24 часа"

От 2016 г. приемат в болница с пръстов отпечатък

Всеки гражданин от 2016 година ще влиза в болница с пръстов отпечатък. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов във вторник и изненада и депутати, и здравната каса.

Персоналният пръстов идентификатор ще бъде въведен в края на януари и в аптеките.

По този начин пациентът щял да доказва присъствието си в болницата и в аптеката при получаването на безплатните и намалените лекарства.

. „Труд"

Плевнелиев заложи на съдии милионери

Президентът Росен Плевнелиев е заложил на заможни съдии, които ще го представляват в Конституционния съд. Бъдещите конституционни съдии от квотата на президента проф. Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров обявиха декларациите за доходите и имуществото си вчера.

От документа на бившия премиер Филип Димитров става ясно, че той влиза в КС с 5 апартамента - в Брюксел, София и Пловдив, собственост на семейството му. Четири от имотите се водят на съпругата му Елена Георгиева, която е лекар, а само този в белгийската столица е на името на двамата. Той е от 100 кв. м и е купен през 2011 г. за 238 000 евро. Димитров е посочил в декларацията си, че апартаментът в Брюксел е придобит с кредит от 193 000 евро и лични спестявания. Доста по-скъпо е оценен последният имот, който е придобила съпругата на Димитров. В декларацията е посочено, че през 2012 г. тя е наследила от майка си апартамент от 106 кв. м в София, който е оценен на 899 729 лв. Тъщата на Филип Димитров го е купила със спестяванията си от работа в Либия.

„Стандарт"

15 години затвор грозят джигита Янко

Сливенският окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение - задържане под стража, на 25-годишния Янко Чакалов, който уби на улицата 3-годишно дете. Решението взе съдия Галина Нейчева, след като и двете страни в процеса - прокуратурата и защитата на Янко - бяха изслушани. Решението на окръжния съд може да се обжалва в 3-дневен срок пред Апелативен съд Бургас. В неделя вечерта Янко блъсна с фиата на майка си 3-годишната Даниела. Инцидентът стана пред дома на момичето в сливенския кв. "Речица".

„Монитор"

Смъртоносен камилски вирус пълзи към България

Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози. По данни на Световната здравна организация два смъртоносни случая на заразата вече има и в Европа. Здравните власти в България са притеснени от коронавируса, макар и все още да няма пряка опасност за нашата страна. Така коментира проблема вчера главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че както всички вируси от тази група и този се променя много бързо, което често пъти заблуждава докторите. По думите му не е изключено той да започне да се предава и като респираторно.

„Сега"

В болница и в аптека ще се влиза само с пръстов отпечатък

Здравният министър Петър Москов извади неочаквано "оръжие" в битката срещу източването на здравната каса. От края на януари 2016 г. всеки здравноосигурен, който трябва да влезе в болница, на преглед в доболничната помощ или да получи лекарства от аптека, ще трябва да се идентифицира с пръстовия си отпечатък. "Ако търсим да спрем кражбите - фалшиви прегледи, фалшиви хоспитализации и изписвания на лекарства, това е начинът да удостоверим, че здравноосигурително събитие на наше име става само когато присъстваме там, в болницата, в аптеката или при специалиста", поясни министърът пред Нова телевизия. „Дума"

Москов приравни болните с престъпници

Като при заловени закононарушители с тежки провинения, здравният министър Петър Москов иска да се взема пръстов отпечатък при постъпване в болница или при закупуване на лекарства по каса.

В ГЕРБ бяха изненадани от идеята на министъра. От думите на съпартийците на Москов стана ясно, че и те не приемат идеята, а от Сдружението на частните болници я определиха като ненужна. М.г. Москов обеща лична здравна карта на българските граждани до края на годината, сега обещава пръстови отпечатъци. Той се затрупа в обещания, коментира д-р Емил Райнов от БСП.

По-късно Москов опита да обясни, че ставало въпрос за идентификационна система през пръстов отпечатък, разработвана от МЗ. Според него няма проблем публични системи като НЗОК да се свържат със системата в МВР, където се вземат биометрични данни за международните паспорти.

„Капитал дейли"

Илияна Цанова вероятно ще бъде заместник-управител на фонда "Юнкер"

Европейската комисия е издигнала бившия български служебен вицепремиер Илияна Цанова като предпочитан кандидат за заместник-управител на инвестиционния фонд на ЕС за 315 млрд. евро, известен като плана "Юнкер". Ако бъде избрана, Цанова ще работи под уравляващия директор, за чиято позиция най-вероятно ще бъде посочен Вилхемл Молтерер, бивш австрийски десноцентристки министър на финансите. Информацията първо бе съобщена от европейското издание на Politico, а ЕК е потвърдила предложенията на Молтерер и Цанова за двете топ позиции, но е отказала коментар. Източници на "Капитал" потвърдиха, че Цанова е минала двете изслушвания за поста и е била предпочетена неофициално от Европейската инвестиционна банка, в чиято структура ще се намира фонда.

„Новинар"

Учебниците за догодина ще закъснеят

Издателите на учебници от 1 до 7 клас са в патова ситуация след приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование.

Притеснението им е, че няма да могат да изготвят навреме учебните пособия за 2016-2017 учебна година. „Срокът на процедурата за внасяне на учебник за допускане на конкурс беше 9 месеца", заяви Владимир Топенчаров от издателската група „Анубис - Булвест".

По думите му според новия закон тази процедура е удължена до 12 месеца, но все още няма изготвени стандарти и учебни програми. Поради тази причина срокът за пускане на нов учебник по изключение ще бъде скъсен и няма да е в рамките на една календарна година, а колкото време отпусне просветното министерство. Той се опасява, че късите срокове, в които може да се наложи да бъдат подготвени изданията, могат да доведат до грешки и нужда от преработката на учебниците на по-късен етап. „Честно казано по въпроса със сроковете сме изключително притеснени.