Протест.

"Труд":

Полицейският протест се втвърдява - искат оставка и на министър Румяна Бъчварова

"Какво да кажем на министър, който смята, че някой стои зад протеста ни, или на министър, на когото не му е ясно какви са нашите искания?" С този въпрос се обърна към стотиците протестиращи полицаи шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. И получи отговор в един глас: "Оставка!".

В събота полицаи, пожарникари и надзиратели отново се събраха в градинката пред храма "Св. Седмочисленици" в София. На втория ден от демонстрациите ченгетата бяха четири-пет пъти повече, отколкото в петък, когато излязоха около 300 души. Вече се виждаха ясно групите от петте различни синдиката на МВР, пристигнали с автобуси и коли и от най-отдалечени градове и РПУ-та в страната. Поотделно бяха застанали и тъмничарите, като най-многобройни бяха представителите им от затворите в Ловеч и Стара Загора.

В петък представители на синдикатите в МВР се срещнаха с вицепремиерите Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин, но двучасовите разговори завършиха без резултат. Ченгетата настояват да се отложи до 2018 г. въвеждането на пенсионна възраст, която да нарасне постепенно от 53 до 55 години, да се прекрати командироването по турската граница, да се сложи край на надхвърлянето на нормите за извънреден труд, да се спрат структурните промени на различни служби във ведомството и да се води истински, а не фиктивен социален диалог.

 

Реформатори.

"Сега":

Кунева настоява за единна регистрация на РБ на местните избори

Движение България на гражданите ще настоява за единна регистрация на Реформаторския блок на предстоящите местни избори, съобщи БНР, цитирайки лидера на партията и вицепремиер Меглена Кунева. "Това е естествена стъпка, след като тръгнахме с много високо желание за единни органи, би било непоследователно, ако в момента се отдръпнем от тази идея", счита Кунева. Тя изтъкна, че наред с кандидатурата на Соломон Паси за кмет на столицата, предложена и пред Реформаторския блок, движението ще лансира още лица. Сред тях вероятно ще бъдат хора като Прошко Прошков и една много силна листа за общински съвет, коментира още Кунева.
Лидерът на ДСБ Радан Кънев бе предпазлив в коментара си по предложената от Кунева формула за явяване на изборите. "Получихме проект на коалиционно споразумение за явяването на местните избори от "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, но нищо няма да коментирам, докато нямаме нещо подписано", заяви Кънев пред Дарик радио. Кънев изтъкна особеностите на местния вот и нуждата от избор на кандидати с личен авторитет, който многократно надхвърля този на блока. "Изборът на силни кандидати е много по-важен от успешните коалиционни преговори", изтъкна Кънев. Той изрази съгласие с позицията на премиера Бойко Борисов, че няма нужда от смени на министри преди изборите. "Няма никаква причина да се замърсява публичното пространство, а и няма нужда от това да се прави кампания за местните избори чрез смени в кабинета", счита лидерът на ДСБ.

 

Рейтинг.

"Сега":

"Стандарт енд Пуърс" остави рейтинга на България на ниво "боклук"

Агенцията за кредитен рейтинг "Стандарт енд Пуърс" (Standard&Poor`s) остави рейтинга на страната ни на ниво "боклук".
Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BB+/B със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите в петък вечерта.

В края на миналата година международната агенция свали кредитния рейтинг на страната ни от ВВВ-/А-3 на ВВ+/В, което е в категорията "боклук", заради затварянето на КТБ и предоставянето на държавна помощ за Първа инвестиционна банка. "Отчитат се минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано", коментира тогава министърът на финансите Владислав Горанов.

 

ПЕС.

"24 Часа":

Борисов сред първите, поздравили Станишев за избора му начело на ПЕС

Бойко Борисов бе сред първите, които поздравиха Сергей Станишев за преизбирането му за лидер на ПЕС.

Премиерът звъннал на Станишев почти веднага след вота, който се проведе късно снощи на конгрес в Будапеща. Днес Станишев върна жеста с поздравление за рождения ден на министър-председателя.

Станишев бе преизбран с внушително мнозинство за втори мандат начело на ПЕС. Подкрепиха го 70% от 419-те делегати с право на глас.

Изненадващо в последния момент от битката се оттегли конкурентът му - 71-годишният испанец Енрике Барон Креспо.