„24 часа"

Стоичков се сблъска предизборно с майка си

В остър политически сблъсък прерасна семейният разнобой между Христо Стоичков и майка му Пенка. Модерния ляв излезе с обръщение към пловдивчани да подкрепят кандидата на ГЕРБ Иван Тотев като носител на промяната. Стоичков разгроми сегашния градоначалник Славчо Атанасов, претендент за втори мандат, обвинявайки го в "безхаберие, нахалство и уронване престижа на България". Според звездата нищо добро не се е случило в родния му Пловдив през управлението на настоящия кмет, който бил представител на тройната коалиция.

"Обещанията за изкуствени терени, спортни площадки и какво ли не се оказаха едно голямо нищо. В лицето на Иван Тотев виждам ново креативно и смислено управление", агитира Стоичков.

На другия полюс е майка му Пенка. Тя е кандидат за общински съветник в община "Марица" от партията на Славчо Атанасов ВМРО-НИЕ. В листата е под номер 8, за да навява асоциация с фланелката на сина й.

"Пловдив се променя. Преди чистотата не беше на ниво, боклуци по улиците, изоставени зелени площи. Откакто Славчо стана кмет, тези неща се промениха и изобщо не може да се сравнява с предишното положение", категорична е Пенка. Според нея сега градът е чист и подреден, дупките са запълнени. "Можеш спокойно да си караш колата. А преди беше дупка до дупка. Славчо е човекът със силната позиция в Пловдив. За каквото не му е стигнало времето през този мандат, ще го направи през втория", смята майката на футболиста.

Пловдивският митрополит Николай благослови вчера Славчо Атанасов.

„24 часа"

Спират влакове, 511 населени места без ток

От енергийната система на страната са отпаднали всички електропроводи 400 kV и 220 kV, които осигуряват сигурността на електрозахранването в Североизточна България, съобщиха от Електроенергийния системен оператор. Без ток са останали 511 населени места.

Изключванията на електропроводи са причинени от тежките метеорологични условия в района.

Североизточна България остана присъединена към системата само по два електропровода.

През цялата нощ и към момента аварийни екипи на „Електроенергиен системен оператор" ЕАД работят на място по отстраняването на авариите. Работата е затруднена, заради изключително тежките метеорологични условия в района и затруднения достъп до местата на авариите по електропроводите. Очаква се до края на деня по-голяма част от изключените електропроводи да бъдат поппавени.

По-дълъг срок на възстановяване ще е нужен за втората връзка, която подсигурява захранване на подстанция „Котел", тъй като има паднали три стълба.

Ситуацията в останалата част на страната е спокойна и електрозахранването е напълно осигурено.

Към 12 часа в района на електроснабдяване на Е.ОН България Мрежи (областите Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Силистра, Разград, Русе, Шумен, Търговище) има 511 населени места без електричество.

Най-тежка е ситуацията в областите: Габрово (150 населени места), Велико Търново (128 населени места), Търговище (83 населени места), Варна (54 населени места) и Добрич (20 населени места).

Възстановяването на електрозахранването е изключително трудно поради продължаващия повече от 36 часа бурен вятър, като поривите достигаха 22-23 метра в секунда (над 80 км в час), както и продължилите повече от едно денонощие интензивни валежи.

„Труд"

Тежка 2012 г. за България

Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира тежка 2012 г. за България. Ръстът на икономиката ще се забави. Причина за това е дълговата криза, в която са страните от еврозоната. Разрастването й ще има дори по-голямо отрицателно влияние върху държавите от Централна и Източна Европа, отколкото световната финансова рецесия от 2008 година, предупреждава банката в специален доклад.

Очакванията са, че ръстът на брутния вътрешен продукт в България догодина ще бъде 2,3%. В юлската си прогноза за 2012 г. банката посочваше 3,7%. В бюджета за догодина залагаме консервативно ръст до 2%, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Това не е първото предупреждение за тежка 2012 г. Моторът на българската икономика е износът, а той ще е затруднен заради затягането на коланите в еврозоната. България е в още по-неблагоприятна позиция заради затъналата в дългове Гърция. ЕБВР посочва, че тя ще дърпа надолу и Румъния, Сърбия, Албания.

Темпът на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) в тези региони се очаква да бъде под 2% през 2011 г., както и през 2012 година.

„Труд"

272-ма кандидат-кметове са работили за ДС

Точно 272-ма кандидати за кметове от всички партии са били сътрудници или служители на Държавна сигурност. Това прави над 3% от всички номинации и е по-малко в сравнение с местния вот през 2007 г. Имената огласи комисията по досиетата. Органът провери общо 8144 души, регистрирани от всички ОИК в страната. От тях 1747 не подлежат на проверка - родени са след юни 1973 година.

ДПС води в класацията на парламентарните партии с над 50 мераклии за кметове с агентурно минало. Комисията отново обяви името на управника на Гърмен Ахмед Башев.

БСП е издигнала 41 агенти на ДС за кметове. На тяхна сметка се пишат и трима независими. Такъв е Милети Орешарски, кандидат за кмет на Бобов дол. Той е брат на бившия финансов министър Пламен Орешарски и бивш шеф на Софийския централен затвор. Бил е резидент Заимов към МВР-ДС в Кюстендил.

Другият е кметът на Царево Петко Арнаудов - агент Иванов до 1979 г. Третият е Денчо Бояджиев (кандидат за Разград) - съдържател на явочна квартира "Орбита" към МВР-ДС в Разград. И номинираният от БСП в Правец Румен Гунински - бил е агент Гочев на МВР-ДС за района.

ГЕРБ е издигнала 35 кандидат-кметове, работили за тоталитарните служби. Сред тях е и областният управител на Русе Пламен Стоилов, който обаче е бил щатен служител на ДС - разузнавач, а не агент. От ГЕРБ реагираха на списъка с официална позиция, в която казват, че са проверили предварително кандидатите си за кметове и общински съветници. И уточняват, че сред обявените 33-ма са кандидат-кметове за села, а двама - за общини. "Убедени сме, че трябва да се прави разлика между доносниците и тези, които са работили в интерес на държавата", се казва в позицията.

„Стандарт"

Бойко: Не отписвайте еврото

Ако спестяванията ви са в евро, дръжте си ги. Еврото е залог за силна Европа и затова ще го запазят. Това каза в Монтана Бойко Борисов на жена, която го попита дали евровалутата е сигурна.

Изявлението на българския премиер дойде в момент, когато германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози разчитат на международна подкрепа за разрешаването на кризата в еврозоната. Те определиха 3 ноември, когато е срещата на лидерите от Г-20, като краен срок за постигане на споразумение.

Борисов дойде в Монтана, за да открие изцяло ремонтираните сгради на областната болница "Д-р Стамен Илиев". "Много още може да се направи за този регион", каза премиерът.

Той обясни, че кабинетът търси 66 млн. лв., за да направи пътя, по който от Монтана през Враца ще се стига до София за по-малко от час.

 

„Стандарт"

Не облагайте бизнеса до смърт, зове Трайков

 

"Бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт". Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков по повод отпадналата идея от 2012 г. да се въведе акциз за метана, дори когато се използва за отопление. Според  проекта за промени в Закона за акцизите и данъчните складове от догодина трябваше да има акциз за метана от 1,7 лв. за гигаджаул, а ако газът се ползва за отопление, налогът трябваше да бъде 0,20 лв. за гигаджаул. Акциз за метана няма да има, отсече в понеделник премиерът Бойко Борисов, защото би довел до поскъпване на тока, парното, а оттам и до вдигане на всички цени. Запитан дали отлагането на увеличението на акцизите няма да доведе до шоково поскъпване на природния газ в бъдеще, министър Трайков обясни, че "това няма да е шоково, защото акцизът винаги ще бъде с един размер и дали ще го въведем сега или след 2-3 години, въздействието винаги ще е едно и също".

Ръстът на икономиката през следващата година ще е около 2,8-2,9%. Това сочи прогнозата на Дирекцията за анализи към финансовото министерство, обясни ковчежникът на държавата Симеон Дянков. По-рано тази година очакваният ръст бе над 4%, но се наложи намаляването му заради проблемите в ЕС и еврозоната. Вчера излязоха и годишните прогнози на Европейската банка за възстановяване и развитие, с които се очаква повишението на икономиките в ЕС догодина да е с 1,6% вместо първоначалните 3,7%. Дянков допълни, че спадът е голям, а няколко държави са на нула или минус. Португалия и Гърция са на минус, а Италия и Франция на нула. Румъния и Словакия също ще са около нулата, а на България банката дава ръст от 2,5%. Така страната се нарежда на второ място след Естония с 2,6%. По думите му Бюджет 2012 е смятан по-консервативно с ръст на икономиката до 2%. Ние винаги сме по-консервативни и така няма да се наложи да преизчисляваме проектобюджета, обясни финансист номер 1.

 

„Монитор"

КАТ прибира книжката и на работното място

КАТ ще започне да прибира книжките на системните нарушители, останали без контролни точки, директно от работните им места. Причината за крайната мярка е, че все повече шофьори са започнали да се крият от районните инспектори, които издирват джигитите по адресите им, защото отказват да се явяват на призовките на пътната полиция. Освен за гуми и светлини катаджиите ще започнат проверки и за наличност на течност за чистачки по време на есенно-зимния сезон. Полицаите са инструктирани до 1 ноември, когато шофирането на къси светлини през целия ден става задължително, да проверяват фаровете на водачите, но без да налагат глоби.

 

„Монитор"

Глашатай на Трактора спонсор на Кунева

Журналистът Явор Дачков, който се прочу като глашатаят на Алексей Петров-Трактора е сред дарителите, подпомогнали финансово предизборната кампания на кандидата за президент Меглена Кунева. Името му лъсна в списък с имената на спонсорите на бившия еврокомисар, който беше публикуван на сайта на Сметната палата. Както „Монитор" писа, зам. главният редактор на в. „Галерия" бе сред първите, цъфнали на килимчето на Трактора, след като той беше пуснат под домашен арест.

 

„Монитор"

Студът взе две жертви

Дървосекач умря от студ, възрастна жена изгоря в дома си в село, затрупано от сняг, а дърво премаза и едва не уби работник от Чистота. Два дни бушува стихията в Източна България, а снежните преспи и стотиците прекършени дървета блокираха шест области. Най-тежка беше обстановката в Сливенска, Бургаска, Варненска, Добричка, Хасковска и Шуменска област. Военни подразделения от Варна и Сливен оказаха решителна помощ за разчистване на пътищата от снега и за изтегляне на закъсали автомобили.

 

„Дневник"

Страхът от нова рецесия сковава потреблението в Европа

Забавеният икономически растеж и страхът от нова рецесия принуждават европейците да отлагат големи и скъпи покупки и да харчат основно за стоки от първа необходимост заради очакваният им за по-ниски доходи. Това показва проучване за потребителския климат през третото тримесечие на годината (юли - септември) на консултантската компания GfK, направено от името на Европейската комисия.

Тревогите за бъдещето са породени от влошаването на дълговата криза. Докато през пролетта повечето хора в ЕС бяха оптимисти, че кризата ще бъде преодоляна в близко бъдеще, през лятото е настъпила значителна промяна в настроенията, показва проучването. Причината са дебатите около спасителния план за Гърция и забавянето на растежа дори и в страни като Германия. Свитото потребление е проблем, защото допълнително забавя икономиките и излизането им с кризата.

„Сега"

Европа има сериозни съмнения за честността на изборите у нас

Има сериозни опасения за купуване на гласове и манипулации по време на броенето на бюлетините. Изцяло платената медийна кампания застрашава принципа на равнопоставеност и създава имуществен ценз за участие във вота. Това отбелязват в междинния си доклад наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Като предпоставка за нечестна надпревара се посочва и натискът, оказван върху кандидати, да се оттеглят, включително чрез данъчни проверки на бизнеса им и този на роднините им. Доминирането на ГЕРБ в ръководствата на изборните комисии също крие рискове, пише в документа, с който "Сега" разполага.

 

„Дума"

ТЕЦ дава милион лева на съмнителна фирма

Близо 1 милион лева дава държавното "ТЕЦ Марица изток-2 ЕАД" на съмнителна охранителна фирма. Това показва проверка на ДУМА. Дружеството внезапно сключва нов договор за охрана с фирмата "Арми секюрити БГ" ЕООД с адрес в град Етрополе, собственост и управлявано от 47-годишната Поля Манчева Димитрова, без никаква обществена поръчка. Договорът е влязъл в сила на 28 септември, само седмица след като е било взето решение за възлагане на поръчката. Прави впечатление фактът, че възложителят е получил една-единствена оферта, а критерият за избор е "най-ниска цена".

Проверка на ДУМА обаче показа, че договорът с фирмата "Арми секюрити БГ" ЕООД е още по-скандален. Справка в регистъра на АПИС разкрива, че фирма на същата собственичка, но само с две букви по-малко - "Арми Секюрити" е в  открито производство по несъстоятелност още от 2009 година. На 12 декември 2008 година, само 10 дни след създаването на "Арми Секюрити БГ" собственичката Поля Димитрова прехвърля изцяло капитала от 5000 лева на Йонка Иванова, а по-късно фирмата, вече под името "Арми Секюрити", е заличена. ДУМА разполага с решение на Плевенския окръжен съд от 22.11.2010 година за заличаването на фирмата. Интересен е и фактът, че телефонът за връзка със собствениците на "Арми Секюрити БГ" не е като указаният в регистъра, а е същият като телефона на заличената фирма.