Приемането на закона за ДОО, позволяващ  средствата от допълнителното пенсионно осигуряване да отиват в НОИ е водеща тема за съботните вестници.

„Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 година бе приет изцяло на второ четене от народните представители. Една от промените в задължителните разпоредби е за укриването на задължителните вноски за държавно обществено или здравно осигуряване в големи или особено големи размериу. Депутатите решиха, че това действие вече ще бъде криминализирано.
Укриването на осигуровки в големи размери (над 3 000 лв.) ще се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до 2000 лв.. При укриване в особено големи размери (над 12 000 лв.) санкцията ще е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.
Работникът или служителят не носи наказателна отговорност, включително и за подбудителство и помагачество..." - в. „Стандарт".

„С гласовете на ГЕРБ (82), ДПС (33), трима от БДЦ на Николай Бареков и двама независими депутати парламентът прие скандалната пенсионна реформа. 30 депутати от БСП гласуваха с "въздържал се".
Според поправката, ако българите, които тепърва започват работа, не изберат до 1 година вноската им за втора пенсия да отива в пенсионен фонд, парите им ще отиват директно в НОИ. Останалите, които вече се осигуряват, ще могат по свое желание също да се прехвърлят в НОИ, но не е записан срок за избора. Условията за тях ще бъдат разписани в подзаконов акт на кабинета.
От ГЕРБ обещаха до март 2015 година да бъдат направени още законови промени, за да могат българите да връщат обратно парите си в частни фондове, ако са отишли в НОИ, но са променили решението си. Социалният министър Ивайло Калфин изрази резерви, че това може да стане, защото в НОИ няма индивидуални партиди. Затова няма да е възможно планирането на бюджета на осигурителния институт.
Парите от прехвърлените вноски от частните пенсионни фондове в НОИ ще бъдат използвани „за намаление на държавния дълг и за намаление на дефицита по консолидираната фискална програма", обяви финансовият министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна преди гласуването. Според него свободата на избора не трябва да създава напрежение в българския парламент, а да го обединява. „Ако не сме уцелили ваксата с тези текстове, дали сме си срок до 31 март 2015 г.", каза Горанов. "Докато съм финансов министър, обещавам тези средства да не ме провокират да ги пренасочвам", обяви по-късно той...
Парламентарната група на ГЕРБ промени мнението си за прехвърлянето на вноските няколко пъти за един ден...
Около 200 души се събраха на протест пред сградата на парламента с искане за оставката на финансовия министър Владислав Горанов вчера следобед. Демонстрантите носеха плакати с надписи "Горанов да си ходи", скандираха "Мафия" и на няколко пъти успяха да блокират движението по жълтите павета..."  - в. „Труд".

„Борисов дойде в парламента ядосан, реформаторите го вбесили за пенсиите
Статуси на хора от Реформаторския блок "пътят към ада" и "победа", публикувани във Фейсбук, ядосали сутринта премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Заради това той не настоял неговите депутати да оттеглят предложението за прехвърляне на личните партиди от частните пенсиони фондове към НОИ. Това разказа самият Борисов преди малко в Народното събрание.
Борисов пристигна, за да се види с  депутатите си и да даде изявление по повод напрежението между ГЕРБ и Реформаторския блок, което възникна след гласуването на промените.
Борисов поиска Реформаторите да го убедят, че предложението на ГЕРБ е лошо и авантюристично, и тогава ще го оттеглят.
Отношенията ни с лидерите на Реформаторите са прекрасни и днес дори имам смс-и от тях, обясни Борисов.
Ако има риск за коалицията, има риск за държавата. Седмици наред много неща не ми харесват, обаче стискам зъби, защото трябва да влязат пари в държавата. Това каза пред журналисти Борисов..." - в. „24 часа".

„Премиерът Бойко Борисов отхвърли предположението, че рискува стабилността на коалицията на ГЕРБ с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ заради пенсионните промени, които прие парламентът днес.
Той подчерта, че хората не бива да се страхуват за парите си и декларира, че ако коалиционните му партньори го убедят, че приетите поправки са грешни, ще бъдат преразгледани в парламента...
В предаването "Панорама" по БНТ Борисов заяви, че парите на хората няма да бъдат пипани, на тях им се дава единствено право на избор къде да се осигуряват. Борисов даде за пример свободния избор на хората коя телевизия да гледат. По думите му същото е и с избора на пенсионен фонд. "Ако тези частни пенсионни фондове са стабилни, дават добра доходност и им харесват на хората, никой по никакъв начин не ги задължава да ги махат. Къде е думата национализация в това", попита премиерът...
Борисов информира, че Радан Кънев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин са са го придружавали при посещението му в Германия и не са му споделили да имат притеснения по въпроса с промените в пенсионната система. "И Радан Кънев, и Меглена Кунева, и Лукарски много ме обидиха днес, като казаха, че сме влезли в коалиция с ДПС. Напротив - те влязоха в коалиция с БСП по тази логика. Ако не бяха ДПС, тези поправки нямаше да бъдат приети. И аз днес се обадих на Местан и му благодарих. Когато някой ти направи добро, кажи едно "благодаря", обясни Борисов..." - в. „Дневник".

„Напук на всички ГЕРБ и ДПС приеха скандалните пенсионни промени
Реформаторите ще умуват дали да останат в управляващата коалиция. Финансовият министър тепърва ще мисли как българите да могат да пренасочват осигуровки от НОИ в пенсионен фонд
Граждани отново протестираха пред Народното събрание срещу намерението на парламента да узакони скандалните пенсионни промени. Депутатите изпаднаха във фарсови ситуации. Към 14 часа максималният размер на осигурителния доход бе гласуван да е 2400 лв., социалният министър Ивайло Калфин заплаши с оставка и час по-късно парламентът прегласува решението си, като вдигна дохода на 2600 лв. Финансовият министър Горанов също заплаши с оставка, ако не се приеме предложението му за частните пенсионни фондове. Въпреки нажежената атмосфера премиерът Борисов не присъства на дебатите и гласуването.
Въпреки призивите от всички страни за разум и протестите около парламента депутатите от ГЕРБ и ДПС прокараха скандалните пенсионни промени, с които се отваря вратата за прехвърляне на личните партиди на родените след 1959 г. от частните фондове към НОИ...
До 31 март 2015 г. обаче предстоят още законови промени по възможността за избор. Според финансовият министър Владислав Горанов те ще дадат на българите възможност да избират повече от веднъж през трудовата си кариера къде да внасят социалните си осигуровки. Управляващите ще задължат НОИ да прехвърля обратно парите от осигуровки на хората, родени след 1959 г., ако те решат да се върнат в пенсионен фонд, след като са се отписали веднъж. Такива текстове обаче тепърва ще се подготвят..." - в. „Сега".

„В следващите дни ще бъде събран председателски съвет на Реформаторския блок, за да бъде решено дали ще бъде напусната управленската коалиция. Това съобщи пред „24 часа" съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.
„Коалицията е поставена на много сериозно изпитание", заяви още той.
Причина за напускането на управлението от страна на РБ ще е заради прокараното силово от ГЕРБ решение за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ.
„Това решение бе прокарано в нарушение на коалиционното споразумение", заяви Зеленогорски." - в. „24 часа".

Темата за „Южен поток" отново заема подобаващо място във всекидневниците.

„България ще издаде необходимите разрешителни за газопровода "Южен поток", защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните споразумения и би могла "да плати целия масраф". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел след заседанието на Европейския съвет, предаде БТА. Затова сега министерствата на регионалното развитие, на земеделието и храните, на културата и на младежта и спорта имат ангажимента да издадат документите и едва тогава вече ще чуем дали "Газпром" прекратява проекта, категоричен бе министър-председателят..." - в. „Стандарт".

„По време на телефонен разговор между министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и руския енергиен министър Александър Новак е станало ясно, че руската страна е готова да обсъди идеята за газов хъб на наша територия, ако получи това като официално предложение от Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.
Петкова е посочила, че Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор. Тя е запознала руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта „Южен поток".
„За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода", каза тя. Петкова бе категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство..." - в. „24 часа".

„Русия поиска вчера страната ни да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на спрения газопровод "Южен поток". Това е станало по време на телефонен разговор между енергийния министър Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак. Това е поредният обрат в разговорите около проекта. Той бе спрян от българска страна през лятото по настояване на Брюксел, а в началото на декември руският президент Владимир Путин обяви при посещение в Анкара, че тръбата няма да се строи заради България.
Темеужка Петкова е уверила Александър Новак, че процедурите вече са в ход, част от документите вече са издадени, а за друга част това предстои в близко бъдеще. Уверението й идва часове след като късно вечерта в четвъртък премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че страната ни ще продължи работата по проекта и ще издаде нужните разрешителни. Той обясни, че от ЕС са му препоръчали България да издаде разрешителните по подготвителните дейности, защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните спогодби и би могло "след това да плати целия масраф". "Какво да правим по "Южен поток"? Имаме двустранно споразумение, ратифицирано от парламента. Имаме ангажименти по него. Спрели сме работата като прогнозируем европейски партньор, но оттук нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не може да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари", коментира Борисов. Според него министерствата на земеделието и храните, на културата, на младежта и спорта, както и на регионалното развитие имат ангажимент да издадат документите. "Тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта..." - в. „Сега".

„България ще продължи да харчи пари за спрения от Русия газопровод „Южен поток". Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който беше на посещение в Брюксел.
„България ще издаде необходимите разрешителни и ще продължи подготвителните дейности по реализацията", съобщи премиерът. Междувременно руският енергиен министър Александър Новак в телефонен разговор с българския си колега Теменужка Петкова е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за морската част на газопровода...
„Нека да го докарат тук потока, тук ще си направим хъбче и ще си продаваме газ така, както и Турция", допълни вчера идеята си Борисов. Той призова останалите европейски държави да проявят дипломатическа твърдост при вземането на решения за газопровода.
„Така че това, което и преди няколко дни г-н Юнкер в своето изказване каза - подготвителните дейности, особено в морската част, България трябва да ги извършва, за да няма никакви основния руската страна да каже, че по вина на България спира проекта", обясни още Бойко Борисов.
От министерството на енергетиката вчера уточниха, че каквито и дейности да продължат, те ще са изцяло съобразени с европейското законодателство. Теменужка Петкова е казала това и на Александър Новак..." - в. „Труд".

В „Дневник"също цитира премиера Борисов:
„Цяла Европа иска да стане "Южен поток" по европейските правила. Никой в Брюксел не знае проблемите на "Южен поток". Аз отидох с една карта на газовите коридори и на всичките - на Меркел, на Дейвид, на Оланд - слагам на масата и чертая, показвам. И тогава става безпощадно ясно всичко. Червените чертички са руските газови коридори, които пътуват от Азърбейджан през Украйна, през Северна Европа. Ето как двете трасета, които изместиха "Набуко", заобикалят България.
Това коментира в интервю за БНТ премиерът Бойко Борисов по проблемите, свързани със спирането на газопровода "Южен поток" от страна на Русия.
Малко по-късно Борисов, който нарича европейските лидери с малките им имена, назова държавния секретар на САЩ Джон Кери с името на актьора Джим Кери."