Бежанци.

"Труд":

Д-р Хасърджиев: Възможно е с бежанската вълна да се появят редки заболявания

Възможно е в следствие на бежанската вълна да се появят редки заболявания и тогава ситуацията за неваксинираните деца може да бъде пагубна. Това каза за Фокус Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„Този проблем е актуален не само в момента, но и през всички години, в които България е приемала бежанци. Здравето на мигрантите е от изключителна важност, както като проява на отговорност от нашата страна и нашето общество към тези, които бягат от изключително лошата ситуация в техните държави, така и заради отговорността, която носим към българското население. Съвсем възможно е пренасянето на различни инфекции и зарази", заяви Хасърджиев. По думите му в много големи групи от тези бежанци не е известно какви ваксини са правени и дали въобще са осъществявани. „Поради тази причина трябва да има много засилен контрол, но и системни информационни кампании и осигурени достатъчно количества налични ваксини и лекарствени средства", подчерта Хасърджиев. Той припомни, че е преди няколко седмици се е появил случай на две бежански деца с Хепатит А.

 

Избори.

"24 Часа":

Фандъкова води листата на ГЕРБ в София, 7 нови на избираеми места

Кметът на София и кандидат за трети мандат Йорданка Фандъкова ще води и листата на ГЕРБ за общински съветници. Зам.-шефът на националния предизборен щаб на партията Цветомир Паунов и председателката на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева внесоха в ОИК-София, документите за регистрация на кандидатите за кмет, районни кметове, кметове на кметства и общински съветници.

На второ място в листата е председателят на СОС Елен Герджиков. Трета е Едрева, която е и шеф на комисията по култура и образование в СОС. След нея е зам.-председателят на СОС Николай Стойнев. В десетката са досегашни общински съветници Екатерина Йорданова - шеф на транспортния синдикат към КНСБ, Лорита Радева - председател на екокомисията към СОС, Ирина Йорданова - ръководител на комисията по европейските въпроси към СОС. Сред първите 30 има 6-7 нови лица, научи "24 часа". Певицата Йоанна Драгнева е на 19-о място. На избираеми места са и двама от младежкия ГЕРБ - Михаела Иванова и Ботьо Ботев. Всички кандидати ще бъдат представени в петък.

 

Референдум.

"Сега":

Парите за агитация за референдума може да не стигнат

Може да се наложи да бъдат отпуснати допълнителни средства за агитация за референдума, тъй като може да се надвиши бюджетът от 1 млн. лева. Ако допуснатите до процедурата партии, коалиции и инициативни комитети се възползват от пълния размер на държавната субсидия, 1 млн. лв. няма да е достатъчен, съобщава БиТиВи.
Говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова коментира, че общият размер излиза 1,320 млн. лв. По думите й, комисията би могла да направи преразпределение на общия бюджет.
Преразпределението вероятно щяло да се наложи в последния момент. Причината е, че по закон няма срок, в който регистрираните за агитация партии да поискат т.нар. медийни пакети от комисията.
В ЦИК засега не е постъпвало нито едно искане за медиен пакет. Всяко забавяне допълнително щяло да оскъпи вота на 25 октомври.
Около 60 млн. лева е общият бюджет за гласуването през есента. За заплати и осигуровки на членовете на общинските и секционните избирателни комисии са близо 22 млн. лв. от тях.

 

Трафик.

"24 Часа":

Тапи и на връщане по "Тракия", "Струма" и на Маказа, патрули ще помагат

След километричните опашки в петък се очаква и кошмарно връщане към София и големите градове във вторник.

Преди 22 септември, когато е краят на почивните дни, можем да пуснем само отсечката на "Хемус" между Шумен и Варна, но останалите ремонти по магистралите няма да бъдат спирани, съобщи пред "24 часа" шефът на пътната агенция Лазар Лазаров.