24 часа"

Убитото дете увито голо в бяла кърпа в ембрионална поза

Тялото на убитото 5-годишно момче, намерено в куфар с колелца край софийското село Долни Пасарел, е било увито в чисто нова бяла кърпа и поставено в ембрионална поза. Под хавлията момчето е било чисто голо, съобщи запознат с разследването.

И новата кърпа, и зеленият куфар са луксозни, предполагам, че са купени специално за случая", каза той.

Момчето е убито спонтанно от свой близък, който го е гледал, но не му е родител. Това е основната версия, по която работят полицаите. Стигнали до този извод заради липсата на сигнал за изчезнало дете.

„Труд"

Незагасен фас взриви 2000 снаряда край Иганово

"Незагасена цигара, палеж или саботаж може да са причина за взрива край Иганово, който заличи един от складовете за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Добре, че този път жертви няма", коментираха вчера живеещите в пловдивското село хора. Всъщност никой още не може да каже причината за взрива на около 2000 снаряда и противотанкови гранати, който стресна карловското село Иганово малко след 19,30 ч в събота. Докато не минат 24 часа от инцидента, следователите не мога да започнат оглед на мястото на взрива.

„Стандарт"

Саботаж със снарядите

Едночасова канонада от взривове на склад със снаряди хвърли в ужас хората в Сопотско. Боеприпасите започнаха да гърмят към 19,30 часа в събота. "Беше истински ужас. Светлини в небето, гърмежи ехтяха. Слава Богу, че няма ранени и жертви", нареждаха уплашените до смърт хора в село Иганово, край което е складът на ВМЗ-Сопот. "Когато се прави компот - не може да се сравни компотът с изделието, но когато има бомбаж, дали човекът, който е направил компота, е направил грешка при варенето или при затварянето? Може би аналогията не е добра, но така процедираме при нас", обясни инцидента изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот инж. Иван Стоенчев.

„Монитор"

Нови камери дебнат за бързаци в центъра на София

Най-много има по пернишкото направление, по Ботевградско и „Цариградско шосе". На ден мобилните камери заедно с колегите снимат по 35-40 нарушения и съставят по 40 акта на ден, което е много. Това означава, че хората не се съобразяват със знаците, с ограниченията на скоростта и с всичко, което обуславя едно безопасно каране на територията на София.

„Сега"

Армията ще продава на търг оръжие за милиони

След като дълго време влизаше в ролята на крупен брокер на недвижими имоти, сега Министерството на отбраната (МО) се е прицелило в друг пазарен сегмент - търговията с оръжие. Ведомството се готви да пусне на пазара сериозно количество пушки, автомати, пистолети, части за тях и боеприпаси, което със сигурност ще предизвика интереса на оръжейните търговци и колекционерите. Целта е да се компенсират онези 70 млн. лв., които бяха отрязани от военния бюджет.

Списъците с подготвеното за продажба оръжие са публикувани на сайта на министерството. Продажбата се очаква да стане чрез военното дружеството "Снабдяване и търговия", което се занимава с търговия със стоки с двойна употреба. От МО не дават информация кога, как и на какви цени ще се продава оръжието. Най-вероятно за целта ще бъдат обявени търгове.

„Дума"

БСП с 10 леви стандарта за местните избори

Предлагаме БСП да утвърди 10 леви стандарта за местните избори, заяви зам.-председателят на партията Янаки Стоилов след семинар на тема "Местните избори - важна битка за БСП", който се проведе във Варна на 21 и 22 март. Във форума, организиран от ПЕС и БСП, взеха участие лидерът на социалистите Михаил Миков, генералният секретар на ПЕС Ахим Пост, представители на движение "Модерна България" и над 250 партийни активисти от цялата страна. За добрите практики в предизборните кампании на социалдемократите в Швеция и Хърватия говориха Кристиян Скарф и Ана Улрих.

„Капитал дейли "

Газова алтернатива - най-рано след три години

Шест години след като България остана без природен газ заради спрените доставки от Русия, страната ни още не е изградила алтернатива. След отказа от "Южен поток" и покрай обтегнатите отношения на Европа с Путин управляващите се задействаха по проекта, който може да докара азерски газ до местните потребители - връзката с Гърция. Тя или алтернативният газопровод от Турция са двата най-ефективни варианта за внос на гориво от неруски източник.

Новината от последните дни е, че финансов ресурс за свързването с Гърция ще бъде предоставен от Брюксел. Раздвижването идва след срещата на високо равнище, която се проведе в София в началото на февруари, на която беше решено всяка страна членка да осигури поне три източника на газ в рамките на следващите 2-3 години.

България всъщност се забави с всички връзки със съседните страни. При две от тях - от Румъния и Сърбия, бездействието обаче не е фатално. Двата проекта засега нямат икономическа логика, защото не носят независимост от Русия.

„Преса"

БСП има добри шансове за успех на местния вот

БСП трябва да подходи смело и иновативно към предстоящи местен вот и има шансове за успех. Позицията е на лидера на ПЕС Сергей Станишев. Над 200 социалисти от цялата страна се събраха на двудневен семинар на  БСП и ПЕС във Варна на тема „Местните избори - важна битка за БСП".

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев повтори, че нито ГЕРБ е толкова силна партия, нито БСП е слаба, предаде Дарик радио. „Ние не можем да оставим, да разчитаме на успех, нашите кметове или нашите кандидати сами да се борят с машината на ГЕРБ и цялата държава. Те трябва да чувстват, че имат гръб, че имат обща кауза, че имат отбор, които е зад тях. Всички ще помагаме. Ако подходим смело на тези избори, иновативно, със самочувствие, отворено към гражданското общество, към реалните проблеми с реален ляв разказа и на местно, и на национално ниво, убеден съм, че имаме добри шансове за успех", заяви Станишев.

„Новинар"

Наемаме домашен помощник с ваучер

Социалният министър Ивайло Калфин лансира идеята да се пуснат ваучери за почасова заетост, като например за отглеждане на дете или домашни ремонти.

Вицепремиерът обясни пред медии във Велико Търново, че до лятото ще стартира въпросният проект и очаква така да бъде осигурена работа на „обезкуражените хора".

Според вицепремиера почасовата заетост с ваучери е особено важна за райони, в които общините са единствен работодател. „Има много общини, особено по-малките, в които програмата на кметството за публична заетост е единствената възможност", каза Калфин.