„24 часа"

Богатите българи отказват самолетите

Богатите българи спряха да купуват и наемат луксозни самолети за бизнес полети. Това показва справка в регистъра на самолетите на Гражданската въздухоплавателна администрация.

Последната машина - "Гълфстрийм G 200", е вписана през май миналата година. Тя е на "Александров еър", авиокомпания, която се свързва с несебърския бизнесмен Чавдар Александров. Справка в ДАКСИ показва, че той е един от собствениците. Вчера управителят на компанията за бизнес полети Николай Джамбов каза, че не се забелязва оживление в наемането на луксозни самолети.

Има застой и в купуването на леки и ултралеки летателни машини.

Преди кризата се забелязваше бум в купуването на луксозни джетове от богатите, които регистрираха и компании за бизнес полети, а наемът на самолет за час стигаше до 3000 евро. Мода сред заможните беше и покупката на малък самолет и изкарване на курсове за пилотирането му. В регистъра почти няма записани нови леки и ултралеки машини. Но поне няма отписване на самолети от регистъра, казва Михаил Захариев, главен секретар на ГВА.

Там, където се правят по-сериозни пари от авиация, обаче се забелязва раздвижване.

Две от големите чартърни компании са удвоили самолетния си парк. "Ер Виа" е регистрирала 5 машини "Еърбъс 320" и вече има 10 самолета. Другият голям чартърен превозвач - "Бългериън ер чартър", е купил нови 5 "Макдоналд Дъглас". Паркът на тази авиокомпания е само от тези американски машини. С новите те също стават 10.

„24 часа"

Не ми трябва пост, за да работя за България

Г-жо Кунева, още не сте обявили дали ще се включите в битката за президент , а във фейсбук вече се разрази ожесточен спор дали имате право да се кандидатирате. Тезата на противниците ви е, че заради работата като еврокомисар в Брюксел вие не отговаряте на изискването да сте живели в България през последните 5 г. - Не за мен, за всички ни е притеснително, че може участието на когото и да е в избори да предизвика такава паника. И то от партиен активист през фейсбук. Не влизам в този спор, няма смисъл, но освен паниката, за която говоря, има и впечатление, че се работи по сценарии.

 

„Труд"

Заплатите 11% нагоре

Бизнесът да увеличи заплатите във фирмите до края на годината с 11,07% или с 11,67%.

Такива са двата варианта за препоръчителен индекс на повишение, подготвени от експерти на социалното министерство.

Сметките са направени, като са отчетени производителността на труда и инфлацията за м. г., но е взет предвид и т. нар. глобален индекс на конкурентоспособност за България, който е 2,7%.

Предложението, заедно с цял пакет от мерки в подкрепа на доходите, ще бъде гледано през тази седмица от комисиите в тристранния съвет, а през идната ще се обсъжда от всички социални партньори.

Предвижда се още увеличение на минималната заплата, на пенсиите, на помощите и плащанията за деца.

„Труд"

1200 евро вход за къщата на Яблански

Стотици българи поне веднъж в живота са я пожелавали - бароковата сграда красавица срещу Софийския университет. Позната като къщата на Яблански или бившето китайско посолство.

Дълги години топимотът бе оставен да вехне на произвола на съдбата. Но след броени дни грозната жаба ще се превърне напълно в принцеса. С нов тоалет и под име ново - "Дъ Резидънс ексклузив клуб".

Статутът на резиденцията ще бъде частен затворен клуб по подобие на зародилите се преди три века аристократични клуб-общества в Лондон.

Достъпът ще става с членска карта. Годишната такса е 1200 евро за джентълмени и 600 евро за дами. С парите се осигуряват спокойствие (далеч от папараци и златотърсачки) и контакти (в клуба ще влизат успели хора от различни сфери). Всеки членуващ ще има право да извади карта с отстъпка за втори член на семейството. Отделно всеки от клуба ще може да вкарва във ВИП зоната до трима свои гости.

"Покани за участие ще получат не само влизащите в "Топ 100 на най-богатите българи". Карти вече купиха художници, музиканти, собственици на галерии. Засега предвиждаме да бъдат издадени 350 ВИП пропуска", обясни Станислава Георгиева, управител на фирмата инвеститор "Болса".

Изключително ще се държи на чистото криминално досие на членовете. Лична охрана и оръжие в къщата няма да се допускат.

Клубът се състои от три нива - на партера е изискан дринк бар, вторият етаж е отреден за луксозен ресторант, а старото таванско помещение е преоформено на музикален клуб. През топлите месеци ще се използва и градината.

„Стандарт"

Партия на стотинките

Нова партия - на стотинките, е на път да помете казионните формации. Тя е рожба на Фейсбук и носи името Съюз на интернет любителите на автомобили (СИЛА). Първата акция на пресните партийци бе срещу скъпите горива. Минути след учредяването си във Велико Търново те започнаха да събират стотинки в касички. Ироничната кампания бе в помощ на "бедните" търговци и вносители на горива.

23 000 последователи само за броени дни има партията на стотинките във Фейсбук. "Не искаме да сваляме правителството, защото повечето от нас са гласували за него, но настояваме за диалог с управляващите", заяви Славян Желязков, член на ръководството на СИЛА. Протестите ще продължат, каза и шефът на организацията Кирил Тодоров.

 

„Стандарт"

Мъртвец издал съдията от Бургас

Починал дядо издаде бургаския съдия Атанас Вълков. Хитрата схема за пране на пари чрез придобиването на апетитен имот край морето от виден бургаски магистрат лъсна вчера в Софийския градски съд, където бе гледана мярката му за неотклонение. Арестуваният шеф на Административния съд в морския град и майка му Руска са се опитали да придобият 12 дка с фалшиви документи за собственост. В схемата са включени техни роднини, наследници на дядото на магистрата Иван Габровски от айтоското село Черноград. Починалият роднина обаче издава схемата. Това се случва, след като баба Руска представя удостоверение за наследници, в което присъства починалият през 1952 г. неин братовчед Георги Ненков. Мъртвецът се води, че се е разписал през 2009 г., че е съгласен да прехвърли дела си на бабата. Дори бил приложен номерът на личната му карта, който естествено се оказал фалшив. Тогава от МВР вкарват агент под прикритие, който се представя за потенциален купувач на земята край Несебър. Понеже до този момент имотът се води на баба Руска и роднините й от айтоското село, тя прави предварителен договор между нея и тях, с който те се съгласяват да продадат дяловете си. Така бабата става единствен собственик, а се оказва, че нейните роднини дори не знаят, че участват в подобна схема и никога не са подписвали каквито й да е документи. Старият Иван Габровски имал земи в Атойско, но никога в Несебърско, показва проверка в архивите. Обвиненият в помагачество на майка си съдия Вълков, който вчера бе оставен за постоянно зад решетките, пък се хвалил пред свой познат, че скоро ще забогатее. Мъжът, който е записан като анонимен свидетел, твърди, че магистратът му е разказал как ще си купи пишещи машини, с които да изготвя документи, за да изглеждат като стари. Дори заливал хартията със зелен чай, за да изглеждат по-достоверно, че са издадени в периода 1952-1955 г. Въпросният имот, който се намира до базата на НСА в Равда, всъщност е общо 300 дка и е владение на училищното настоятелство в Несебър. Агентът под прикритие Драгомир Митрев се свързал с Вълков и майка му миналия четвъртък. Предложил 2,2 млн. евро за земята. Продажбата е направена минути преди магистратът да бъде закопчан от ченгетата. Сега този документ е приложен като доказателство в съда. Магистратът ще остане в ареста поне до 12 април, когато пред Софийския апелативен съд ще може да обжалва задържането си.

 

„Монитор"

Отварят хоспис във всяка болница

Във всяка болница занапред ще има малък хоспис с поне пет легла за неизлечимо болни. На първо време те ще бъдат за хора с онкозаболявания, а след това и за други диагнози. Тази възможност обсъжда в момента работна група в Министерството на здравеопазването. С идеята за хосписите за палиативни грижи се е ангажирал лично министър д-р Стефан Константинов. Това съобщи за „Монитор" председателката на Българската асоциация на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска. Болниците сега изписват такива пациенти, щом започне безвъзвратното влошаване на състоянието им, защото нямат пари. Хората умират мъчително по домовете си пред ужасения поглед на близките, които нямат нито кислородни апарати, нито системи, нито пък могат по някакъв начин да облекчат болката им, добави Адърска.

Министър Константинов предприема мерки, за да се разреши не само на болниците, но и на хосписите извън лечебните заведения да сключват договори за палиативно лечение с НЗОК, съобщиха още от МЗ. Близо 2000 души с карциноми и тежки метастази издъхват всяка година в адски мъки по домовете си. В момента никой не иска да ги приема за лечение, тъй като престоят им в клиниките е по-скъп, отколкото касата плаща, обясниха експертите. По минимум 2 бона броят месечно близките им на частни хосписи, за да не издъхнат като кучета по домовете си.

„Монитор"

Почитаме мъчениците от Батак и Ново село на 9 и 17 май

Жертвите от Батак и Ново село ще бъдат почитани на 9 и на 17 май. На тези дати те ще бъдат вписани в църковния календар от догодина като Събор на Баташките и на Новоселските мъченици. Това стана, след като жертвите бяха канонизирани вчера от патриарх Максим и архиереите ни. Тази седмица Светият синод ще уведоми и останалите православни църкви за канонизацията, за да я отразят и в техните календари.

Това е първата канонизация, извършена от Светейшия. Тя е и първата от половин век насам.

За последно за свети преподобни от покойния патриарх Кирил са канонизирани Паисий Хилендарски през 1962 г. и Софроний Врачански през 1964 г.

Над 2000 души се стекоха вчера пред храм-паметника „Свети Александър Невски", където беше извършен тържественият акт. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева бе сред първите, които пристигнаха още за литургията, предшестваща самия ритуал. На нея присъстваха още кметът на столицата Йорданка Фандъкова, президентът Георги Първанов и депутати. „Тук сме, за да отдадем заслуженото на онези мъченици на вярата за свободата на България, заяви Цачева. Тя смята, че в родната ни история има имена и на други  достойни българи, работили за род, родина и вяра, които също могат да бъдат канонизирани.

„Монитор"

Новите маршрутки само по 16 линии

Новите маршрутки, които трябва да бъдат пуснати в столицата до есента, ще возят най-много по 16 линии. Малките бусчета совалки ще тръгват от крайните квартали като „Люлин", „Младост" и „Обеля", и ще стигат до станциите на метрото. Това предвижда първоначалният вариант на новата транспортна схема в София, която трябва да бъде окончателно готова до средата на април.

В момента маршрутките возят по 29 линии, като част от тях минават през центъра на града. Договорите с превозвачите обаче изтичат през лятото.

„Вероятно ще бъдат анексирани само договорите за онези линии, на които няма алтернатива. До пускането на втория лъч на метрото през лятото на 2012 г.

ще има маршрутки и през центъра. След това обаче те ще бъдат само довеждащ транспорт", каза в интервю за „Монитор" зам.-кметът по транспорта на Столичната община Любомир Христов.

За целта в новите маршрутки и метрото ще се пътува с обща карта за градския транспорт. Очаква се цената на билета за совалките да бъде равна на тази за автобусите. Идеята е хората да бъдат стимулирани да си купуват абонаментни карти.

Новите маршрутки ще бъдат малки бусчета с две врати, в които ще има 15 седящи и 30 правостоящи места. Те ще приличат на американския тип училищни автобуси - шатъли.

„Дневник"

Близо 400 млн. лв. ще струва повишаването на пенсиите и минималната заплата

Близо 400 млн. лв. ще струва на държавния бюджет до края на годината изпълнението на исканото от синдикатите увеличаване на минималната заплата, пенсиите и гарантирания минимален доход от 1 юли. Това показват разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ) и министерството на труда, представени на последното заседание на комисията по доходите към съвета за тристранно сътрудничество.

Увеличаването на пенсиите с 5.3%, повишаването на минималната и социалната пенсия, за което настоява КНСБ, би напомпало дефицита на НОИ с още 290 млн. лв. Недостигът ще трябва да се покриват с пари от държавния бюджет, т.е. от всички данъкоплатци и дори от пенсионерите с плащането на ДДС при покупка на стоки. За тази година планираният недостиг в осигурителните фондове е 1.390 млн. лв. Още през януари обаче пролича, че заради по-малкото приходи от осигуровки дупката ще е по-голяма.

Сметките на министерството на труда показват, че предложеното от синдикатите увеличаване на гарантирания минимален доход и на минималната заплата до 290 лв. ще повиши разходите за социални помощи през второто полугодие с почти 95 млн. лв. Нарастването е толкова голямо, защото те са базата, от която се изчисляват всички социални плащания.

Например увеличаването на минималната заплата ще повиши разходите за обезщетение за отглеждане на дете до 2 години с 13.8 млн. лв. до края на годината.

„Сега"

Всеки втори деветокласник взима допълнителни часове

54% от 15-годишните ученици у нас взимат допълнителни часове по някои от изучаваните в училище предмети. 38 на сто от тях имат индивидуални или групови уроци с външни учители, а близо 35% си доучват с помощта на преподаватели от училището в сипове и други училищни форми. Процентът надхвърля 54, защото някои участват и в двете форми на допълнително обучение.

С тези допълнителни занимания българчетата се класират на челните места в Европа по време, заделяно за допълнително обучение, което не им пречи да имат едни от най-ниските резултати по четене, математика и природни науки.

Това показва последната публикация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, под чиято егида се провежда най-мащабното международно изследване за знанията на 15-годишните PISA. България до момента участва в три издания на PISA - през 2000, 2006 и 2009 г., като по последни данни страната ни е на последните места в Европа с близо 40% от децата под критичния праг на грамотност и в трите изследвани области. Освен тестовете включените в представителните извадки хиляди ученици попълват и подробни въпросници. Такива попълват и директорите на училища.

В новото изследване на ОИСР са обработени въпросниците от 2006 г. за заделяното време за математика, четене и природни науки. Данните показват, че страната ни има проблем и със задължителната учебна програма, и с възможностите на децата за допълнителна подготовка.

„Дума"

Църквата канонизира мъченици на вярата

Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак и Ново село, загинали през 1876 г. по време на турското робство в борба за православната вяра. Канонизацията извърши Българският патриарх и Софийски митрополит Максим в съслужение с духовници от клира.

"Със сигурност бих приел предложението на Светия синод - мисля, че от баташките мъченици по-добър избор не може да има". Така отговори  държавният глава Георги Първанов на влизане в Патриаршеската катедрала, попитан кого би предложил за канонизиране.

На въпроса дали смята канонизацията за закъсняла председателката на НС Цецка Цачева каза, че това са църковни дела, в които светската власт няма как да се намесва, но когато вече са факт, представителите на държавните институции са длъжни да бъдат редом с духовниците от Светия синод.

Канонизираните за светци българи, убити в храма в Батак и в Новоселския манастир "Св. Троица" в Априлци, ще бъдат почитани като Събор на баташките мъченици на 17 май и Събор на новомъчениците от Ново село на 9 май.

Това е първата канонизация, извършвана от БПЦ от 46 години насам, и първата на Негово Светейшество Патриарх Максим.