Актуализацията на държавния бюджет е водеща тема за вестниците в сряда.

„Парламентът прие на първо четене актуализация на държавния бюджет със 117 гласа "за" - 88 от ГЕРБ и 29 от ДПС. Против бяха 61 народни представители на Коалиция за България. От банките на червените се разнесоха скандирания „Горчиво" към колегите им от ГЕРБ и ДПС.
"Наше е правителството, както е наш Левски, но и бесилото е ваше и предателят е ваш. Това каза народният представител от ПГ на Коалиция за България Минчо Минчев в обяснение за отрицателен вот при гласуването на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 година.
Депутатът от ПГ на Коалиция за България Валери Жаблянов добави: „Месеци бяхме заедно, водихме сериозна политическа борба, накрая ни предадоха. Колеги от ГЕРБ, вие никога не сте разбирали от финанси, никога не сте имали представа какво е държавният бюджет, вие гласувахте днес тези пари, за да може да проведете избори, както вие си знаете, но БСП ще ги спечели".
Парламентът ще заседава извънредно на 4 август - понеделник, решиха депутатите. Предложението беше направено от депутата от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова. Извънредното заседание ще се състои от 14.00 часа.
Дневният му ред предвижда разглеждане на второ четене на Законопроект за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г., второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г., както и обсъждане на предложението на ГЕРБ за включване като точка от дневния ред - проект на решение за даване на съгласие служебното правителство, назначено от президента, да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, ЕС и неговите институции, както и други международни организации и финансови институции, при условия на последваща ратификация от Народното събрание..." - в. „Труд".

„Скандират „Горчиво" след актуализирането на държавния бюджет
„Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова възрази срещу това да се възложи на бъдещо правителство, което не е ясно, да сключва неизвестни по размер договори, като по думите й това е все едно да се даде празен чек. „Ние ще атакуваме подобно решение пред Конституционния съд", посочи Манолова. Тя подчерта, че от Коалиция за България ще обжалват бюджета пред Конституционния съд.
Депутатите ще излязат в лятна ваканция от 5 август. „За" предложението, направено от заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, гласуваха 115 народни представители, „против" - 58.
При обратно процедурно предложение депутатът от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова каза: „Не мога да предположа колко нарушения на правилника може да направите. Изменението на парламентарната ваканция може да стане само чрез внасяне на писмен проект за решение. Не прекалявайте, не става дума за детски играчки"... - в. „24 часа".

„Единни за здравеопазването, скарани за държавния бюджет останаха депутатите. Невиждано отдавна мнозинство от 184 души от ГЕРБ, БСП и ДПС увеличи днес парите на здравната каса. Само един от "Коалиция за България" се въздържа. "Атака" липсваше.
Фондът ще получи 225 млн. отгоре, както предложи кабинетът "Орешарски". Разпределението им обаче ще бъде различно. Точните разчети ще бъдат определени преди окончателното гласуване на законопроекта.
Правителството предложи болниците да получат 200 млн. лв., а 25 млн. да отидат за лекарства срещу рак. "Между първо и второ четене ще поискам 150 млн. лв. за болниците, 50 млн. лв. за медикаменти за домашно лечение, а останалите 25 млн. лв. за рак", заяви Тунчер Кърджалиев от ДПС. Според него, ако не се дадат пари за хапчетата в аптеките, много фармацевти ще фалират и няма да има кой да обслужва хората. Причината е, че септември касата ще остане без средства и за аптеките, където не достигат 96 млн. лв. За преразпределението на сумите се обяви още при първото гледане на проекта и директорът на касата д-р Румяна Тодорова. На това мнение са и пациентските организации.
Въпреки единодушното становище на депутатите, че трябват повече пари за касата, дебатите около актуализацията не минаха без искри. Водещи в дискусията бяха ГЕРБерите, най-активен - лидерът им Бойко Борисов. Той и червената фурия Мая Манолова дори влязоха в спор за бъдещето на ковчежника Петър Чобанов.
ГЕРБ и БСП си размениха взаимни обвинения кой е по-виновен за състоянието на здравната система. "Бяха допуснати много грешки, няма невинни, без реформи няма как да се оправят нещата", обобщи Нигяр Джафер, председател на здравната комисия.
Градусът на напрежението в залата се вдигна отново по повод ремонта на държавния бюджет с 3,4 млрд. лв. "ГЕРБ иска да се дадат правомощия на служебното правителство да тегли заеми", скочи шефът на соцдепутатите Атанас Мерджанов. Предложението за правомощията на служебния кабинет заедно с актуализацията на държавния бюджет и парите на касата бяха сред изричните желания на президента Росен Плевнелиев, които той отправи към депутатите още миналата седмица. Според БСП обаче, увеличаването на правата на служебния кабинет е противоконституционно, а актуализацията на държавния бюджет е скандално. "Това не е бюджет на правителството Орешарски, а на президента Плевнелиев и БСП няма да го подкрепи", отсече Мерджанов. Според него служебните министри трябва да организират единствено честни избори. От ГЕРБ и ДПС обаче ще подкрепят актуализацията на държавния бюджет. Според Борисов това е отговорното поведение в една променена ситуация..." .- в. „Стандарт".

"Коалиция за България" опита да провали кворума на заседанието на Народното събрание, на което се обсъжда корекция в държавния бюджет, внесена от правителството в оставка. Все пак малко след 20.30 ч. актуализацията беше приета на първо четене.
След като левицата, ДПС и ГЕРБ единодушно само с един въздържал се гласуваха за актуализация на бюджета на здравната каса, след почивка депутатите от БСП поиска поименна проверка на кворума, а депутатите ѝ напуснаха пленарната зала. Проверката обаче показа, че кворум има въпреки отсъствието и на депутатите от "Атака" и дебатите започнаха...
Народните представители приеха и съкращаване на срока за внасяне на предложения между първо и второ четене на законопроектите на три дни.
В началото на обсъжданията председателят на парламентарната група на левите Атанас Мерджанов заяви за пореден път, че актуализацията на бюджета не е на кабинета "Орешарски", а на президента Росен Плевнелиев и бележи създаването на нова коалиция между ГЕРБ и ДПС.  
Подчерта, че трите водещи комисии - по бюджет и финанси, по икономическа политика и по здравеопазване, не подкрепят промяната.
"Как да си обясним желанието да подпишем празен чек на несъставено правителство, чиято цел би трябвало да е единствено подготовката на избори" попита реторично той по повод предложението на държавния глава, внесено формално днес от ГЕРБ, да се разреши служебният кабинет да тегли нов дълг.
"Абсурдът на политическия миш-маш стига до там, че мандатоносителят гласува против, а опозицията ще подкрепи актуализацията на тези, чиято оставка искаше истерично цяла година", каза Мерджанов.
Той попита премиера Пламен Орешарски, който не присъства в залата, в състояние ли е държавата да функционира нормално без актуализация. "Според ГЕРБ и ДПС това е невъзможно, а според Коалиция за България, независими експерти и извънпарламентарни сили - нищо не предполага сключване на нови заеми или дефицит", каза Мерджанов.
Ивайло Московски от ГЕРБ репликира, че актуализацията не е на президента, нито на ГЕРБ, а се прави за българските граждани. Лиляна Павлова допълни, че левицата опитва да замаскира провала на управлението при усвояването на еврофондовете.
Румен Гечев от БСП определи искането за актуализацията на държавния бюджет като политически ход. "Пледоариите за актуализация на бюджета са чисто политически. Няма никаква икономическа причина. Постъпленията от преки данъци растат. В близките две-три седмици фискалният резерв на Република България ще достигне рекордните 9 млрд. лева. Каква актуализация на бюджета", попита той.
Менда Стоянова от ГЕРБ репликира, като заяви, че разходи не трябва да се раздуват, а трябва да се прави реформа..." - в. „Дневник"

„В 20.29 минути парламентът прие на първо четене проекта за актуализация на държавния бюджет. ДПС и ГЕРБ подкрепиха предложението на кабинета "Орешарски", а БСП гласува против.
От Коалиция за България скандираха "Мафия" и "Горчиво" при обявяването на резултата. Това е грабеж!, обяви Минчо Минчев от Коалиция за България.
Преди това финансовият министър в оставка Петър Чобанов взе думата, за да обясни за пореден път мотивите на правителството в оставка. „По отношение на приходите, когато планирахме бюджета, не съществуваше презумпцията, че ще имаме предсрочни парламентарни избори и шест месеца, през които на практика няма да имаме нормален политически живот и възможност да се правят реформи и да се провеждат политики. Тогава няма как да бъде изпълняван бюджет, независимо как е оформен", заяви финансовият министър в оставка.
Той призна, че бизнесът е силно притеснен, има влошаване на стопанската среда и загуба на доверие. „Политическата нестабилност и предсрочни избори могат да ни струват половината растеж за тази година. Това е доказателство, че се нуждаем от актуализация и засилване на фискалните буфери. Актуализацията не потвърждава тезата за финансов колапс, но създаването на буфери може да предотврати далеч по-големи проблеми", обясни Чобанов.
Той посочи, че кабинетът "Орешарски" е предложил актуализация на бюджета, за да се гарантира, че служебното правителство ще има сериозни фискални буфери в ситуация, в която общественото доверие в институциите е сериозно разклатено. „Трябва да покажем, че съществува възможност, ако има проблеми, шокове, да се реагира. За да може да се реагира, са необходими фискални буфери", подчерта Чобанов.
Въпреки това от Коалиция за България оспориха нуждата от актуализация на бюджета и обвиниха ДПС, че предава коалицията и влиза в сговор с ГЕРБ.
„Не Движението за права и свободи бламира коалицията. Избирателите ви бламираха. Как да продължим да управляваме в тази ситуация?". С тези думи се обърна към депутатите от Коалиция за България Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната група на ДПС..." - в. „Сега".

Проектът  за седми блок на АЕЦ „Козлодуй" също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Изпълнителният директор на "Уестингхаус" Дани Родерик се срещна в София с президента Росен Плевнелиев и с премиера в оставка Пламен Орешарски. Това стана само дни след като кабинетът не одобри и завеща за следващия кабинет споразумението за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", което предвиждаше създаването на съвместна компания между "АЕЦ "Козлодуй"- нови мощности" и "Уестингхаус".
Според отлично осведомени източници целта на визитата му е да договори меморандум за изграждането на VII реактор, след като споразумението не бе одобрено от отиващия си кабинет.
Пред премиера в оставка шефът на американската компания е изразил опасения от забавяне на проекта и е казал, че трябва да се работи за енергийна сигурност независимо от политическия цикъл, казаха от пресцентъра на правителството. Орешарски пък подчертал, че дейността досега е предпоставка следващото правителство да го препотвърди. Президентът Росен Плевнелиев също заявил пред госта, че за да се пристъпи към този проект, е необходим политически консенсус.
По-късно по БНТ Родерик каза, че 150 български фирми искат да работят по проекта..." - в. „24 часа".

„Шефът на "Уестингхаус" разговаря с премиера, президента и политици в София
5 часа совалки в София направи шефът на "Уестингхаус" Дани Родерик у нас. Той пристигна в София рано сутринта и успя да разговаря с премиера, президента, икономическия министър, както и с представители на различни политически сили...
Премиерът Орешарски заявил, че по въпроса трябва да има приемственост между правителствата, тъй като става въпрос за национален проект. От своя страна Дани Родерик казал пред премиера, че оценява подкрепата на правителството до момента. Той обаче е изразил опасения за евентуално забавяне на проекта за 7-и блок и се надява страната ни да работи активно по енергийната си политика и сигурност независимо от политическия цикъл.
В късния следобед шефът на "Уестингхаус" заедно с хора от екипа си е имал работна среща с президента Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2. Обсъждана е възможността за реализация на проекта за изграждане на новия блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Държавният глава е потвърдил позицията си, че трябва да бъде постигнат политически консенсус за последващи стъпки, преди да се вземе решение дали да бъде реализиран проектът. На разговорите е присъствал икономическият съветник и бивш зам.-министър Евгени Ангелов. Срещата не е била оповестена предварително, тъй като практиката е в публичния календар на президента да влизат само официалните срещи, които Плевнелиев провежда.
Новият блок в АЕЦ "Козлодуй" ще струва малко над 5 млрд. долара и това е най-конкурентната оферта, която от "Уестингхаус" са давали до момента за реактор AP-1000, заяви Родерик пред БНТ днес. Държавни гаранции по проекта няма да има и страната ни няма да плаща нищо, преди блокът да заработи, стана ясно още след срещите на Родерик. За строителството пък има осигурено финансиране, включително и от американска банка, каза още Родерик. Той допълни и че "Уестингхаус" ще трябва да убеди следващия парламент, че цената на енергията от новия блок ще бъде достъпна за българските граждани. Шефът на американската компания обяви още, че се разглежда потенциална възможност в бъдеще на площадката на АЕЦ "Козлодуй" да бъде построен и втори блок по технологията AP-1000, тъй като двойка реактори ще работят по-ефективно..." - в. „Стандарт".

„Кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата. Това заяви министър-председателят в оставка Пламен Орешарски по време на среща с президента и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус" (Westinghouse) Дани Родерик, съобщиха от Министерски съвет...
"Убеден съм, че проектът е добър", е подчертал Орешарски.
"Оценявам подкрепата, която сме получили досега", е заявил от своя страна Родерик. Той е изразил увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и подчерта ползите от него...
След днешните си срещи в София с политици от почти всички партии, президентът на "Устингхаус" каза пред БНТ, че е по-скоро оптимист за бъдещето на проекта. "Истинската новина е, че имаме надежда, че договореното до момента ще продължи независимо какво ще е е следващото правителство", каза той.
Това ще бъде проект, чието изграждане ще обхване живота на едно цяло поколение и затова не бива да бъде разглеждан като политически, смята Родерик. "Всички партии трябва наистина да поемат задължение към този проект и затова се срещнахме с представител на всяка от политическите партии днес", обясни той.
Не всички от тях имат достатъчно информация по проекта, но ще бъде предоставена, защото целта на "Уестингхаус" е този проект да бъде максимално прозрачен, каза още Родерик..." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също за предстояща среща на представители на Европейската комисия и Висшия съдебен съвет заради избора на нов председател на ВСС.

„Представители на Европейската комисия ще се срещнат с Висшия съдебен съвет (ВСС), за да разберат възнамеряват ли наистина кадровиците да изберат председател на Върховния касационен съд (ВКС) на 25 септември.
Датата бе определена миналата седмица с цел да се демонстрира, че решението кой да стане съдия №1 не зависи от резултата от парламентарните избори на 5 октомври. Ако нито една от двете кандидатки за поста - съдийките Павлина Панова и Таня Райковска, не събере нужните 17 гласа, процедурата ще се провали. Така ще бъде насрочен нов избор и той със сигурност ще е след парламентарния вот.
Кандидатурите на Панова и Райковска вчера бяха внесени в деловодството на ВСС.
Междувременно заради отказа на ВСС да гласува с бюлетина за нов шеф на ВКС още 2 организации напуснаха гражданския съвет на кадровия орган." - в. „Труд".

„Брюксел опитва да вразуми ВСС за избора на съдия №1
Мандатът на Лазар Груев изтича през ноември. Негов фаворит за шеф на ВКС е сегашната му заместничка Павлина Панова.
Европейската комисия (ЕК) ще проведе срещи с членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), научи "Сега" от свои източници. Повод за срещите са притесненията на ЕК, че изборът ще е непрозрачен. Срещите ще се състоят през следващите дни, като техен предмет ще са правилата за избор на шефове на двете върховни съдилища и главен прокурор, както и случайното разпределение на дела. Еврокомисията е притеснена и от възможността вотът, насрочен за 25 септември, да бъде умишлено провален, за да се изчака по-стабилна политическа обстановка и съответно подкрепа за следващ кандидат. Към момента е известно, че за поста на проф. Лазар Груев, чийто мандат изтича през ноември, ще се борят председателят на наказателната колегия Павлина Панова и шефът на търговското отделение Таня Райковска. И двете са заместнички на Груев. Самият той ще издигне Панова. Очаква се днес ВСС да открие процедурата за номинации.
Съветът вече даде ясен сигнал, че няма намерение да въведе промени в изборните правила, макар че такива бяха предложени от членовете Калин Калпакчиев и Камен Иванов. Те настояват ВСС да приеме профил на кандидата, където ясно да се разпише какъв човек се търси за поста и на какви изисквания трябва да отговаря. Съдебният съвет обаче отхвърли предложението, като дори имаше коментари, че това приличало на обществена поръчка, в която се описва какво ще купува едно ведомство. Само няколко дни по-късно 49 съдии от ВКС изпратиха писмо до съвета с искане такъв профил да стане задължителен.
Другият голям проблем при предстоящия избор е начинът на гласуване. Според сегашните правила членовете на съвета ще упражнят правото си електронно, макар да има много съмнения за сигурността на системата. По същия начин в края на 2012 г. за главен прокурор бе избран Сотир Цацаров. Още тогава проф. Груев се обяви за вот с хартиена интегрална бюлетина. Преди няколко дни той отново напомни идеята си, тъй като така се гласува едновременно за всички кандидати. За бюлетина вчера се обявиха и десет неправителствени организации, работещи в правосъдния сектор..." - в. „Сега".