Усвояваме европари с помощ от Световната банка

"24 часа":

Борисов: За 3 г. правя България средноевропейска

 

"България ще стане средноевропейска държава до 3 г. Това съм го обещал. След това да дойдат другите и да я направят Швейцария". Това обеща вчера премиерът Бойко Борисов пред еврокомисар Кристалина Георгиева и шефа на Световната банка Робърт Зелик.

Преди това Зелик и Борисов подписаха меморандум за сътрудничество в инфраструктурата.

"Брюксел не е столица на злото за държави, които надхвърлят дефицит от 3%", парира премиерът въпроси дали помощта на Световната банка вдига задлъжнялостта ни.

 

 

"Монитор":

Усвояваме пари от ЕС с експерти от Световната банка

 

Световната банка ще ни помoгне за усвояването на европейските фондове, като ни изпрати експерти. Това стана ясно вчера, след като министър-председателят Бойко Борисов и президентът на групата на Световната банка Робърт Зелик подписаха меморандум за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България. На срещата преди това е решено вече договорените заеми от институцията да се използват за подпомагане на изграждането на административния капацитет на страната, за да могат "да се отворят вратите на европейското финансиране". В най-скоро време 4-ма души ще бъдат изпратени в МРРБ за да се заемат с проектите за пътища и БДЖ, а един консултант от Великобритания ще "бъде командирован" в министерството на икономиката. 

 

 

 

Заплати

 

 

"24 часа":

60 000 лв. заплата в болницата с най-яки дългове

 

Срещу 60 000 лв. месечна заплата се разписват лекари в инвазивната хирургия на най-голямата болница в държавата - пловдивската "Св. Георги".

Тя е и национален рекордьор по дългове - близо 40 млн., установи проверка от агенция "Медицински одит" към здравното министерство. Засечена е и разлика в заплатите около 20 пъти.

Вчера в Шумен, Разград, Габрово и други градове спряха плановите операции, тъй като парите им били орязани с 30%.

 

 

"Стандарт":

В закъсалата БАН: 1523 лева за секретарка


Секретарка от затъналия в безпаричие БАН взема повече от старши научен сътрудник първа степен. Жената, която прави кафето на шефа на академията - акад. Никола Съботинов, и вдига телефона му, се разписва срещу 1261 лв. всеки месец. Това установи разследване на "Стандарт". Според документите от Математическия институт на БАН, с които разполагаме, Съботинов е уредил секретарката си и с още два граждански договора. Тя прибира 150 лв. от Института по океанология във Варна и още 112 лв. от Института по хидро- и аеродинамика също в морската столица. Самият Съботинов е с два договора за общо 2392 лв.

 

 

 

Приключи ревизията на Доган

 

 

"Сега":

Данъчните приключиха тихомълком ревизията на Доган


След двегодишни усилия Националната агенция по приходите (НАП) приключи ревизията на лидера на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи пресаташето на агенцията Росен Бъчваров. Той отказа да оповести резултатите от проверката, тъй като по закон информацията е конфиденциална. Бъчваров не можа да отговори и дали данните от ревизията са предадени в прокуратурата или на комисията за борба с корупцията на парламента, които възложиха проверката на НАП. Преди ваканцията в НС ревизионният акт не беше постъпил в НС. От прокуратурата вчера увериха, че и при тях няма нищо от агенцията, свързано с Доган.

 

 

 

"Оръжейниците"

 

 

"Труд":

МВР осуети сделка с Калашников и Макаров

 

Автомат „Калашников" и пистолет „Макаров" бяха конфискувани по време на сделка с оръжие в Казанлък в рамките на операция „Оръжейниците", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

При сделката е задържан и 50-годишният Пламен Николов, който има криминално досие за кражби.

Новата полицейска акция е насочена към незаконната търговия и разпространението на оръжие и се провежда на територията на София и Пловдив.

 

 

 

Facebook

 

 

 

"Монитор":


Клонират ни през Facebook

 

Кражби на самоличности и снимки се извършват ежедневно в социалната мрежа Facebook. В МВР са затрупани от сигнали за такива злоупотреби, потвърдиха оттам пред „Монитор".

Една от най-честите причини за кражба на снимки е да се създаде аналогичен профил на същия човек в друга социална мрежа. Зад него обаче всъщност се крие крадецът, който пуска злонамерени съобщения от името на „клонирания".

Преди два дни 30-годишната софиянка Вероника Л. случайно научила от приятел, че на нейно име има създаден фалшив профил в социалната мрежа №etlog. За целта е открадната снимката от друга мрежа Facebook, където тя лично си е направила профила, разказа жената пред „Монитор".

След като я регистрирал в №etlog, фалшивият двойник започнал да изпраща еднакви съобщения от нейно име не само на приятелите є, но и на техните приятели. В тях „клонингът" сърцераздирателно „разкрива", че Вероника е болна от СПИН.

 

 

 

Вузове приемат скъсани на матурите

 

 

 

"Сега":

Частни университети започнаха да приемат и скъсани на матурите

 

В стремежа си да привлекат повече студенти, университетите стигат до абсурди. Няколко частни висши учебни заведения вече записват и младежи, които са скъсани на матурите. Прием на двойкаджии са обявили Нов български университет, Бургаският свободен университет, Варненският свободен университет. Информация за държавни университети с подобна практика засега няма.