Перспективата за съставяне на ново правителство е водеща тема за вестниците в четвъртък.

„ГЕРБ прекратява засега разговорите с Реформаторския блок за съставяне на правителство въпреки съвпаденията по 90% от приоритетите в програмите на двете партии, включително за спорната реформа в правосъдието. Това обявиха от формацията на Бойко Борисов пред журналисти след консултации в парламента, продължили повече от 6 часа.
В края на тежките консултации, най-продължителни до момента, стана известно, че най-голямата парламентарна сила не вижда в Реформаторите стабилен и надежден партньор, а десните не са чули ясно изявление, че ГЕРБ не подкрепя модела "КОЙ" на срастване на политическа, икономическа и медийна власт. 
Като причина за разминаването от ГЕРБ посочиха, че не са получили отговор на основни въпроси - дали блокът ще бъде стабилен и надежден партньор, дали приема лидера на партията Бойко Борисов за министър-председател, колко от партиите в блока са готови да подпишат коалиционно споразумение. В отговор на въпрос не изключиха кабинет с участието на блока и въпреки това няколко пъти подчертаха, че разговори с Реформаторите повече няма да има.
Зам.-председателят ДСБ и член на преговорния екип на блока Петър Москов възрази, че коалицията е готова още утре да продължи разговорите с готовност да се включи в бъдещо управление. Единственото условие било мнозинството да има политическа рамка, която да е ясен знак, че не одобрява модела "КОЙ".
"Не получихме най-важния отговор - как можем да съставим стабилно правителство без да сме наясно колко надежден партньор е Реформаторският блок", заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ. И добави, че в ГЕРБ имат опасения, че със самата стратегия на преговорите се е целяло в края им тя и съпартийците й да бъдат предизвикани да ги прекратят.
Москов отговори, че ако разминаването е само за това има ли гаранции кой представлява Реформаторския блок, това е технологичен въпрос. Блокът бил готов да намери подходяща юридическа форма за такива гаранции до края на седмицата...
"В края на разговора се оказа, че преговаряме с хора, зад които стоят или 22-ма, или 23-ма депутати, дори този въпрос не е ясен. И нямаме гаранции за стабилност на участието, за да можем да имаме стабилно управление", отговори Румяна Бъчварова. Корман Исмаилов е единственият депутат от НПСД. Заради неговата формация в изборната нощ от Патриотичния фронт обявиха, че не приемат Реформаторите за коалиционен партньор. Фронтът обаче беше сочен и от ГЕРБ, и от дясната коалиция като възможен трети участник в управлението.
Менда Стоянова от екипа на ГЕРБ заяви, че с платформата блокът поставя трудна задача на най-голямата парламентарна партия. Причината - дясната коалиция изключва БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ, а има резерви към някои от политиките на Патриотичния фронт. Предстоят разговори с Патриотичния фронт и АБВ. ГЕРБ и Реформаторите имат едва 107 депутати и не могат да съставят стабилно мнозинство без трета формация..." - в. „Дневник".

„ГЕРБ прекрати преговорите с Реформаторския блок за съставяне на управленско мнозинство след над 7 часа консултации. Един от аргументите е, че няма юридическа гаранция за стабилност на блока.
„Ние искаме солидни гаранции, че субектът, с който преговаряме, гарантира своята единност на позиции, ангажименти и представителство. Какви са гаранциите, че управлението няма да се минира всекидневно? При промяна на позицията им, не означава, че няма да променим решението си", заяви Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ и така си остави вратичка.
На следващ уточняващ въпрос шефката на преговарящите от ГЕРБ Цецка Цачева отсече, че датата за разговори с реформаторите е била днес (снощи) и за тяхната партия двустранният диалог е приключил.
Друга позиция обаче сподели Петър Москов (ДСБ): "РБ е стабилен субект с обща воля и ясно представителство. Влизаме с желание за стабилно мнозинство и сме готови да продължим преговорите."
На аргумента на ГЕРБ, че десният блок ги е "изненадал" с платформа от 4 точки, представителят на ДСБ каза, че едно стабилно мнозинство трябва да има политическа рамка. "За реформаторите е важно да следва ракетен удар срещу обръчите от фирми. Не мисля, че това може да бъде основание за прекратяване на преговорите", каза Москов.
Първа сред четирите точки, с които Реформаторите отидоха при ГЕРБ, е демонтиране на модела "Кой", част от който били БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ, а искането е общ ангажимент изброените формации да бъдат изолирани от политическата власт.
На второ място в платформата е записана радикална реформа в съда и в прокуратурата. Преди няколко дни Борисов вече обяви, че съдебна реформа не може да се прави без консенсус с прокурори и съдии.
Реформаторите смятат за важно и "формирането на силни и единни позиции на НАТО и ЕС" и преразглежане на отношенията с Русия и енергетиката.
Четвъртата точка е противопоставянето на прояви на националпопулизъм, ксенофобия, расизъм и т.н.
Цачева нарече представянето на платформа от Реформаторите "извиване на пръсти", но не стана ясно, конкретно по коя от точките има разминавания. Тя добави само, че не е съгласна да се обсъждат персонални въпроси на този етап..." - в. „Труд".

„Бойко Борисов обяви два часа след края на преговорите между представителите на ГЕРБ и Реформаторски блок, че не е доволен от крайния резултат. Ето какво написа той на своята стена в социалната мрежа Фейсбук по повод представянето на Реформаторите на днешните консултации, които продължиха повече от седем часа:
"Крайно съм неудовлетворен от подготовката на Реформаторския блок за днешните консултации. Разбирам, че не само като политическа рамка, но по много от темите те въобще не са били подготвени, защото тук не става въпрос за теоретично писане на програма, а за това, че след няколко дни трябва да има работещо правителство, което да е ясно, поименно, разписано със споделена отговорност, с личности, които да го правят. Вече 10 дни след изборите ние се занимаваме с въпроса ‪#‎КОЙ. Вчера ясно и категорично заявихме, че заради #КОЙ ДПС не е приемлива партия за подкрепа на ГЕРБ. Нещо повече, #КОЙ беше назначен от Орешарски, Станишев и Местан, с подкрепата на Волен Сидеров. И ние една година яростно се противопоставяхме на този модел и благодарение на това правителството падна. Всеки средно грамотен човек вижда това. Още с нарушаването на формулата за преговорен екип, увеличавайки броя на хората от Реформаторския блок, те показаха, че са нестабилен организационен партньор. А изпращането на Трайков, който беше сменен от мен заради несправяне с работата и проблеми в енергетиката, си е видна провокация и опит да се торпилират преговорите от самото начало. Капката оптимизъм, която все още имам, е, че г-н Москов многократно повтори, че са готови на всичко, за да гарантират, че са единен политически субект и да продължат преговорите. Аз съм диалогичен човек и въпреки тенденциозните обиди от реформаторите и сателитните им медии, съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда. Изборите свършиха, хората очакват управление, очакват да видят кои са хората, които ще водят държавата напред, а не голи теории".
По-рано днес двете партии обявиха, че преговорите са ударили на камък и няма шанс за бъдеща коалиция." - в. „Стандарт".

„Разговорите ни с Реформаторския блок спират поради няколко причини. Това каза пред 24 часа онлайн Бойко Борисов по повод днешните консултации между ГЕРБ и РБ. Да пратиш министър, свален от мен, да преговаря е провокация (Трайчо Трайков - б.р.). Но по-важното е, че те не могат да гарантират най-важното за едно правителство - стабилността му. Те говорят за мнозинство, но ние с тях нямаме мнозинство и трябва да се търси още някой. Те от сега са заявили условия, които са неизпълними. Аз с никой от останалите не съм говорил, но ясно е, че реформаторите са направили такива срещи.
Не виждам никакъв смисъл във въпроса им КОЙ. Ние цяла година отговаряхме на този въпрос като се бихме в парламента с коалицията БСП, ДПС и "Атака". Да бъде назначен Пеевски не може без Станишев, Местан и Орешарски. Кое не е ясно кой го предложи - Станишев, Местан и Орешарски. Какво значи, че това да ни разделя. А вече и го написаха медиите на Реформаторския блок - нещо, срещу което те уж се бореха.
Оказва се, че по сериозни теми те не можели да преговарят, трябвало да питат партиите си - това ме информираха от преговорния екип. Вече няколко месеца ни проглушиха ушите кой не трябва да е премиер, сега разбираме, че не сме ги разбрали. Или може би това е поредният им трик.
Аз съм отговорен човек и съм готов, ако спрат да се държат все едно са в предизборна кампания, да назнача нови преговори, да пратя пак преговорен екип и да продължим. Но да ни гарантират отговорност, включително и с кадрови предложения относно ръководството в Народното събрание, правителството, агенциите и визия за споделена отговорност. Днес те не са имали тази готовност..." - в. „24 часа".

„България остава в безвластие поне до средата на ноември
Въпреки спешните задачи, които има да решава парламентът, президентът свика депутатите чак на 27 октомври. Изобщо не е ясно кога ще има нормално правителство
"Има много спешни задачи за вършене, но най-важната е 43-тото Народно събрание да тръгне с летящ старт, с добре подготвени решения, а не след неговото учредително заседание да има проблеми и неразбирателства". Така президентът аргументира необходимостта парламентът да се събере чак 22 дни след изборите.
България е изправена пред сериозната заплаха да остане още дълго без правителство и без работещ парламент, от който се очаква да приеме спешно важни закони - актуализацията на бюджета за 2014 г., одобрението на бюджета за следващата година, мерки за решаване на проблема с КТБ, както и да предотврати опасността от налагането на наказателни процедури от страна на Брюксел заради забавени закони. Проектозаконът за държавния бюджет например трябва да бъде внесен за обсъждане до края на октомври. Други 11 спешни проекта са наследени от предишния парламент и отлагането им ще доведе до наказания от ЕК. Въпреки тези неотложни за държавата задачи най-оптимистичните прогнози сочат, че кабинет може да има най-рано в средата на ноември. За хаоса решаващ принос даде и президентът Росен Плевнелиев, който ще протака до последно старта на парламента - той свика първото му заседание за 27 октомври. Така 43-ят парламент ще оглави класацията на най-късно свиканото Народно събрание за последните 5 мандата - той ще заработи 22 дни след изборите.
След среща с парламентарно представените партии и коалиции Плевнелиев обяви, че късното свикване на парламента е заради необходимостта "да се гарантира плавен преход и стиковка". Според него времето е необходимо, за да се разберат партиите за ръководството на парламента и комисиите, за правилника на Народното събрание, както и да се структурират парламентарните групи и всичко да стане с консенсус, а не веднага след учредяването си 43-тото НС да тръгне с неразбирателство. "Най-важната задача е НС да тръгне с летящ старт, с добре подготвени решения", убеден е Плевнелиев. Определянето на комисии, както и правилникът на парламента обаче не са обвързани със старта на НС. Няма и никакви гаранции, че партиите ще се разберат по тези въпроси до 27 октомври...
Опозицията веднага заподозря, че със забавянето си Плевнелиев цели да осигури повече време на ГЕРБ за преговорите за съставяне на кабинет. Лидерът на БСП Михаил Миков в прав текст обяви, че се водят други паралелни преговори в Банкя, където е домът на Бойко Борисов. "Има спешни неща, които трябва да се случат. Тези разговори, които продължават, трябва да приключат и да се върви към свикване на Народното събрание", призова Михаил Миков..." - в. „Сега".

Проблемите с гарантирането на влоговете и кризата с КТБ отново са сред актуалните теми в печата.

„Вложителите във всяка банка ще имат право на достъп до депозитите си 7 дни след като БНБ обяви трезора в неплатежоспособност. Това предвиждат поправки в Закона за гарантиране на влоговете, съобщи вчера служебният финансов министър Румен Порожанов след заседание на правителството.
Поправките се налагат заради забавения вече четвърти месец достъп на вложителите на КТБ до парите им след поставянето на банката под специален надзор, заради което Брюксел откри наказателна процедура срещу България.
Причината - сегашният закон обвързва плащането с обявяването на банката в несъстоятелност, което е дълга процедура. Разликата е, че самото поставяне под специален надзор означава, че банката е неплатежоспособна за момента.
Финансовото ведомство се надява новият парламент бързо да приеме поправките, съобразени със сроковете в новата евродиректива, както и актуализацията на бюджета, за да се приложат текстове и при казуса "КТБ".
Порожанов прогнозира, че изплащането на гарантираните депозити от КТБ би трябвало да започне след 20 ноември, когато се очаква финалното решение на БНБ. Той не допусна специалният надзор на банката да се удължи с още месец, до края на декември, но на директния въпрос ще се ангажира ли със срок за депозитите препрати за отговор към БНБ.
Напрежението между Централната банка и Министерството на финансите вчера ескалира за пореден път.
"Днес ще отговоря на писмото на БНБ. Те обявиха, че МФ е органът, който трябва да разработи плана за преструктуриране на КТБ, защото министърът на финансите бил органът по Закона за държавните помощи. За хора професионалисти това би звучало най-малкото несериозно. Отговорностите за развитието на казуса "КТБ" де факто са на надзорния орган - на БНБ", категоричен бе Порожанов." - в. „Труд".

„Гарантирани влогове в КТБ ще се плащат преди Коледа
Министърът на финансите Румен Порожанов обяви, че вложителите с гарантирани по закон депозити ще имат достъп до парите си в КТБ преди Коледа.
Независимо какво ще е окончателното решение за КТБ и ТБ "Виктория", гарантираните вложители в двете банки ще получат достъп до депозитите си най-късно до средата на декември. Оценката за финансовото състояние на банката ще бъде готова на 20 октомври, а решение за съдбата на банковата група - преструктуриране или обявяване в неплатежоспособност, ще бъде взето между 1 и 20 ноември. Ново удължаване на специализирания надзор с допустимия по закон 1 месец не се очаква.
Това стана ясно след вчерашното заседание на служебния кабинет, на което бе одобрена позицията на България по откритата от ЕК наказателна процедура заради казуса КТБ. Българският закон предвижда парите във фонда за гарантиране на депозитите да се ползват за плащане на вложителите само ако бъде отнет лицензът на проблемната банка, докато европейските правила изискват средствата да са достъпни до 20 дни след установяване на ликвиден проблем.
В позицията си до Брюксел България признава, че има несъответствие, и обещава спешен ремонт на Закона за гарантиране на влоговете. Измененията ще са готови и съгласувани с ЕК до края на октомври и ще бъдат внесени в НС за приоритетно приемане, обясни финансовият министър Румен Порожанов. Ще бъде предложена и промяна в Закона за кредитните институции, така че да се съкратят сроковете на специалния надзор, защото се приема, че в момента те са неразумно дълги. Порожанов не обясни как приемането на законопроектите е обвързано с действията на институциите около кризата с КТБ. Той обаче бе категоричен, че не вижда никаква причина БНБ да удължава надзора в двете банки с още един месец, каквато законова възможност съществува. "Оценката на банката ще е готова на 20 октомври, няма причина за ново удължаване", коментира министърът. Той припомни, че въпросът е обвързан и с актуализация на държавния бюджет за 2014 заради предвидените алтернативи за осигуряване на ресурс за фонда за влоговете или на ликвидна подкрепа за КТБ.
Източници на "Сега" обясниха, че в доклада на финансовото министерство около наказателната процедура на ЕК темата за КТБ е била поставена по-директно. В документа е обяснено, че ако се тръгне към вариант за преструктуриране на двете банки, вложителите ще получат директен достъп до сметките си в тях. В случай че се вземе решение за неплатежоспособност, гарантираните влогове ще се изплащат през определена от фонда за гарантиране на депозитите търговска банка. И в двата случая е поставен краен срок за осигуряване на достъп на гарантираните вложители не по-късно от средата на декември.
И вчера задочните спорове между МФ и БНБ кой трябва да изготви план за преструктуриране на банката продължиха. Финансовият министър бе категоричен, че мерките за оздравяване на банки са в прерогативите за квесторите и БНБ. МФ отговаря за държавните помощи, но няма никакво отношение към преструктурирането на банки, посочи Порожанов. Според него също така не е работа на МФ да разговаря с посредниците и инвеститори за КТБ..." - в. „Сега".

„Имахме информация, че се готви се физическа саморазправа с Цветан Василев. Това обяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" адвокатът му Константин Симеонов. Той уточни, че поръчката идва от България, но изпълнителите й не са от България, а информацията му е от сигурен източник.
Адвокатът обясни, че мажоритарният собственик на корпоративна търговска банка (КТБ) се опасява, че може да има подобни инсинуации. "Тази информация беше от преди 2-3 седмици, но не мога да коментирам подробности", заяви Симеонов.
По повод протестите на вложителите в КТБ адвокатът коментира, че те са свързани с действията на БНБ и прокуратурата, чийто действия са умишлено съгласувани, за да се стигне нарочно до така създалата се ситуация. "Не знам кой център ги управлява", каза Симеонов.
По думите му засега няма насрочено в сръбския съд заседание по делото за връщането на Василев в България и протакането не е заради връзките, които банкерът има там, а заради процедурите в сръбското законодателство. Адвокатът коментира, че за да може Василев да се прибере в България, трябва да бъде отменена заповедта на интерпол за задържането му, която е издадена на 28 юли.
Относно разследването на Софийската градска прокуратура срещу мажоритарния собственик на КТБ и съпругата му Антоанета за пране на пари Симеонов подчерта, че не е запознат дали делото се води заради публикации в пресата..." - в. „Дневник".

Всекидневниците продължават да следят случая с 13-годишната Ана-Мария и нарушенията в 4-о помощно училище.

„Глоба от 1000 лв. заплашва директорката на 4-о помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София заради административните нарушения, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето вчера.
Скандалът гръмна, след като майката на 13-годишната Ана-Мария, разказа във фейсбук и по медиите, че когато отишла да вземе дъщеря си, която е аутист, от училище на 19 септември, я намерила без сутиен. На 27-и пък момичето отказало да влезе в банята и с ужас обяснило, че "чичко" я е пипал. Въпреки сигнала на майката до всички институции те се задейсваха едва след като медиите гръмнаха.
Сред нарушенията в училището, установени при проверката на агенцията, са подценяване на ситуацията от директорката Венета ал Шериф. На 19-и за известен период децата са оставени на грижата на чистачка и домакинка. Директорката се задължава да постави камери по коридорите, както и в класните стаи, казаха от агенцията. В момента имало само 3 - на входа и във фоайето...
Ана-Мария е малко по-спокойна, утре е на гинекологичен преглед в "Пирогов", каза за "24 часа" майката Радосвета Симеонова." - в. „24 часа".

„Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева ще глоби с хиляда лева директорката на 4-то помощно училище в София. Санкцията е в резултат на проверката, която Агенцията извърши в училището след сигнал от родители за упражнено насилие над дъщеря им Ана-Мария, предаде БНР.
Назначената от председателя на ДАЗД комисия е установила, че са нарушени правата на детето.
Докладът с резултатите от извършената проверка ще бъде предоставен на министъра на образованието и науката за предприемане на действия по компетентност и на Софийска районна прокуратура предвид образуваното досъдебно производство...
Проверката на Агенцията за закрила на детето разкрива, че на 19 септември, когато се предполага, че е станало посегателствата срещу детето-аутист, за определен период от време децата са били поверени изцяло на грижата на непедагогически персонал, който няма уменията и познанията на педагозите за работа с деца със специални потребности и за адекватна реакция при криза.
Констатирано е също, че липсата на цялостно видеонаблюдение в учебното заведение, също е предпоставка за недостатъчната сигурност на средата за децата.
Сред констатираните нарушения са подценяване от страна на директора на училището на ситуацията, вследствие на което не е изпълнил задължението си да уведоми незабавно дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД или МВР за нуждата от закрила на дете, с което е създал риск за детето за ненавременно предприемане на адекватни мерки за закрила.
Проверката е констатирала още лоша организация на работата, при която за всеки ученик, са отговаряли много и най-различни служители. Това позволява размиване на отговорността и неяснота в кой момент къде е детето и кой е персонално отговорния за него..." - в. „Стандарт".