"Без парно тая зима", четем във водещото заглавие на вестник "24 часа".
Няма пари да се пусне парното в София. Това става ясно от изявление на шефа на столичната топлофикация Петко Милевски.
Дружеството не е готово да започне отоплителния сезон, тъй като подаването на газ е намалено с 35%, а нямало средства за нормални доставки.

"Хилядарки за Бербатов", научаваме от "Стандарт". Народът масово залага за гол на Митко Бербатов срещу Италия довечера. "Много фенове слагат по хилядарка с надеждата да приберат 8-9 бона", обясниха букмейкъри.
Според заложните компании нападателят на Манчестър Юнайтед е с най-големи шансове да открие резултата срещу "адзурите".
"Време е да счупя каръка, откакто станах капитан", заяви и самият Бербатов часове преди мача.

"Тихичко свалят цени на жилища", съобщава вестник "Труд". Намалението в цените на жилищата е факт, въпреки че продавачите официално не променят офертите.
По-ниските цени идват от различните бонуси, които предприемачите включват в стойността на имота.
Други предприемачи дават безплатно мазе и тераса и искат 50% от цената за общите части към имота.
Продавачите са притиснати от рязко спадналото търсене на имоти и ще са принудени да променят своите стратегии, за да реализират сделки, коментират посредници.

"Как баба Марийка уволни Станишев", научаваме от "Труд".
88-годишната Марийка Митева Колева от хасковското с. Сираково разбра от репортер на в. "Труд", че е подписала заповед за уволнение на премиера Сергей Станишев.
Бланка с нейното име бе връчена в четвъртък на правителствения шеф в папка с още няколкостотин листа, събрани от ГЕРБ, ДСБ и СДС.
Баба Марийка разказа как "едни момчета" й съобщили, че ще я включат в списък за отпускане на помощи за зимата, който ще пратят на министър-председателя.

"Антибиотиците докарват рак", пише вестник "Монитор". Антибиотиците са вредни, употребата им дори може да доведе до рак на дебелото черво, твърди генерал-майор проф. Никола Александров от Военномедицинската академия.
Те провокират дисбактериоза в дебелото черво, от която пробиотиците, които подсилват имунната система, се унищожават.
В резултат се активизират вредните микроби, а в дебелото черво се развиват гнилостни процеси. Следва срив на имунната система, повишаване на холестерола и тумори.
Ние сме на първо място в света по свободната продажба на антибиотици, личните лекари пък ги предписват за щяло и нещяло, коментира проф. Никола Александров.

"Девойка с нож спаси честта си", четем във вестник "Телеграф". 19-годишна девойка спаси честта си с нож, след като се качи на стоп при трима мургави непознати.
Похотливите младежи обаче изобщо не тръгнали в исканата от нея посока и я нападнали. Храброто момиче обаче за миг не се поколебало и извадило от гащите си нож, с който наръгало единия от нападателите. Драмата се случила в Стара Загора.
Изплашеното до смърт момиче веднага сигнализирало в полицията, а по-късно нападателите били намерени.

"Оставки в ДАНС след Драшков", съобщава "24 часа". Двама началници на главни дирекции в ДАНС подадоха рапорти за напускане ден след като зам.-председателят Иван Драшков беше отстранен изненадващо с решение на Министерския съвет по предложение на директора Петко Сертов.
Оставките са си дали Веселин Марков и Цветелин Йовчев - и двамата подчинени на Драшков. Висшите служители на ДАНС са несъгласни с начина на уволняването на началника си.
Те смятат, че председателят опитва да "измие ръцете си" със заместника си Драшков, а подписката на агентите срещу депутатката Татяна Дончева е само претекст за махането му от службата.

"Свръхочакванията към ДАНС не се оправдаха", заявява президентът Георги Първанов в интервю за вестник "Стандарт".
В ДАНС очевидно има напрежение, което произтича от начина, по който механично бяха събрани две предварително съществуващи структури. Има напрежение между назначеното ръководство и наследените ръководства на двете досегашни служби, което се вижда и във взетите кадрови решения.
За мен най-важната задача е да се постигне консолидация, професионална, и на морална основа, в крайна сметка. И да имаме една действена, ефективна служба, която да може да лови престъпници, да разкрива корупциите и престъпността. А не да ни занимават вече седмици наред със собствените си вътрешни и междуличностни отношения.
Виждам усилия, виждам намерения. Долавям конкретни инициативи и действия, но не мога да направя подобно заключение все още. Още повече, че имахме свръхочаквания към работата на тази служба. Девет месеца онова, което се случва, е далеч под тези очаквания. Оправданието само частично е в това, че някои вътрешни противоречия, външният натиск, в т. ч. и от определени институции, спъва, сковава, блокира дейността й. Очаквам наистина една много по-действена служба, заявява държавният глава.

"Депутати 4 часа спорят за 1,2 млрд. лв. от излишъка", четем в "Труд". След близо 4-часови дебати Народното събрание одобри вчера предложението на правителството да бъдат изхарчени 1 милиард и 206 млн. лв. от бюджетния излишък. Положителен вот за разхода дадоха 122-ма от народните избраници. Против бяха 35, а четирима се въздържаха.
Кабинетът ще харчи 666 млн. лв. за социални дейности и 540 млн. лв. за инфраструктура.

"Европарламентът предлага: 360 лв. минимална заплата у нас", научаваме от първа страница на "Новинар".
Минималната заплата в страните от Европейския съюз да стане 60% от средната. Това се препоръчва в доклад, съдържащ мерки за преборване с бедността, приет на пленарна сесия на Европарламента в Брюксел.
Ако това все пак стане, в България минималната заплата трябва да се увеличи на 360 лв. за догодина. В момента тя е 220 лв., а за догодина правителството предвижда тя да стане 240 лв., а средната - 600 лв.

"Държавни вместо частни уроци за слабаците", пише "24 часа". Допълнителни часове за 4000 от по-слабите ученици в пети и шести клас ще финансира образователното министерство, съобщи вчера Даниел Вълчев.
За целта са предвидени 1 милион лева, а програмата ще стартира в началото на ноември. Учениците с два пъти по-нисък успех от средния за училището ще имат право на допълнителен 100-часов курс.
Групите ще са малки, а директорът ще разполага с 1000 лв. за организиране на уроците. Причината да бъдат избрани пети и шести клас е, че тогава внезапно спадал успехът на много от добрите ученици от началните степени. Ако инициативата работи, през следващата година тя ще обхване повече деца и класове, каза още министърът.

"Половината 12-и клас отписа школото", пише по темата "Стандарт". Над 60 на сто от учениците в 12-и клас не влизат в час, показа внезапна проверка на МОН в столично школо.
Разчетите на МОН категорично сочат, че от класните стаи постоянно липсва една трета от младежите в 12-и клас.
Проверките на ведомството показват още, че много учители масово не си правят труда да вписват в дневника отсъстващите ученици.