Поредното водно бедствие е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„Втори ден Южна България продължава да е блокирана заради обилния снеговалеж. Напрегната и критична е обстановката в почти цялата страната, като най-тежко е положението в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Пловдив. Има затворени пътища, а разчистването им се затруднява от паднали под тежестта на снега дървета и продължаващите обилни валежи и навявания.
Над 800 населени места в страната останаха без ток повече от денонощие. Електроразпределителните дружества съобщиха, че работят по отстраняването на повредите, но проблемът е в мокрия сняг, под чиято тежест се късат жиците. Общо 36 са авариралите далекопроводи в областите Кърджали и Смолян, като за преодоляване на щетите бяха изпратени екипи от вътрешността на страната.
Вътрешният министър в оставка Веселин Вучков, който събра кризисния щаб за бедствия и аварии, не даде успокоение защото за отстраняване на повредите по електропреносната мрежа са необходими дни. Повечето аварии са на трудно проходими места.
Бедствено положение е обявено в Рудозем, Смолян, Мадан, Неделино, Лъки и цялата област Кърджали, във Велинград, частично и в община Сърница. Причината е основно прекъснатото електроснабдяване. В част от Смолян няма и вода. Тежка е обстановката в общините Баните и Борино. Много малки населени места в Родопите са откъснати заради непроходими пътища...
Късно вечерта беше възстановено движението по пътищата Момчилград-Крумовград, Батак-Доспат, Кърджали-Хасково, работи се по разчистването на пътя Белово-Юндола.
Възможно е да има хора, блокирани в планински хижи, за които няма информация, тъй като мобилните комуникации са затруднени. 20 души са блокирани в хижа "Върховръх" край Пловдив. Около 70 са блокирани в спортната база на Белмекен. В област Пазарджик в хижа "Христо Смирненски" са блокирани 20 души, от които три са деца.
Нивото на река Сазлийка в Гълъбово се повиши заради дъждовете и прелели язовири. Това доведе до скъсване на дига в района на подстанция "Гълъбово". Пробивът е около 2 метра. Властите се опитват да предпазят от заливане близките къщи...
Покачват се нивата на реките в цялата страна..." - в. „Дневник".

„Дежавю през март - бедствия, след които министрите се разшетаха
Огромни преспи откъснаха Белмекен от света. 70 души останаха заклещени от снега в базата там.
Март стана поредният месец, в който времето предизвика бедствия, а министрите тръгнаха да "овладяват на място" ситуацията. Този път пострадала се оказа най-вече Южна България - Родопите, където валя обилен сняг, и Хасковският регион, където преляха реки. "Поради влошените метеорологични условия в страната министърът на отбраната Николай Ненчев създаде кризисен щаб. Той пътува към бедстващите райони", съобщиха вчера от пресцентъра на военното министерство. Към засегнатите области се отправиха още регионалният министър Лиляна Павлова и на екологията Ивелина Василева.
Министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков преброи над 800 селища без ток, към тях се стекоха екипи на енергото от цяла страна. "Основните приоритети пред МВР и останалите институции са първо, реакция при бедстващи хора, медицинско подсигуряване, храна и подслон. Хората трябва да се подчиняват на държавните органи. Второ, възстановяването на електричеството. Няма да стане бързо. Ще отнеме дни и зависи от валежите. Третият приоритет е почистване на пътищата", заяви Вучков. С машини и физическа сила се включиха и военните. Придвижването по пътищата на Южна България обаче бе изключително трудно, най-вече в Смолянска и Кърджалийска област. "Няма как при времето, което е навън, да бъде чистен асфалтът непрекъснато. Снегът е над метър и половина, 48 часа вали. Ако на магистралата има 3 см сняг, тогава тя се счита за идеално изчистена при зимни условия - такива са европейските стандарти и ние ползваме тях. Над 980 машини работиха по пътищата в страната през нощта. Усилията ни са насочени към разчистване на пътищата между общинските центрове, за да осигурим възможност за придвижване на линейките. Поетапно се работи по почистването на второкласната пътна мрежа", заяви Павлова пред бТВ. "Положението в района е трагично. Вече втори ден 8 села са без ток, а снегът на места е над метър и половина. Добре че поне храна, вода и дърва имаме", заяви Валентин Симеонов, кмет на община Лъки, която обяви бедствено положение. Изключително тежка бе обстановката в Баните и Борино, а бедствено положение обявиха още общините Рудозем, Смолян, Мадан и Неделино..." - в. „Сега".

 

Всекидневниците цитират и коментарите на Веселин Вучков във връзка с оттеглянето му от поста на вътрешен министър.

„Недоверието на премиера Бойко Борисов към мен през последните дни бе една от причините да подам оставка.
Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков пред Нова телевизия. "Когато има несъгласие между премиер и министър, съвсем естествено, си тръгва министърът", каза той.
"Другата причина за оставката ми беше съпротивата на премиера към моята инициатива са смяна на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров", посочи Вучков и  добави, че най-силният израз на недоверие към него било обстоятелството, че премиерът не намерил време да разговаря с него..." - в. „Преса".

„До моята оставка се стигна по две прости причини. На първо място, до оставката се стигна заради съпротивата на премиера Бойко Борисов срещу моето намерение да инициирам промяна във висшето професионално ръководство на МВР и по-специално главния секретар Светлозар Лазаров и наред с това инициативи за процедури за смяна на Владимир Писанчев и Цветан Китов. На второ място, подадох оставка заради недоверието на премиера към мен през последните десетина дни по този повод". Това заяви вътрешният министър в оставка Веселин Вучков пред Нова ТВ...
От миналия петък аз направих няколко опита да се чуя или да се срещна с премиера, но той не намери време да се срещне с мен до сряда сутринта, въпреки моите опити", каза още той.
„Оставането на Светлозар Лазаров в МВР може да дискредитира изцяло реформата в системата, която тече много енергично. Лазаров, както и Писанчев олицетворяват един модел, срещу който ние в ГЕРБ и аз лично сме се борили много активно и то публично", категоричен бе Вучков.
Министърът в оставка изтъкна, че Борисов му е предложил да си помисли за оставката, но той бил категоричен, че няма да промени решението си..." - в. „Стандарт".

"Борисов не желае смяна на г-н Лазаров, а според мен това е абсолютно задължително. На първо място оставането на г-н Лазаров може да дискредитира изцяло реформата, която в момента тече. На второ място г-н Лазаров, както и г-н Писанчев отстояваха един модел, срещу който ние от ГЕРБ и аз се борихме - две години да има съпротива с бухалки срещу полиция и протестиращи", заяви Веселин Вучков.
„Имах среща с г-н Борисов, тя продължи кратко, той ми каза - помисли си дали не е добре да си оттеглиш оставката, казах му, че решението ми е категорично. Това не е детска градина, какво означава да се пазарим, очевидно премиерът си има своите съображения да не прави такива промени в МВР. В сряда отидох в парламента, споделих пред всички лидери на партията същите съображения и казах, че съм непоколебим", коментира Вучков...
„Никога не съм правил ченгеджийски номера. Но ченгеджийски номер беше аферата Костинброд, аферата Орлин Алексиев, с която МВР директно се впрегна в политическа провокация с премиера Борисов, също така проспиването на аферата КТБ, провалът Лясковец... Освен всичко друго стоенето на г-н Лазаров на този пост изпращаше много негативни импулси към цялата система на МВР."
Вътрешният министър в оставка коментира и последните скандали около разработката „Червеи":
„Вярно е, че няма никаква събрана информация като резултат в ДАНС по разработката „Червеи", направен е байпас до информационната система на МВР. Протестиращи по тази разработка не са подслушвани, но въпросът е къде е информацията по тази разработка и имам увереност, че прокуратурата ще стигне до отговор."
"Напускам и министерското кресло, и депутатското място. Ние не сме завършили някакъв министерски факултет. Всеки си има професия и работа. Връщам се в университета при моите любими студенти. Когато има недоверие към мен, реших, че няма да остана и на депутатския стол", каза Вучков..." - в. „Труд".

Вестниците продължават ада следят и споровете около гласувания в парламента  държавен дълг от 16 милиарда лева.

„Европейската комисия не се притеснява за външния дълг на България, защото той е на много ниско ниво. Това каза зам.-председателят на ЕК и комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева пред журналисти. Тя направи изявлението си по време на откриването на инициатива за популяризиране на европейските политики и приоритети сред българското общество в инициативата „Европейски дебати", която се провежда със съдействието на представителството на Европейската комисия в България.
„Външният дълг не се очаква да премине 30% от БВП, дори се очаква той да бъде 27% от вътрешния продукт на страната", обясни Георгиева. Тя уточни, че е най-логично в такива условия на ниски лихви, които не са съществували от доста дълго време, да се търси финансиране от такъв мащаб..." - в. „Сега".

„АБВ ще внесе законови поправки, които да изискват, не както сега един път, а два пъти в годината да има изслушване по темата с дълга, така че всичко да е прозрачно. "За всяка стотинка дълг, който се взема, трябва да има решение на Народното събрание", заяви вицепремиерът и зам.-председател на АБВ Ивайло Калфин в интервю за БНТ.
Дефицитите трябва да бъдат преодолени постепенно, това е по-добрата и работеща стратегия, която ще позволи на министерствата да разполагат с необходимите средства, за да посрещнат своите разходи, коментира Калфин..." - в. „Дневник".

„Дефицитите трябва да бъдат преодолени постепенно...
Това заяви в ефира на БНТ заместник-председателят на ПП АБВ и вицепремиер по социалната политика и демографското развитие Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС. Той отхвърли тезите, че страната ни трябва да използва средствата от външния заем, за да постигне максимално бързо ниски прагове на недофинансиране на държавния си бюджет.
"Ако тази година например трябваше да бъде обявена за нулева по отношение на размера на дефицита, то разходите на всички сфери трябваше да бъдат намалени с 12 процента Това би било катастрофа за социалната сфера. Не бих подкрепил такова решение", посочи вицепремиерът...
Всяка една сума по новия заем е или вече заложена в бюджета за тази година, или поставена пред изискването да бъде ратифицирана от парламента преди да стане част от финансовия план на държавата за следващите години, счита вицепремиерът..." - в. „Преса".

„Орешарски: Заемът от 16 млрд. е прекалено голям
"Заемът от 16 млрд. лв. е много лош за всички нас. Тази заем е презастраховка, прекалено голям е", каза бившият премиер Пламен Орешарски пред БНТ. По думите му, когато човек внимателно разгледа цифрите, може да се убеди, че и сравнително по-малко число би свършило работа.
"Аз никога не съм имал дългове. През целия си професионален път съм намалявал дълговете на държавата", каза той по повод дълга от 1 млрд лв. при неговото управление. "От края на миналия век до 2009 г. България е рекордьор в ЕС по бързо темпо на намаляване на дълга. Много се страхувам през следващите години да не станем обратен рекордьор - по увеличаване на дълга", каза още Орешарски..." -  в. „Стандарт".

Задкулисието и „сенчестите" лостове за влияние върху държавните механизми също са сред топ темите на всекиднивниците.

„Кристалина Георгиева: Българите си позволяват шуробаджанащина при кандидатстване по проекти...
Зам.-председателят на Европейската комисия сравни действията на европейците с тези на българите, кандидатстващи по проекти пред ЕК.
„Защо те успяват? Защото не се притесняват да кажат: „Не знам". Не се притесняват да поискат съдействие. Отворени са към това да се учат от другите. Това е моят съвет към България - няма нищо лошо в това да поискаме подкрепа, особено когато се стараем да сведем парите до малкия човек, до малката фирма, до малката община. Старая се нашата бюрокрация да я направя по-достъпна за хората, но тя все пак изисква едно равнище на подготовка", коментира Кристалина Георгиева.
Тя очерта като проблем, че българите все още си позволяват шуробаджанащина при кандидатстването на проекти. По думите й България има да изразходва 9 млрд. лв. от стария период. От новия пък на страната ни се полагат за 7-годишен период 32 млрд. лева.
През следващите три месеца България трябва да вземе мерки за по-доброто и безпроблемно изразходване на европарите.
„Ако това не се случи, от Европейския съюз ще обърнат много голямо внимание на България. Ние не можем да си позволим вече в Европа, не само тук, да има съмнения в банковата система. Ние хвърлихме много ресурси, понесохме много загуби, за да имаме стабилна банкова система", коментира още Георгиева..." - в. „24 часа".

„Много добре е това, че гражданите взимат в ръцете си контрола върху използването на парите от Еврокомисията. Ние вече получихме сигнал в Европейската комисия и работим по този сигнал. В продължение на следващата седмица ще отговорим какво значи това от гледна точка на санкции. Но санкциите са едната страна на въпроса. Хората не ги интересува това, че сме направили финансова корекция. Това, което те искат, е работата да бъде свършена добре - да имат нормален подлез". Това каза пред Нова телевизия зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя коментира оплакване на граждани относно некачествен ремонт на софийски подлез за 7 милиона европейски пари..." - в. „Труд".

 

„Чешкият посланик: Олигархията в България иска да обезцени ЕРП-тата, за да ги купи евтино
Тук хората са подведени да вярват, че електроенергията е някакъв вид обществено благо, което трябва да се раздава на символични цени или въз основа на обществена необходимост, казва Негово превъзходителство Павел Вацек
Чешкият проблем в България е концентрацията на инвестициите в енергийния сектор, в частност в дистрибуцията, където увеличаваща се политизирана регулация обезцени инвестициите. Това казва чешкият посланик в България Павел Вацек в интервю за novinite.com.
Не е ли абсурд? Същите компании, които тук омазват с катран и пера, работят без проблеми навсякъде другаде. Виждате ли някакви дебати за месечните сметки за електричество в Чечня или в Австрия? Няма никакви. Както няма и месечни сметки - хората плащат еднаква сума на месец или тримесечие предварително, а сметките се балансират накрая на годината.
Много клиенти в моята страна дори не знаят къде са им електромерите, няма проблеми с електромерите - нито намеса в тях, нито предполагаеми нередности при отчитането, разказва Вацек. Тук министрите изпитват нужда да коментират сметките и електромерите. Глупостите продължават да отекват: същите неверни аргументи , същите подозрения , същите обвинения , същите глоби и процедури за отнемане лиценза , година след година , правителство след правителство , това е разочароващо...
И все пак видяхме как делът на разпределението в общата цена на електроенергията спадна в рамките на статистическата грешка в последните няколко години - така че е очевидно, че по-голямата част от българския енергиен проблем лежи отвъд дистрибуцията ... Което винаги е било ясно на безпристрастния наблюдател,казва посланикът..." - в. „24 часа".

Да се надяваме, че няма да има повече политически натиск върху регулатора - такъв очевидно имаше в миналото, само вижте политическите изявления през февурари и март 2013 и след това пак през пролетта на 2014...
И все пак интересите, които подпомагат кампаните срещу чуждестранните ЕРП са все още там. Някои местни действащи лица виждат, че ЕРП-тата са превърнати в модерни предприятия, могат да бъдат управлявани ефективно и с печалба и искат да ги придобият на хубава цена ... Това изисква да бъдат поставени ЕРП-тата на колене, да бъдат принудени да продадат евтино активите им и да напуснат страната .. и олигархията, превзела държавата, трябва да направи това да се случи - затова са обвиненията, затова са кампаниите, затова е преследването, заключава посланикът..." - в. „24 часа".

 

„Задкулисието сега е по-голямо. Станахме свидетели как една партия казва едно, а на другия ден прави друго, все едно през нощта се е случило нещо. Това за мен е по-голямо задкулисие. Това каза пред БНТ бившият премиер Пламен Орешарски.
„Не ми се иска да се връщам към 2013 година, когато поех нещата в една тежка ситуация - имаше финансова стагнация и самозапалвания. Това предопредели и първите ни стъпки. Търсихме финансова стабилност, върнахме част от социалните плащания, започнахме амбициозната програма за насърчаване на бизнеса. Имахме остър бежански натиск, което бе допълнително изпитание. Смея да твърдя, че се справихме добре", каза Орешарски...
"Не съм забелязал по-особено влияние на ДПС в МВР по време на моя мандат. Влияние имаха и двете партии, подкрепящи кабинета. Сега видяхме друго. Вътрешният министър ми се струваше доста политически ентусиазиран, а когато вкараш много емоции, обикновено нещата не свършват добре. Така и стана. Вътрешният министър говореше за „Червеи" и нещата не свършиха добре", каза още Орешарски.
"По ирония на съдбата най-непримиримите критици на тройната коалиция, трябваше да направят коалиция, при това с министри от тройната коалиция. В политиката трябва да се правят компромиси. Не съм активен участник в политиката, никога не съм бил", добави Орешарски..." - в. „24 часа".