24 часа

Отличникът Павлова ще оправя шока с тока

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е предложена от премиера за вицепремиерския пост, освободен от Симеон Дянков.

"Много от министрите се справят добре, но на Лили Павлова бих дал златен медал", заяви само преди три дни Бойко Борисов. "Това, което правим с нея, ще остане най-дълго", допълни той.

Павлова пое поста преди повече от година - през септември 2011 г., след като Росен Плевнелиев стана президент. Тя има опит от Министерството на финансите, където през 2002-2009 г. е началник отдел в дирекция „Национален фонд" и работи в контрола на средствата от ЕС.

Преди да стане министър тя беше заместник на Плевнелиев. И след като зае поста му, продължи лично да следи програма "Регионално развитие".

24 часа

Дянков си тръгва след три среднощни разговора с Борисов

"Утре ти подавам оставката." Това казал по телефона премиерът Бойко Борисов на своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, твърдят пред "24 часа" запознати.

Нетърпящата възражение реплика била изречена около 2 ч през нощта в неделя срещу понеделник. В трети поред телефонен разговор между двамата за една нощ. Премиерът говорел от България, а заместникът му - от САЩ.

Пред "24 часа" Симеон Дянков не отрече, че двамата са разговаряли поне три пъти миналата нощ.

В първия разговор премиер и вицепремиер обсъдили последната среща в Брюксел и ситуацията в България. Във втория Борисов намекнал, че докато Дянков е в САЩ "по лични дела", българите са излезли на улицата. Имало и реплики, че може би замразяването на доходите на хората, които протестирали "за какво ли не " се е оказало грешка. В началото на третия, "фатален" разговор премиерът поискал да узнае намерени ли са парите за зърнопроизводителите.

Труд

"Паяк" захапа депутатски коли

Общински "паяци" отнесоха десетина депутатски коли миналата седмица и хвърлиха в ужас притежателите им, научи "Труд".

Докато в пленарната зала вървяло приемането на поправките в Изборния кодекс и народните представители чинно седели по банките, отвън "паяците" методично вършеели. И репатрирали до наказателния паркинг около десетина депутатски автомобила. Новината за това бързо обиколила пленарната зала и избраниците хукнали да проверяват да не би да са сред "щастливците". Проверка на "Труд" показа, че наказателната акция, сполетяла депутати от всички парламентарни групи, е съвсем законна. Возилата били спрени не на служебния паркинг на Народното събрание, а около и в близост до него.

Труд

841 млн. лв. по сметки на фермери

841 592 302 лв. евросубсидии за обработвани ниви ще бъдат изплатени утре на 83 823 земеделци, обяви в понеделник шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Така парите ще стигнат до сектора ден преди заплахата за общонационален земеделски протест.

Днес в 15,30 ч парите бяха преведени до системата за бюджетни разплащания СЕБРА и днес ще се разпратят към банковите сметки на земеделците.

През 2012 г. заявени за подпомагане са били 36 028 870 дка, като декларираната земя е с 3% повече спрямо миналата година. Заради повечето декари субсидията за земя пада от планираните 26,10 лв. за декар на 25,63 лева..

Стандарт

Улицата сваля тока с 3%

Властта ще обяви сваляне на цената на тока в сряда, научи "Стандарт". Това стана ясно след среща в икономическото министерство между енергийния министър Делян Добрев, предложения за финансист номер 1 Томислав Дончев, кандидатката за вицепремиер Лиляна Павлова, членове на ДКЕВР и енергийни експерти. Обсъждани са 5 варианта, с които свалянето на цената може да стане в най-кратък срок. Най-добрият от тях ще бъде обявен на заседанието на кабинета в сряда. Най-вероятно това ще е решението АЕЦ "Козлодуй" да продава цялата произведена енергия на регулирания пазар. Това ще промени електроенергийния микс и ще свали цената на тока с около 3%. През 2012 г. 61% от тока от Първа атомна е бил предоставен на НЕК по регулирани цени, останалите 39% са продадени на свободния пазар, от който АЕЦ печели двойно повече. Именно с парите от свободния пазар АЕЦ покрива разходите за осигуряване безопасността на ядрените съоръжения, за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок, за повишаване на топлинната мощност на блоковете и др.

Стандарт

Младенов не убеди Брюксел за "Хизбула"

 

 

Включването на "Хизбула" в европейския черен списък на терористичните организации не бе на дневен ред на срещата на външните министри от общността в Брюксел снощи, въпреки че един от основните акценти в нея бе разследването на атентата в Бургас. Това съобщиха от Министерството на външните работи, подобна информация бе разпространена и от израелски медии, позоваващи се на източници в Брюксел.

Младенов трябваше снощи да представи на колегите си от ЕС резултатите от разследването. "Ще бъде поставено началото на политическите дискусии относно мерките, които трябва да предприеме ЕС като цяло, за да гарантира сигурността на гражданите си", заяви министър Младенов преди началото на съвета.

Монитор

 

Метеоритен дъжд удари Земята

Русия вчера стана обект на мощна метеоритна атака - космическото тяло удари Урал и рани повече от 1000 души. Точно в 7,23 ч. московско време над Челябинска област се изсипа дъжд от отломки от метеорита, съобщи ИТАР-ТАСС. Местните жители първо видели как от небето пада огромна кълбовидна мълния,  а след това чули тътен. Явлението било наблюдавано в още четири области на Русия - Свредловска, Курганска, Тюменска и република Башкартастан, както и в Казахстан.

 

Преса

Кольо Колев: Очаквам нарастване на недоволството и гняв

Част от въпросите към Борисов биха били такива, на които той не може да отговори, а именно какво става с тези сметки за парно и за ток, които са в момента и които взривиха недоволството. Това заяви за БГНЕС социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев.

Какво ще стане със следващите сметки, на които вече им идва времето, ако ще и с по-следващите. Тези сметки са резултат от позволената от ДКЕВР методика за ценообразуване, тоест сметките са продукт на липса на контрол и перспективно мислене в ДКЕВР, добави Колев. Според него това е големият проблем. "Сега ще се мъчат да правят някакви гримирания, някакви пудри, някаква демонстративност, но си остава фактът, че ГЕРБ набута хората в тази ситуация", подчерта социологът.

За оставката на Симеон Дянков, Колев коментира, че "разбира се, премиерът решава нещата". Според Колев, въпросът е дали оставката е поискана от премиера или е дадена от Дянков. "Аз не се радвам, въпреки че мнозина бяха доволни, че Дянков се маха. Аз не се чувствам много спокоен от тази оставка. Дянков с всичките му личностни и професионални недостатъци, беше един от малкото хора, които можеха да се опънат на премиера да развърже държавната кесия.

Сега

Симеон Дянков си отиде заради страха от нови протести и отънелия бюджет

Страхът от нови масови протести и сведените до минимум финансови резерви на страната, които не позволяват предизборно удовлетворяване на всякакви искания, доведоха до оставката на един от най-ключовите министри в кабинета на Бойко Борисов. Вчера финансовият министър Симеон Дянков напусна правителството след сблъсък с премиера за преждевременното изплащане на близо 1 млрд. лв. субсидии за земеделците, оказало се непосилно за хазната. До изборите овакантеният пост се поема от министъра за евросредствата Томислав Дончев, а с вицепремиерските му задължения е натоварена регионалният министър Лиляна Павлова. Това е 11-тият министър, който Борисов сменя.

 

Дума

Философ става финансов министър

Завършилият философия Томислав Дончев ще е новият финансов министър. Това стана ясно след вчерашния ден, изпълнен с политически страсти. До избора на философ за важния пост се стигна, след като официално бе съобщено, че вицепремиерът Симеон Дянков е подал оставка, но без да се посочват конкретни мотиви. Оттеглянето му дойде само ден след като безпрецедентните масови протести срещу високите сметки за ток се обърнаха в антиправителствени бунтове. От Министерския съвет обявиха още, че Бойко Борисов ще предложи за нов вицепремиер регионалната министърка Лиляна Павлова.

Оттеглянето на Дянков предизвика остри политически коментари и реакции. Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че темата е второстепенна, а най-важното са огромните протести срещу властта и необходимостта от предсрочни избори.