващите две партии представители на ДПС и БСП заявиха пред "Капитал Daily", че най-вероятно ще гласуват за него.

Изборът на нов управител е важен заради провала на сегашното ръководство по случая КТБ. Тя затвори преди година, след като години наред мажоритарният й собственик Цветан Василев финансираше свои бизнеси с парите на депозантите, а БНБ се правеше, че не го забелязва. Управителят Иван Искров цяла година не пое отговорност за случая.

„Преса"

Правителството обмисля реабилитирането на ген. Шивиков

Премиерът Бойко Борисов настоя по време на днешното правителствено заседание военният министър Николай Ненчев да изясни пред министрите случая с подалия оставка ген. Димитър Шивиков, командир от 61-ва Стрямска бригада - Карлово.

Борисов към министър Ненчев: "Не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата, без да ти докладва"

"С един анонимен сигнал един натовски генерал сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан... Извинявам се, но не мога да не го коментирам - че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция...", ядосва се премиерът.

По думите му ген. Шивиков е "изключително достоен генерал". "Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят", възмущава се министър-председателят и настоява Николай Ненчев да направи каквото може, за да се помогне на генерала. "Така че аз моля господин министърът да направи всичко необходимо... не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва", подчертава Борисов.

„Новинар"

Плъх прегризал въже на асансьор

Нелеп инцидент в Пловдив се размина без пострадали и жертви.

Асансьор в сграда на булевард "Пещерско шосе" е пропаднал от 5-ия етаж, след като въжето му е било прегризано от плъх. Случката се разиграла около 22 ч. във вторник.

Според живеещите в блока през деня асансьорът е скърцал, а само преди няколко месеца са събирали пари за смяна на въжетата на подемната машина.