Арести.

"Дума":

Арестуваха двама полицаи и агент на ДАНС

Служител на ДАНС е задържан при операция на "Вътрешна сигурност" на Агенцията и звеното "Антикорупция" на прокуратурата, обяви вчера заместник-директорът на ДАНС Олег Петков. Причина за ареста е, че агентът е изнасял класифицирана информация във връзка с планирани действия на агенцията. Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че служителят на ДАНС е дал информация на хора, които биха били обект на операции. Петков заяви, че служителят е предоставял оперативна информация, свързана с контрабанда и икономически престъпления. Той е предоставил на заинтересовани лица документи, представляващи класифицирана информация, в които се съдържали планирани действия по отношение на контрабандата и други инкриминирани дейности в икономическия сектор. Запознати предположиха, че има вероятност дансаджията да е информирал и престъпна група, занимаваща се с каналджийство.
Вчера започна операция и във вътрешната структура на МВР. Заради корупционни практики бяха задържани двама столични полицаи.


Имигранти.

"Сега":

Над 500 нелегални имигранти са задържани при операция на МВР

501 нелегални имигранти са задържани при операция на МВР, прокуратурата и ДАНС, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Операцията е започнала вчера в 6 ч. сутринта на територията на цялата страна. Отделно от това са арестувани 46 души по подозрения, че са каналджии. Проверявани са хотели, хостели, къщи за гости и дори изоставени имоти, които са били използвани за временен престой на чужденците, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. В София са задържани 18 нелегални чужденци в хостел. На собственичката ще бъдат повдигнати обвинения, обясни главният секретар. 37 афганистанци пък са задържани в склад на фирма. Нелегални имигранти са установени в Свиленград, Бургас, Стара Загора и Хасково. Според главния секретар в операцията са участвали и жандармеристи.

 

МиГ.

"Монитор":

Парафирахме сделката с Полша за МиГ-овете

България е финализирала сделката с Полша за ремонта на МиГ-овете ни, въпреки че Русия обяви, че Варшава не разполага с необходимия лиценз. Окончателният договор ще бъде подписан до дни, обяви днес военният министър Николай Ненчев.

Неговият заместник Димитър Кюмюрджиев е подписал вчера предварителен документ за това. Стъпката бе предприета след няколко месеца на договаряне на конкретните параметри и финансови изражения в договора, както и на паралелна игра на нерви с руската страна, която до момента ремонтираше изтребителите ни. Документът вече е изпратен в МС и се очаква на следващото си заседание в сряда кабинетът да утвърди клаузите и да упълномощи Ненчев да ги скрепи окончателно и със своя подпис. От МО не обявиха обаче сумата, за която ще бъде удължен ресурсът на десет от всички самолети МиГ-29, с които разполага ВВС. Мотивът е, че тя е обект на търговска тайна.

Ненчев все пак уточни в НС, че тя ще бъде с 24 млн. лв. по-малка, отколкото ако сме се обърнели за услугата към Русия, която искала 600 000 евро повече за ремонта на един двигател, а МиГ-29 е двумоторен. Министърът, който вече предупреди, че за капак при споразумение с руснаците те дори можели да не ни върнат изпратените за ремонт двигатели заради обтегнатите им отношения с ЕС, каза още, че след подписването на договора България ще вземе под наем за две години от поляците два двигателя, за да закърпи положението. Шест самолета пък щели да ни бъдат върнати отремонтирани напролет.

 

Вот.

"24 Часа":

Бюлетината за референдума - в плик, за местните избори - сгънати

На 25 октомври бюлетините за местните избори ще се сгъват, а тези за националния референдум ще се поставят в плик. Целта е избирателите да не се объркат с книжата, след като в големите градове ще се гласува с по 4 и 5 бюлетини.

38 партии, коалиции и инициативни комитети ще агитират избирателите да участват в допитването за електронното гласуване, което ще се направи с местните избори. Сред известните имена, които ще сблъскат позиции, са например тенис легендата Мануела Малеева, която е част от инициативен комитет, подкрепящ положителен отговор, и "Движение Напред България", част от което е внукът на Тодор Живков - Тодор Славков. Срещу електронен вот ще агитира и някогашната мандатоносителка на царя - Весела Драганова с нейната Партия на българските жени.

27 политически формации и инициативни комитети ще убеждават избирателите да отбележат "Да". Сред тях са ГЕРБ, Реформаторският блок, АБВ, "Движение 21", "Глас народен" и др. Срещу електронния вот пък ще агитират 11 партии и инициативни комитети, сред които "Атака".

 

 

Цигари.

"Труд":

Цигарите поскъпват догодина

Парламентът одобри на първо четене днес нов 3-годишен график за повишаване на акцизите върху цигарите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложен от кабинета. Така от 2016 г. цигарите ще поскъпнат с 20 до 60 ст. за кутия. По-голямо ще бъде увеличението при скъпите марки, които в момента струват над 5,35 лв. за кутия, а по-малко - при евтините.

Предвижда се специфичният акциз да бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. А пропорционалният акциз, който е върху продажната цена, догодина ще стане 38%, а през 2018 г. - 42%. Досега графикът беше 25% пропорционален акциз догодина и 28% от 2018 г.

Страната ни трябва поетапно да повиши акцизите, за да бъдат достигнати минималните за ЕС нива. В резултат на промените през следващите три години се очаква в бюджета да постъпят допълнително 119,3 млн. лв.