24 часа"

Българите отделят средно до 10 лв. за мартеници

Обикновените мартеници от по 10 стотинки, при които за лев можете да вземете 10 бройки, са най-купувани. Продавачите са единодушни, че това е резултат от ниския социален статус на българина и неговата бедност. Продавачите отчитат спад в продажбата на мартеници по време на празника.

„Труд"

Над 90% от Пирин остават недокоснати

Над 90% са зоните за ограничена човешка намеса в Пирин и ще останат непокътнати. Това е заложено в новия план за управление на планината, който бе обсъден преди ден в Разлог на финална дискусия преди стартирането на общественото обсъждане през юли т.г. Мярката ще гарантира опазването на уникалното биоразнообразие, флора и фауна в парка. Документът предвижда още опазване и съхранение на вековните гори и водите.

„Стандарт"

Държавният дълг скочи с 2,6 млрд. евро

Брутният външен дълг в края на 2014 г. е 39,55 млрд. евро (94,3% от БВП), което е с 2,63 млрд. евро (7,1%) повече спрямо края на 2013 г., обявиха от БНБ. Този ръст се дължи на увеличението на държавния дълг. Брутният външен дълг на сектор Държавно управление в края на декември надминава 6 млрд. евро (14,4% от БВП) като за година нараства с 2,621 млрд. евро (76,8%).

През миналата година беше пуснат нов държавен дълг, за да се изплатят текущи стари задължения, да се погасят през януари 2015 г. облигациите, емитирани, когато министър на финансите беше Милен Велчев, както и за да се изплатят депозитите в КТБ.