Разкритие.

"Монитор":

Детето от куфара е Никита от Русия

Петгодишното дете, намерено убито в куфар край Пасарел, се казва Никита Леонтев, съобщи вчера БНР. Момчето е родено в Санкт Петербург, но е живяло в град Перм, Русия. Разследващите са установили и коя е неговата майка. Тя се казва Ана Леонтева. Направените до момента ДНК експертизи не доказват по категоричен начин, че тя е убитата жена, намерена край Приморско, но доказват близка роднинска връзка между двамата. Тъй като Ана също е в неизвестност, се предполага, че трупът край Перла е неин и тя е станала първата жертва на двойния килър, който по-късно е убил и Никита. Вече е установен и бащата на 5-годишния Никита. Той е руски гражданин. За него в масивите на Гранична полиция няма никакви данни да е влизал на територията на България. Източници от МВР бяха категорични пред "Хоризонт", че по случая с убитото дете се работи по няколко версии, свързващи престъплението с различни хора.

 

Сделка.

"Сега":

КЗК проверява LIC33

Седмица след като белгиецът Пиер Луврие обяви, че фирмата му LIC33 купува "Виваком" (БТК) и още 5 компании за 1 евро, Комисията за защита на конкуренцията обяви, че извършва предварителна проверка за навлизането на компанията на пазара у нас. Ето и пълния текст на съобщението:

По повод множеството публикации и дискусии в масмедиите за навлизането на новорегистрираната чуждестранна компания LIC33 на българския пазар чрез закупуване на контролни дялове в дружества, които оперират в телекомуникационния сектор, в сферата на отбраната и авиацията, както и притежаващи активи в медии и агенции за недвижими имоти ("БТК" ЕАД, "НУРТС България" АД, "Фърст Диджитъл" ЕАД, "Дунарит" АД, "Авионамс" АД, "ТВ 7" ЕАД, "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" АД, "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД), КЗК задължава горепосочените дружества да предоставят информация относно смяна на собствеността.

 

 

Цени.

"24 Часа":

Орязаха поевтиняването на парното, газът надолу с 13,17%

Комисията за енергийно и водно регулиране изненадващо вчера оряза поевтиняването на парното и топлата вода.

Така в София топлинната енергия от април ще е по-евтина със 7,05%, а не с обещаните 10,76%.

В Пловдив вместо с 12,27% намалението е със 7,99 на сто.

Най-драстични са корекциите за Плевен - от обещаните 5,96% намалението е сведено до 0,98 на сто, а в Бургас душът, вместо да поевтинее с 6,17 на сто, процентът е 0,09.

За Варна от минус 12,92% цената е с минус 8,43 на сто. Във Враца орязването е с около 3%, а във Велико Търново - от минус 8,89 на минус 5,22 на сто.

Газът пък поевтинява с 13,17 на сто от април, или цената му ще бъде 523,72 лв. за 1000 куб. м.

От решението на КЕВР става ясно още, че цената на природния газ по договора с "Газпромекспорт" намалява с 20,59%, от местния добив - с 14,29%.

 

Данък.

"Дума":

Горанов сезира ЕК за гръцкия данък върху сделки с България

Министърът на финансите Владислав Горанов е изпратил писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси. То е във връзка с промените в Кодекса за подоходно облагане на Република Гърция и Решение на министъра на финансите на Гърция, с което е определен списъкът на държавите с преференциален данъчен режим. Това се казва в съобщение на Министерството на финансите (МФ).
Горанов изразява силното си безпокойство, че приетите от Гърция данъчни разпоредби са несъвместими с правото на Европейския съюз и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на Европейския съюз. В писмото се посочва, че въвеждането на облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка. Така по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане само на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен данък в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция.