Проучване.

"Дума":

"Сова Харис": При избори сега ГЕРБ получава 23%, БСП - 15%

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 23%, а БСП - 15,2%, сочи проучване на Сова Харис. На трето място се нарежда ДПС с 8%, следвани от коалицията ББЦ-ВМРО-Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. АБВ се ползва с  подкрепата на 2,7%. "За АБВ трябва да се отбележи, че се намират на ръба за преодоляването на 4-процентната бариера. По същество това разпределение на нагласите в значителна степен повтаря разпределението от изборите за Европейски парламент през май тази година", анализират социолози от агенцията.

 

Оставка.

"24 Часа":

Орешарски с оставка в сряда, гласуват я в четвъртък

Пламен Орешарски ще подаде оставката на своето правителство в сряда, довери достоверен източник от ДПС.
Премиерът ще я обяви след последното заседание на своя кабинет. Източници от парламента допускат, че депутатите няма да дебатират оставката, а направо ще я гласуват в четвъртък.
Вече е дадена позивна към министерствата да се готвят за оттегляне от властта преди края на седмицата.

 

БСП.

"Стандарт":

Игра на тронове за Позитано

"Единственото невeроятно събитие на конгреса е да изберем Бойко Борисов за лидер на БСП. Всички останали сценарии са възможни". Това коментира пред "Стандарт" високопоставен източник от "Позитано" 20. Броени дни преди най-висшия форум на социалистите интригата около битката за председателския пост се завъртя на пълни обороти. От два дни в мача се върна и заявилият, че се оттегля Сергей Станишев, който получи номинация от великотърновската организация. Това накара вещи в делата на БСП анализатори като Юрий Асланов да допуснат, че на конгреса може да бъде извършен изненадващ обратен завой и Станишев да се върне на бял кон.
Официално досега общинските конференции на червените са издигнали петнадесетина кандидатури, от които с най-големите шансове за класиране на балотаж са Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Мая Манолова и Корнелия Нинова. Между тях ще имат възможност да избират около 800 делегати (ако се приспаднат от състава отлелите се към АБВ).

 

Сидеров.

"Монитор":

Съдят Сидеров за хулиганство след вота

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров ще се изправи пред съда по делото за хулиганство срещу него заради скандалите на летище Варна след парламентарните избори наесен. Вчера СГС отложи началото на процеса за 15 октомври, тъй като Сидеров не бе получил препис от обвинителния акт в установения от закона 7-дневен срок, а основният свидетел - полицаят Костадин Колев, не бе редовно призован.
Сидеров не се яви вчера в съда, дойдоха само адвокатите му Явор Нотев и Петър Петров. В СГС е пристигнала вербална нота от френското посолство у нас, че аташето Стефани дьо Мортие има съдебен имунитет и френските власти не предвиждат тя да се яви на разпит пред нашия съд.