24 часа"

Цветан Цветанов пред "24 часа": Гласуването може да стане задължително още догодина

Приоритет на правителството е да се върнем в единствения възможен правилен път - европейската ни интеграция, която минава през еврофондовете, солидарността, която Европа е отделила за България. Това е инструмент и стимул за реформи и развитие. Самият факт, че след съставянето на правителството и осъществяването на реален парламентарен контрол от 43-ото НС

„Труд"

3 години и половина затвор за педофил, гаврил се с деца

Педофил отива в затвора за три години и половина за секс с две непълнолетни момчета. Районният съд в Девин го прати зад решетките, след като психиатрична експертиза доказа, че осъзнава какво е причинил на децата, въпреки че е с лека умствена изостаналост.

26-годишният Невен Терзиев правил секс с две момчета на 8 и 11 години в родното си село Барутин. Той живеел сам в къщата си, след като баща му починал, а майка му отишла на гурбет в Англия.

„Стандарт"

Слагаме ред в нивите с нов кодекс

Браншът и регламентите са ни поставили сроковете. Най-наболелият въпрос за земеделските производители винаги са били различните схеми за подкрепа или плащания. В качеството си на депутат от опозицията още при приемането на бюджета при мандата на Орешарски многократно алармирах, че средствата са крайно недостатъчни за плащания на животновъдите. Проблемът беше заложен още при приемането на бюджета за 2014 г., но сега негативът обира новото политическо ръководство. Очакваме актуализацията на бюджета - така, както е гласувана от временната комисия - да бъде приета по най-бързия начин и още на следващия ден ДФ "Земеделие" да започне разпределянето на заложените 70 млн. лв. За първи път това плащане се случва с повече от месец закъснение.

„Монитор"

Частни уроци на промоция в сайт за преписване

Мрежата прелива от оферти за частни уроци, като учителите вече промотират платено обучение дори и в сайт за готови материали и пищови. Става дума за интернет страницата рomagalo.соm, от която ученици и студенти масово теглят и купуват чрез есемеси готови разработки. Сайтът обаче вече е популярен не само за младежите, но и за учители от цялата страна, които предлагат частните си уроци там.

„Сега"

Прекрояването на няколко ведомства блокира държавната администрация

ървите месеци на новата власт ще бъдат заети основно с вадене на "скелети от гардероба", преподреждане на министерства и агенции и кадрово прочистване и освежаване на администрацията. Както вече се разбра, само заради закриването на странното Министерство на инвестиционното проектиране трябва да бъдат прекроени 65 закона. Бюджетът на държавата свърши още през октомври и това на практика затруднява доста сектори при плащането на заплати и обществени поръчки. "Заслугата" е най-вече на БСП, която в последните дни на предния парламент отказа да подкрепи поисканата от собственото й правителство актуализация. Заради продънената хазна вече седмици новите министри и депутати се занимават с проект за кърпене на държавните финанси до Нова година, вместо да готвят закона за бюджет 2015. "Разтребването" на държавата ще отнеме и енергия, и време, така необходими за реформи.

„Дума"

Имало инвеститор за "Белене"

Частен инвеститор има интерес към АЕЦ "Белене", обяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Подробности експертът отказа да разкрие, но поясни, че става въпрос за частни компании. Интересът им към проекта е провокиран от това, че според критериите на Международната агенция за атомна енергия във Виена АЕЦ "Белене" е най-атрактивен като степен на готовност за стартиране. Освен одобрена площадка, проектът има всички нужни сертификати и е преминал „стрес-тестовете". За да се даде шанс на инвеститора, правителството трябва да свали мораториума върху строителството на атомната централа, наложен през март 2012 г. от кабинета "Борисов" и да се стартира международен търг за постигане на най-добри параметри. Ако това се случи, НЕК се очаква да получи около 2 млрд. лева кеш, а Русия да оттегли иска си за 1,5 млрд. евро.

„Капитал дейли"

България остава без нови европрограми поне още година

България най-вероятно ще остави огромна част от европейските програми за новия период да стартират едва във втората половина на 2015 г. Това научи "Капитал" от източници в различни министерства и хора, занимаващи се със създаването на новите оперативни програми.

Преди две седмици Европейската комисия е изпратила грама до всички държави-членки, в която е уведомила, че всички оперативни програми, подадени официално до 17 ноември (понеделник), ще бъдат разгледани и евентуално - одобрени, до края на тази година.

„Преса"

На „Позитано" 20 Промяната ще почака

Последният, седмоноемврийски пленум на БСП стопи еуфорията. Очакваният генерален ремонт по високите партийни етажи не се състоя. Лидерът на столетницата Михаил Миков само размести мебелите. И остави основателни съмнения, че новите им места са доста рискови както за самия него, така и за цялата организация.

Председателят на левицата остави промяната да почака по-добри времена, а защо не и по-смел и рисков играч, който да я допусне. Миков опроверга наблюдателите и критиците на БСП, които тръбяха, че столетницата уверено е тръгнала по пътя на СДС.

„Новинар"

Студентите - шампиони по скоростно пиене

Употребата на алкохол обслужва психологични нужди, като например от релаксация, преодоляване на бариери в общуването и убиване на скуката. В днешно време обаче то е също и стереотип, повлиян от рекламите на алкохолната индустрия.

Често е трудно да си представим, че ще гледаме мач по телевизията, без да си налеем бира или ракия. Това заяви в интервю за „Новинар" д-р Васил Женков от Клиниката по психиатрия в Александровска болница.