„24 часа"

"Галъп": Българите най-недоволни сред европейците от стандарта на живот

Страдащите заради стандарта на живота си хора са повече от проспериращите в много европейски държави, здраво ударени от финансовата криза. Сред тях са и такива, които вече са предприели или сега въвеждат мерки за затягане на колана.

Това сочат данните от проучване на агенция Галъп, оповестени тези дни. В групата, в която повече от един на всеки пет анкетирани преценява, че живее достатъчно бедно, за да се определи като "страдащ", са България, Румъния, Унгария, Гърция, Латвия и Португалия. А у нас е най-голяма разликата в дяловете на онези, които се определят като "страдащи" и "проспериращи" - 45% срещу 5%, сочат данните.

Втора в тази негативна класация е Румъния със 28 на сто страдащи и 18 % проспериращи.

„24 часа"

Куче надуши подпалвач на коли

Полицейско куче влезе в дирите на поредния подпалвач  в София, който се оказа 27-годишен пиян и дрогиран мъж.

Малко след полунощ в събота той драснал клечката на 2 коли в кв. "Захарна фабрика". Радослав Стоянов атакувал "Форд Фокус" и "Опел Зафира" на паркинг между блок 40 и 42 малко след полунощ. Съсед, който пушел на балкона, видял пламъци и веднага се обадил на тел. 112.

Мъжът разказал на полицаите, че видял млад мъж да върви към един от съседните блокове, и го описал. Следово куче пък хванало следата на подпалвача и отвело разследващите до жилището му. Оказало се, че той живее в съседния блок 41. Още около входа на кооперацията и пред апартамента на младежа се усещал мирис на нефтопродукти, съобщиха от МВР.

„Труд"

Борисов: Искам още един премиерски мандат

„Искам втори премиерски мандат" , заяви категорично премиерът Борисов в обзорното предаване на Дарик  „Годината". Заради участието на премиера в тенис турнира „Трудмастърс", графикът на предаването бе неколкократно променян.

Според него, ако другите бъдат допуснати до властта, нищо от това, което е планирано за държавата няма да се случи. Борисов се разсърдил, че бе попитан дали ще става президент и заяви, че иска втори премиерски мандат - „като Сапатеро, Аснар, Меркел...".

Премиерът реагирал остро и на въпроса за пенсионната реформа и ниските пенсии у нас. Затова се обърна към пенсионерите, обяснявайки им какво са направили тези „хубавци и нахалници" от предишното управление.

„Труд"

Всеки втори българин не е влизал в интернет

Всеки втори българин никога не е използвал интернет. Данните са на европейската статистическа служба Евростат и са цитирани в актуализирания план към националната стратегия за регионално развитие. Документът беше приет на последното заседание на правителството.

Според Евростат към 2010 г. 51% от българите никога не са използвали интернет. По-зле от нас са гърците (52%) и румънците (57%).

Най-много българи са отрязани от глобалната мрежа в Северозападния район (54%) и Южния Централен район (55%). В първия влизат Видин, Враца и Монтана (най-бедните области в Евросъюза), а във втория - Родопите.

България е на последно място в Евросъюза по достъп до интернет в домакинствата, сочи документът. Едва 33% от семействата могат да сърфират в глобалната мрежа от къщи. Даже северната ни съседка Румъния - с много по-обширни селски райони, отчита 42% домашен достъп до интернет. В Холандия, лидерът в Евросъюза, 91% от домакинствата имат връзка с интернет.

„Стандарт"

Злато за пуйки

В кризата народът посегна на семейните бижута.

За да осигурят богата празнична трапеза, много нашенци се разделят със златните пръстени, обиците и гривните. С получените стотачки те вече си купуват пуйки, пържоли и нещо за под елхата. По Коледа и Нова година се множат с 30-40% хората, склонни да продадат ценните си вещи, обясни управителят на "Тавекс" Благовест Белев. По думите му освен бижута домакинствата са готови да се разделят със сребърни вилици и лъжици, стари съдове и вази. "Имаме случаи дори да ни предлагат златните си коронки", допълни Белев. В момента цената на скъпия метал е 42 лв. за грам от 14 карата.

 

„Стандарт"

Бойко: Размислих, никакво пушене

Никакви изключения няма да има за забраната за пушене на обществени места от 1 юни догодина. Това отсече премиерът Бойко Борисов в предаването "Директно: Карбовски" по Нова тв. Няколко часа по-рано пред Дарик радио разви тезата, че все пак в нощните баровете пушенето не бива да се забранява. "Който ходи на бар, той и без това вече за деня си е прецакал здравето - няма да си легне навреме, ще пие алкохол, и да пуши, няма да му дойде в повече", заяви Борисов. По-късно обаче премиерът призна, че е размислил и решил, че не трябва има никакви изключения. "Даваме 3.250 млрд. лв. всяка година за здравеопазване, а колко са болните с рак на белия дроб и на гласните струни? Хората пушат, не спортуват, мързелуват, ядат тлъсто, пият ракия и пушат цигара от цигара и после сме най-болната нация", заключи премиерът. Той се закани да пази тези, които искат да са здрави. По думите му пушачите е редно да излизат на терасата да димят. "Като стане мода да не се пуши, всички ще разберат, че е хубаво", категоричен бе премиерът.