КТБ.

"Стандарт":

КТБ затворена поне до 21.09

Клоновете на Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й "Креди Агрикол" ще останат затворени поне до 21 септември. Това ще стане, ако политиците не постигнат съгласие за подкрепата на предложения от БНБ вариант за 100% гарантиране на депозитите в двете банки. Това става ясно от официално съобщение на Централната банка. След поставянето на двете финансови институции под специален надзор бе обявено, че техните офиси ще започнат работа на 21 юли и клиентите им вече ще могат да разполагат със средствата си.

 

Бюджет.

"Новинар":

МС ще гласува актуализацията на бюджета

Министерският съвет ще одобри актуализацията на републиканския бюджет и този на НЗОК.
Това ще стане на заседанието в сряда, заяви Лютви Местан след консултациите в парламента. „Стана ясно и че бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран с 225 милиона лева - толкова, колкото финансовият министър съобщи, че е намерил", допълни лидерът на ДПС. Той обясни още, че в републиканския бюджет ще настъпи корекция в дефицита.

 

Лекарства.

"24 Часа":

Въвеждат такса и за безплатните лекарства

Болните, които получават безплатни лекарства от здравната каса, да плащат твърда такса или процент от минималната заплата. Това предвижда проект за Концепция за лекарствената политика на здравното министерство.
Мярката е наречена "съучастие на пациента". Здравната каса е похарчила близо 270 млн. лв. за лекарства за първите 6 месеца на 2013 г., или с около 10 млн. лв. повече спрямо предходното полугодие. Личните разходи на българите за лекарства са почти 50% от общите, което е високо ниво на доплащане за ЕС.

 

Такса смет.

"Труд":

Нова методология на изчисляване вдига такса смет

Нов метод за изчисляване на такса смет може да я вдигне, съобщи БТВ.
Съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет предложи три варианта на общините.
Първият е такса смет да се определя в зависимост от използването на вода и ток. Вторият предлага гражданите и фирмите да си купуват торби за смет с определена вместимост. Третият предлага смесен тип такса и я свързва с броя на хората в едно домакинство.

 

Разследване.

"Дума":

Прокуратурата започва разследване на Тома Белев

Върховната административна прокуратура започва разследване на нелегитимния председател на „Асоциация на парковете в България" Тома Белев по сигнал на Форум „Природа", съобщиха от организацията вчера. Предоставени са данни за евентуални нарушения по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Тома Белев нарушава Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на сдружението, като прави опит да свика общо събрание без решение на Управителния съвет и без публикация в "Държавен вестник", става ясно от „Покана за свикване на Общо събрание" изпратена от Зорница Стратиева - секретар на „Асоциация на парковете", съобщи Васил Калинов, председател на УС на Форум „Природа".