КТБ.

"Сега":

Премиерът поиска още извънредни закони за КТБ и разваляне на сделки

Двамата временни синдици на Корпоративна търговска банка Лазар Илиев и Росен Ангелчев влязоха в банката. Те бяха придружени от финансовия министър Владислав Горанов, зам. главния прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР Георги Костов и шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков. Още - на 2-а стр.
Поредни спешни законови промени, които да осуетят пакетната сделка за БТК и още няколко предприятия, свързани със собственика на КТБ Цветан Василев, обмислят управляващите. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов вчера. Само преди седмица парламентът разреши в проблемни банки да влизат временни синдици още преди обявяването им в несъстоятелност, а в сряда Софийският градски съд (СГС) назначи избраните за поста в КТБ. След като бяха вписани в Търговския регистър, вчера Росен Ангелчев и Лазар Илиев встъпиха в длъжност. Това стана с показна акция в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов, главния секретар на МВР Георги Костов, заместник главния прокурор Борислав Сарафов и шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков. По-късно през деня лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска и разследване на продажбата и намекна за нужда от промени в ръководството на НАП.

 

"Монитор":

Може да има още обвиняеми за КТБ

Нови обвиняеми може да има по аферата „КТБ". Възможността броят на подведените под отговорност за източването на банката да се разрасне беше анонсирана вчера от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Заедно с финансовия министър Владислав Горанов, главния секретар на МВР Георги Костов, шефа на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, двамата новоназначени синдици в КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев влязоха вчера в затворения трезор. Пак от вчера Илиев и Ангелчев вече официално са единствените представители на КТБ на мястото на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев, след като бяха вписани в Търговския регистър.

 

 

 

Визи.

"Монитор":

Канадските визи на крачка от отпадане

Канадският визов режим за българите е на път да отпадне, стана ясно по време на посещението на вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова в северноамериканската държава.„Работим за безвизов режим с Европа, в това число и България", заявил министърът по гражданството и имиграцията на Канада Крис Алекзандър на срещата си с нея в Отава, информираха от силовото ведомство.Броени дни преди Бъчварова да постави въпроса на масата премиерът Бойко Борисов обяви намерението си да повдигне темата пред Европейския съвет.

 

Опасност.

"Труд":

Кметът на Симитли: Нивото на Струма се покачва, ситуацията може да излезе извън контрол

"Нивото на река Струма се покачва с всяка минута, възможно е ситуацията да излезе извън контрол". Това съобщи кметът на община Симитли Апостол Апостолов за "Фокус". Освен от Струма, опасност има и от река Орановска, която приижда постоянно и наводнява целия квартал Ораново, допълни Апостолов.

„Имайки предвид, че в планината продължава да вали, то е възможно още през нощта праговете на двете реки да бъдат надминати и да създадат сериозни проблеми. Най-вероятно ще има разливане извън коритото. Община Симитли е предприела всички необходими мерки, цялата налична техника е на линия и се надяваме, ако се наложи да съдействаме и да предотвратим евентуални последици. До евакуация на хората едва ли ще се стигне, но е възможно да има наводнени мазета. Река Орановска би създала по-големи проблеми, защото няма укрепени диги", допълни още Апостол Апостолов.

 

 

БАН.

"Дума":

БАН не била привлекателна за младите учени заради ниските заплати

БАН не е привлекателна за младите учени, защото заплатите им са малко над 340 лева. Това заяви вчера в НС  председателят на академията акад. Стефан Воденичаров по време на дебатите по годишния й доклад. Те обаче бяха прекъснати заради напредване на времето и бяха отложени за  следващата седмица.
Нараснал е броят на хората, които следят трудовете на учените на БАН, като цитираните разработки на учените са се увеличили значително, отчете Воденичаров. По думите му над 36% са разработките по поръчка на търговските дружества. Достигаме 34% успеваемост по проектите на ЕС, похвали се  академикът. Той очаква по-сериозен ангажимент от страна на законодателя към работата на академията.
Разходите на БАН са в размер на 113 млн. лева, обясни Воденичаров. "Основната част от тях са за работни заплати. Високото качество на изследванията без средства е трудно. През 2013 г. академията е получила допълнително финансиране за научни проекти и научни разработки в размер на над 13 млн. лева. Най-много пари са дали министерствата и държавните ведомства - 51% от цялата сума, следвани от търговските дружества, които са в размер на 44%. Допълнително пари БАН е получила и от университетите и от фонд „Научни изследвания". 12 млн. лева ни даде ЕС за разработване на научни проекти, а над 2 млн. лева получихме от НАТО, ЮНЕСКО и други асоциации и академии", отчете Воденичаров.