Информациите за наличие на антракс са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„Паника от антракс от Варна до Провадия. Страхът от зараза скова жителите на пет населени места, в които може да е пласирано месото от болната крава. Най-голям е шокът във варненското село Млада гвардия, където почина 53-годишният Румен Стоянов. Вчера там не се виждаше жив човек по улиците, хората не изкараха животните си на паша заради наложената карантина.
Полицейска патрулка следеше за реда, никой не смееше да излезе от дома и да се хване с някаква работа заради страх от зараза. Кметът на община Ветрино Димитър Димитров призна за стрес у хората, но предположи, че взетите спешни мерки на здравните служби от Варна ще ги успокоят. "Чак когато почина човекът и дойдоха камерите, разбрахме, че нещо лошо е станало. Дотогава никой не ни уведоми да вземем мерки, много сме притеснени за здравето си", вайкаха се възрастните жени Руска и Канна, чиито къщи ги дели един плет от обора с умрялата крава и дома на стопанина й в Млада гвардия. Паникьосани са и в село Бозвелийско, Девня, Провадия. Общо 26 техни жители са имали досег с месото, което било направено на наденици. 18 човека са яли от него, като сред тях са две деца - на 5 и 7 години. На всички са взети проби, очакват се резултатите.
Паниката от антракс достигна и до Варна. Заразата беше основна тема на разговор между хората по пазарите. Както вече стана ясно, кравата с антракс е имала пяна и кръв, но стопанинът й заедно с трима приятели я заколили и одрали.
Тогава Румен порязал ръката си, но не е потърсил медицинска помощ, се посочва в доклада на Регионалната здравна инспекция-Варна до Министерството на здравеопазването. Екипите на "Гражданска защита" са дезинфекцирали и нелегалното сметище край село Млада гвардия, където били изхвърлени карантиите на заколеното добиче...
Жената на Румен изрази подозрения, че антраксът може би е дошъл, след като на 15 юни имало проливен дъжд с градушка, наводнил се оборът, а водата придошла от съседното село Невша, където преди години е върлувала такава зараза.
В семейството твърдят, че месото не е продавано, а подарено на трима цигани, които помагали в дрането, а оттам нататък какво са направили с него, не се знае. В домашния им хладилник обаче имало още от мозъка на болната крава, който щели да предоставят за допълнителни изследвания..." - в. „Стандарт".

„26 души са яли от заразеното с антракс месо във Варненско, съобщи началникът на регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова, предаде агенция „Фокус". Сред тях има и 6-годишно дете. Засега обаче никой няма оплаквания. На всички са раздадени антибиотици, дадени са указания на личните лекари, част от хората обаче нямат джипита. „За момента обстановката е спокойна", заяви д-р Михайлова.
Антраксът бе открит в месото на крава, отглеждана в с. Млада гвардия. Собственикът й, 53-годишен мъж, почина след заразяване с болестта. От здравната служба обясниха, че месото е било откарано в транжорна във Варна, където е било смесено със свинско и от него са направени наденици. Собственикът на транжорната обаче отрече да е получавал месо и да е приготвял наденици. Вчера от здравната инспекция заявиха, че в търговската мрежа не е открито от заразеното месо." - в. „Сега".

 

„Ваксинацията срещу антракс не е направена дори и в тези райони на страната, където тя е задължителна, заяви председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. Според него това може да доведе до много тежки последици и случаят във варненско да не остане изолиран, информира БНР.
Веригата за безопасност в конкретния случай, очевидно е скъсана на много места, смята доктор Цветков. Когато стопанин има съмнение за болно животно трябва незабавно трябва да се обади на колегата, с когото има сключен договор. Ветеринарят е длъжен да отиде на място, а по-нататък да уведоми официалния лекар и Областната дирекция по безопасност на храните. При съмнения, трябва да се вземат проби. В момента тече проверка, добави Цветков.
В места, където е имало огнища на антракс, ваксината е задължителна. Държавата обаче закъснява. "Ако в момента този случай е изолиран, в близко бъдеще това може да се повтори, с много по-сериозни последици. Има приета профилактична програма, но не са осигурени чрез обществени поръчки, производството и доставката на тези имунологични препарати, за да започне ваксинацията, каза още Цветков..." - в. „Преса".

Поредните обрати около съдебната реформа също са сред темите на всекидневниците.

„Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов реши да поеме преговорите за подкрепа на промените в конституцията в свои ръце. И от понеделник започва акция са събирането на поне 160 от 240 депутатски гласа за реформата в основния закон, свързана със съдебната власт. Това е минимумът подкрепа, която е нужна, за да мине проектът на първо четене в пленарната зала. Подкрепящите промените засега са около 130.
Ако гласуването е успешно, парламентът ще има не по-малко от 3 и не повече от 5 месеца, ако иска да редактира предложените текстове. Очаква се гласуването да е в петък. Борисов обяви, че е оптимист, че днес и утре ще успее да постигне разбирателство с трите партии.
Премиерът ще се срещне първо с лидера на АБВ Георги Първанов и депутатите от партията днес в парламента. Макар да са партньор във властта, от партията не подкрепиха проекта. Във вторник ще е срещата с лидера на ДПС Лютви Местан. Той самият призова ГЕРБ да поемат инициативата по реформата в съдебната власт. Среща ще има и с председателя на БСП Михаил Миков..." - в. „Труд".

„Премиерът Бойко Борисов започва серия от срещи за съдебната реформа. Утре в 12 ч. той ще разговаря с лидера на АБВ Георги Първанов и парламентарната му група, във вторник - с ДПС, а в сряда - с БСП.
"Надявам се и съм убеден, че в петък на гласуването в Народно събрание ще бъдат приети трите основни важни неща, свързани със съдебната реформа. Разделянето на Висшия съдебен съвет на две части - съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите и усилването ролята на съдебния инспектор, са много правилна стъпка и за България, и за Брюксел. В понеделник и вторник ще намеря консенсус, убеден съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато е мотивирано, а каузата е в името на държавата и народа, те са изключително разбрани и диалогични хора", каза още Бойко Борисов..." - в. „Преса".

„Премиерът припомни, че стратегията за съдебната реформа е приета в парламента с голямо мнозинство и поясни, че това се е случило след като разговарял с лидерите на политическите партии.
„В понеделник и вторник ще намеря консенсус, убеден съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато е мотивирано, а каузата е в името на държавата и народа, те са изключително разбрани и диалогични хора", каза още Бойко Борисов, цитиран от Фокус...
„Утре в 12.00 часа имам среща с президента Георги Първанов и неговата група в парламента", каза още Борисов и добави, че във вторник сутрин ще има среща и с ДПС. „Разбира се говорил съм няколко пъти и с лидера на БСП - Михаил Миков, ще го потърся официално в сряда, за да разговарям и с него, защото по тези три точки не би трябвало и те да имат проблем", каза още премиерът. Той изтъкна, че не е оставил никой друг да се занимава с тази тема. „Не съм бил настрана и изолиран, просто трябваше да извървим всички тези стъпки", каза още Бойко Борисов..." - в. „24 часа".

„Важно е да намерим воля да реформираме и мисля, че това се случва. Силно съм обнадежден от това, което е казал премиерът днес, че очаква да се съберат гласове за промените в конситуцията. Силата на писалката ще се прояви в това, да не се пренапише реформата между първо и второ четене.
Това коментира правосъдният министър Христо Иванов в интервю по Би Ти Ви. По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се срещне с лидерите на основните политически сили тези дни, за да получи от тях подкрепа за промените в конституцията, за които са нужни поне 160 гласа, а до този момент управляващото мнозинство има 136.
Съдебната реформа на правителството срещна отпор от прокуратурата и парламентарната опозиция, предизвика про и контра протести.
По думите на Иванов основната цел на предложените промени в Конституцията е да се реформира главата на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС), като се гарантира, че подборът на магистрати се прави по най-честен начин..." - в. „Дневник".

„В Реформаторския блок не са обсъждани никакви ултиматуми и напускане на мнозинството и правителството, ако не бъде подкрепена съдебната реформа. Това обяви вицепремиерът Меглена Кунева пред "Фокус".
„Този въпрос не е обсъждан и не стои на дневен ред. Ние сме в част от управлението, за да постигаме резултати и не може при първа, втора или трета трудност да се дърпаме назад. Това, с което са натоварени очакванията на обществото, е да се спрат кражбите и хората да имат по-добър живот. Това е нашата цел", заяви Кунева. Тя подчерта, че съдебната реформа е част от тази формула на успеха. „Не мисля обаче, че имаме повод да даваме крайни оценки в момента. Нищо не налага това. Трябва да се повиши доверието в политическите решения и доверието между всички политически партии. Колкото повече се поставят ултиматуми, толкова по-малко консенсусът е възможен", отбеляза вицепремиерът Меглена Кунева.
Тя посочи, че правителството е поддържано от мнозинството в парламента, но това мнозинство не е достатъчно, ако се разчита само на него за преминаването към успешни конституционни промени..." - в. „Труд".

Вестниците информират и за нередности по едни от най0-красивите кътчета на Черноморието.

„Собственик на парцел изнудвал посетители на плажа Силистар в община Царево като им искал по 10 лв., за да стигнат до пясъка. Конфликт с летовници, отказали да платят, завършил с размяна на удари, съобщи Нова телевизия.
Пътят до плажа преминава през частен терен и до вчера преминаването струвало 5 лв, а днес охраната на имота започнала да събира по 10 лв., разказват очевидци, според които до употреба на сила се стигало и в предишни дни при отказ да се плати..." - в. „Дневник".

„Туристи били дърпани и блъскани на входа към един от най-красивите български плажове - Силистар, защото отказали да платят по 10 лева, за да стигнат до морето по пътя, минаващ през частен терен, съобщи Нова телевизия.
До вчера, за да стигнеш до плажа по този път, неколцина мъже взимали такса 5 лева. Бабаитите били частна охрана, назначена от собственика на терена. Тази сутрин те обявили двойна такса.
„Първоначално бях готов да платя, но след това се замислих, че няма как да спрат на пътя някого и да му поискат такса. Единият така се възмути от моя отказ да платя, че се опита да ме изкара от колата, посягайки вътре. Отвори вратата, посегна да ме изкара от колата, скъса ми ризата", разказва Марин Вацов.
В разпрата се намесил и управителят на плажа Боян Монев, който след това обясни: „Мен лично ме събориха на земята (охранителите) и при падането се ударих и съм одран целият".
Потърпевшите извикали полиция, но скандалът продължил и след идването на патрула. На полицаите са били предоставени документите за собственост на терена. В тях обаче ясно пише, че собствениците на терена не трябва да ограничават преминаването по пътя...
Отговорността летовниците да стигат спокойно до Силистар в крайна сметка, е в ръцете на кмета на Царево. Пред Нова тв той лаконично заяви, че си върши работата и спазва законите.
"И по-скъпо ще става, вие как си мислите", обяви междувременно един от охранителите пред тв камерата..." - в. „Сега".

„Срокът за доброволно премахване на незаконния строеж в Яйлата е до края на юли, предаде БГНЕС.
Проверка на ДНСК установи, че в момента заповедта за спиране на строителни работи и забрана достъпа до незаконния строеж се спазва.
Извършителите на незаконния строеж в местност „Яйлата" подновиха строителството точно в деня на изборите през 2013 година. Тогава органите на ДНСК незабавно извършиха проверка и установиха, че главният архитект на община Каварна е издал разрешение за строеж в защитената територия.
В случай, че в срока за доброволно изпълнение не бъдат предприети действия за премахване на постройките, ДНСК ще предприеме действия за принудително премахване."- „24 часа".