24 часа"

Петко от Лясковец чакал командосите със заредена пушка и карабина

Убиецът от Лясковец е чакал отряда на антитерористите със заредена полуавтоматична ловна карабина Arsenal и полуавтоматична едноцевна пушка BAIKAL, става ясно от обвинителния акт срещу 54-годишния Петко Петков.

Оръжията са били извадени от касата в дома му и приготвени. Той е изстрелял 40 патрона срещу баретите, дошли да го обезвредят, но е разполагал с още няколко пъти по толкова боеприпаси.

„Труд"

Симеон Сакскобургготски и сестра му спечелили 2 млн. лева от сеч на горите в Рила

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за 6 години и половина са получили над 2 млн. лв. печалба от сеч на горите в Рила. Това се разбра от експерти в Софийски окръжен съд, който разгледа едно от делата за т.нар. „царски" имоти. По него държавата (чрез земеделското министерство), представлявана от Адвокатска къща „Савова & с-ие" претендира за върнатите на Симеон и сестра му близо 16 000 дка с дървета, оценени на около 5 млн. лв.

„Стандарт"

IQ тест и 2 езика за школо на Острова

България може да чака от 10 г. своя нов образователен закон, но Островът вече я изпреварва с просветна реформа. Някои от нейните елементи скоро ще бъдат усетени и от българите, които кандидатстват не само в британските университети, а и в средните училища. Промените включват повече часове по точни науки като отговор на изискванията на ВУЗ-овете да им се изпращат подготвени млади хора, които да учат в областта на инженерните науки.

„Монитор"

Всеки пети крие доходи от половинката си

Всеки пети българин не споделя с партньора си какъв е размерът на доходите му, показва проучване, проведено в 4 страни от ЕС от „Профи кредит". По този показател страната ни не се различава значително от Полша, където 18% от хората крият пари от половинките си. В Чехия и Словакия този дял е по 22 на сто.

От проучването става ясно, че 17% от нашенците не информират партньорите си за над 40% от доходите, които получават, като това се случва при едва 9% от поляците, 6% от словаците и 4% от чехите.

„Сега"

И МВФ настоя за по-бързо свиване на дефицита по бюджета

След острите дебати за размера на планирания външен дълг правителството получи нова серия от критики за средносрочната си програма, този път от МВФ. Експертите на фонда не считат за достатъчно амбициозни плановете на кабинета за свиване на дефицита и препоръчват България да предприеме по-сериозни стъпки за балансиране на бюджета. МВФ предупреждава управляващото мнозинство да не се изкушава да прави извънредни разходи при евентуално преизпълнение на приходите и препоръчва тези суми да бъдат спестени.

„Дума"

Фирми ще чистят София без конкурс

От началото на март половин София се чисти от фирми, които Столичната община избра без търг, а чрез директно договаряне. Това става ясно от документацията, публикувана на Портала на Агенцията за обществени поръчки. Така общинската администрация на практика e запазила монопола на определени почистващи фирми, но не е осигурила възможното намаляване на цената за сметосъбирането, нито пък подобрила чистотата в София.

Столицата е разделена на 24 административни района, а обект на директното договаряне са били 15 от тях, групирани в пет зони. От сключените договори става ясно, че Столичната община ще плаща всеки месец по 2 940 000 лв. с ДДС на избраните без конкурс компании. Формално петте контракта с четирите консорциума са сключени със срок на действие "до сключване на договор в резултат на проведена по съответния ред процедура". Кога такава процедура ще бъде успешно завършена е трудно да се прогнозира.

„Капитал дейли "

Кой и как ще издирва имуществото на КТБ

Временният синдик на банка с отнет лиценз, но все още невлязла в процедура по несъстоятелност, както и Фондът за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) ще могат да предявяват искове пред съда "за връщане на полученото имущество с произход от банката срещу всяко всяко трето лице". Това е една от ключовите нови разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност, около които се оформи широк политически консенсус след изказаните през миналата седмица притеснения на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, че активите на Корпоративна търговска банка (КТБ) се разграбват, докато тече обжалването на отнетия й лиценз от БНБ.

„Преса"

Симеон II прибрал 2,2 млн. от сеч на гори

Бившият премиер Симеон II и сестра му Мария Луиза са спечелили 2 191 688 лв. от май 2003 г., когато влизат във владение на 16 500 дка рилски гори, до мораториума върху сечта през 2009 г. Това е установила комплексна експертиза по делото, водено от държавата срещу Сакскобург­готски за връщането на горите. Сумите са изчислявани по ценоразписа на горските стопанства, който е под пазарните цени.

Специалистите са посочили също, че за шестте години са били изсечени над 27 000 кубика дърва.

Това прави керван от 780 тира, пресметнаха специалисти от дърводобива.

„Новинар"

Великденското агне идва от фермата за 6 лв. килото

Великденското агне идва на празничната трапеза директно от фермата за 6 лв. килограм за живо тегло, показа проучване на „Новинар" сред животновъди.

Фермерите спазаряват отсега цената с мераклии да хапнат прясна мръвка за празника. В магазините все още не са определили точните цени, на които ще продават месото, но се очаква те да са около 13-14 лв., споделиха търговци.

„Възможно е цената да се вдигне, всичко зависи от търсенето", допълниха от месарница в София. Драстично поскъпване спрямо миналата година не се очаква и при козунаците.