Вземането на 16-милиарден държавен дълг от четири чужди  банки е водеща тема за петъчните вестници.

„Със скандал в бюджетната комисия мина проектът на кабинета за пускане на нов държавен дълг на международните пазари в размер до 16 млрд. лв. в периода до 2017 г. Повод за скандала стана гласът на депутата от БСП Георги Търновалийски. Социалистите обясниха, че той е болен, но е изпратил мейл, в който посочва, че гласува "против". Един от депутатите на ГЕРБ също беше болен, като той беше представил медицинско свидетелство. В началото на заседанието председателят на комисията Менда Стоянова каза, че редът е друг, заявката трябва да се депозира писмено, но ще направи изключение и ще зачете отрицателния вот на Търновалийски. В края на заседанието обаче се оказа, че гласовете са 9 на 9, което означава, че предложението за дълга няма да се приеме, и Стоянова си промени виждането. Търновалийски е болен и няма как да бъде зачетен гласът му, каза тя. Така мина проектът в следващите три години да бъде пуснат нов дълг за 8 млрд. евро.
По подобен начин се оказа, че проектът за новия дълг е минал и през комисията по външна политика към парламента. Заседанието на комисията се проведе преди обяд, а след него бе съобщено, че депутатите са отхвърлили новия дълг с 9 гласа "за", 3 "против" и 6 "въздържал се". Следобед обаче от парламента съобщиха, че председателят на комисията Джема Грозданова от ГЕРБ уточнява, че е станала грешка. "На заседанието е преброен като въздържал се и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал и не се е регистрирал в началото на заседанието", се казва в уточнението. Така депутатите са приели проекта с 9 гласа "за", 3 "против" и 5 "въздържал се".
Предвижда се лихвата по новия дълг да бъде до 10%, а до 2017 г. държавният дълг да нарасне до 31,3% от БВП. .." - в. „Стандарт".

„Бюджетната комисия прие на косъм ратификацията на договор за дилърство между правителството и четири международни банки във външната комисия. Преброяването на гласовете предизвика скандал в комисията и депутатите на БСП напуснаха заседанието.
След едночасови дебати комисията гласува предложения за ратификация договор и председателят й Менда Стоянова изброи 9 гласа "за", 4 "против" и 5 "въздържал се". При това разпределение на гласовете предложението не се приема. В този момент зам.-председателят на бюджетната комисия Диана Йорданова (ГЕРБ) попита Стоянова защо брои 4 гласа "за", след като депутатът от БСП Георги Търновалийски отсъства от заседанието...
Финансовият министър Владислав Горанов призова отделните политически партии да вземат ясна позиция за отделните сектори и разходни политики, за да не изпадаме в шизофренното състояние - в бюджетна комисия да се иска намаляване на бюджета, а техни по-речовити колеги в други комисии да заявяват друго. Трупането на дефицити води и до трупането на дълг. Ако един ден започнем да управляваме газовите залежи, може би ще се променят нещата, коментира той...
Според документа държавата възлага на "Ситигруп", HSBC, "Сосиете Женерал" и "Уникредит" да отговарят за пласирането на нови емисии облигации на обща стойност 8 млрд. евро на международните пазари през следващите 3 години. Целта е да се осигурят плащания на стари дългове и да се покрие евентуален бюджетен дефицит..." - в. „Дневник".

„Планът на правителството за изтегляне на нов външен дълг от 8 млрд. лв. за 3 години срещна сериозна съпротива и само процедурни хватки го спасиха от провал в две парламентарни комисии вчера. Във водещата комисия - бюджетната - предложението мина на косъм. А преди това дойде новината, че комисията по външна политика е отхвърлила проекта, съгласно който правителството натоварва 4 банки - Citigroup Global Markets, HSBC, Societe Generale и Unicredit Bank, с подготовката и пласирането на въпросния дълг.
В късния следобед обаче от парламента се поправиха и съобщиха, че проектът всъщност е минал и на комисията по външна политика. Объркването дошло от неправилно отчитане на вот "въздържал се" на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност изобщо не е бил на заседанието...
По време на обсъждането в бюджетната комисия финансовият министър Владислав Горанов отговори уклончиво на въпроса как и защо за агенти по дълга са избрани именно тези 4 банки. "Преценката дали са 4 и защо са точно тези 4 е направена на базата на това кои банки се съгласиха в края на миналата година да помогнат на правителството с мостови заем да разплати гарантираните депозити в КТБ", обясни Горанов. По думите му част от договорките с тях тогава включвали и участието им в програмата за емисии за следващите няколко години. Министърът посочи, че и други банки, които искат да бъдат агенти, могат да се присъединяват към програмата. А Менда Стоянова поясни, че това ще стане възможно веднага след първата емисия, с която ще се рефинансира мостовият заем от декември за влоговете в КТБ.
Румен Гечев пък заяви, че "противоречи на Конституцията да се гласуват дългове за бъдещи години". Според него не е редно сега да се одобряват дългови емисии за 2016 и 2017 г., защото за тези години няма приети от парламента годишни бюджети. Той заяви, че БСП ще сезира Конституционния съд, ако се приеме решение за целия период вместо само за 2015 г.
Йордан Цонев от ДПС пък обясни, че партията не може да вземе решение, защото липсва достатъчно информация за това как ще се разходват средствата. "Картината не е добра. Има възможност страната ни да влезе в дългова спирала", коментира още Цонев. Той обясни, че за 8 години - от 2009 до 2017 г., външният ни дълг ще се увеличи със 17.4 милиарда лева до 27.4 млрд. лв. "Трябват общи усилия по управление на дълга и оптимизиране на публичните разходи", заяви още Цонев. Цонев използва случая да поиска и извинение за "нощта на белия автобус" от Реформаторския блок, от Института за пазарна икономика и от "всички, които тогава ходели от телевизия в телевизия и говорели пълни глупости по повод заема от 1 млрд. лева на кабинета "Орешарски"..." - в. „Сега".

Делото „Червеи" продължава да е сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

„Обвинения ще има. Когато прокуратурата предприеме действия в тази насока, те няма да останат скрити." С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров отговори дали ще има привлечени под отговорност за разработка „Червей". Помолен да коментира и думите на премиера по случая, Цацаров каза: „Ще излезе, че министър-председателят е казал нещата такива, каквито ги мислим и аз, и вие."
Главният прокурор уточни, че се проверяват нарушения в няколко насоки - образуването на делото, разрешението за СРС, срока, мотивите и прилагането му. Имало данни, че СРС са прилагани в регионални дирекции на МВР. Още не е ясно дали е изнасяна информация. Искани били обаче всички способи на СРС, включително и белязане, което се ползва за маркиране на банкноти при корупция. „Какво ще бележиш в компютърна информационна система с химически средства? Вътре (в „Червей" - б.а.) е съчетание от нещо, което очевидно някой е измислил, за да даде законова форма на опита да проникне в тази система, и в същото време тотално неразбиране на закона", заяви Цацаров. Той подчерта, че за прокуратурата няма значение на каква длъжност е съдията, разрешил СРС-тата.
Разпитвали се всички „по веригата". Любопитно е, че единият документ за образуване на „Червей" бил анонимен, а другият носел името на шеф на областна дирекция без подписа му.
Сотир Цацаров заяви, че службите „упорито" не искат регистър на СРС заради „железния контрол".
Разсекретяват доклада на Рашков за ВСС
„От доклада на Бойко Рашков (шеф на Бюрото за контрол на СРС - б.а.) разбрах, че не е ставало въпрос за подслушване на хора. Г-н Рашков ще направи доклада във вариант, който да бъде разсекретен и да бъде изпратен на ВСС." Това обясни председателят на парламентарната комисия по контрол на СРС Димитър Лазаров..." - в. „Труд".

„Прокуратурата ще повдигне обвинения и ще каже кой е виновен по скандалната разработка "Червей". Това е един сериозен тест и за прокуратурата, за критериите и за стандартите, които прилагат". Това заяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов вчера. Той призова съдията, издал разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства с незаконно дълъг срок по разработката "Червей", да бъде разследван. Премиерът директно атакува шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. "Аз гледам, че много ревниво медиите пазят съдията или съдийката - Влади Янева, издала разрешителното. Вярно, шеф на съд е, но след като шефът на съда издава такова разрешително и то за такива срокове, това е притеснително. За мен 300 дни да текат мероприятия и да казва, че става въпрос банички дали ще откраднат или некоя туба бензин, стои доста несериозно. Обижда публиката", коментира Борисов. Той сравни скандала по делото "Червей" с процеса срещу заместника му Цветан Цветанов. "Ако на Цветанов са му дали четири години, затова трябва да им дадат по 400 години, което са правили всичките, които са по веригата - от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост. Имаме сега с кой да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мене", заяви Борисов и добави, че се надява прокуратурата да бъде безкомпромисна и да се стигне докрай - да повдигне обвинения и да каже кой е виновен..." - в. „Стандарт".

„Софийският градски съд (СГС) съобщи, че ще се въздържи да коментира дадените разрешенията за използване на специални разузнавателни средства по разработката "Червеи", за които днес шефът на Националното бюро за контрол Бойко Рашков потвърди, че са подписвани от председателя на съда Владимира Янева.
Според съобщение, изпратено от пресслужбата на съда, информацията за това е класифицирана, а разгласяването й би било закононарушение. "От друга страна, следва да бъде осигурена възможността Прокуратурата на Република България безпристрастно и обективно да приключи своята работа по случая", завършва прессъобщението..." - в. „Дневник"-

„Един и същи човек е подписвал исканията за използване на специални разузнавателни средства по разработката "Червеи", един и същи човек е подписвал разрешенията. Различни хора са разпореждали прилагането им.
Това каза шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков, който вчера бе изслушан от Висшия съдебен съвет. Исканията за използване и прилагане на СРС по разработката са били няколко, не едно и две, за да се натрупа този огромен срок...
Рашков обясни и какво е свършило бюрото по случая. То е било сезирано от служба "Инспекторат" на МВР през декември. Част от материалите са били изпратени на прокуратурата по компетентност, а другата част - на бюрото. След извършена проверка резултатите били изпратени на министъра на вътрешните работи, на когото е директно подчинен заявителят - служба сигурност на МВР, и на главния прокурор, защото всеки държавен орган е длъжен, когато стигне до извод, че има данни за престъпление, да уведоми държавното обвинение..." -  в. „24 часа".

„Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е магистратът, който е разписвал всички разрешения за използване на специални разузнавателни средства във връзка с разработката "Червеи". Това стана ясно от думите на ръководителя на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков.
Той дойде на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) по покана на правосъдния министър Христо Иванов, който предложи той да бъде изслушан заради констатирани нередности в СГС.
Попитан от журналисти дали Янева е подписвала СРС-та, Рашков заяви: "Вие го казахте. Нека и да го установят. Аз свързвам незаконния срок, в който е прилагано, с това, че този срок, в който са прилагани СРС и за който всички имат съзнание, че той надхвърля многократно допустимия, е достатъчно основание да твърдя като юрист с над 35 години стаж, че има данни за извършено престъпление. А дали ще се докаже такова, е въпрос на бъдещо разследване", заяви още Рашков..." - в. „Дневник".

Инцидентът с правителствения „Фалкон" също е сред актуалните теми на вестниците.

„Версията за саботаж срещу премиера във връзка с инцидента с правителствения „Фалкон" не е изключена и това е наложило самолетът да бъде запечатан и охраняван, докато не дойдат представители на швейцарската фирма, която го поддържа технически. Това обясни пред „Труд" бившият шеф на правителствения Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев.
Разпореждането за запечтаване на самолета е издадено от НСО в сряда вечерта, след като „Фалконът" се приземи благополучно на летище София. Преди това той кръжа 1 час над столицата, за да изразходи гориво, след като сигнализацията е показала, че левият колесник не се е прибрал. Швейцарците от „ТАГ Авиейшън" трябваше да кацнат снощи в София.
Правителственият „Фалкон" с години е стоял на открито, защото за него не се е намерил хангар въпреки предписанията на производителя, че машината трябва да се съхранява на закрито, каза преди това Пенчев по БНТ. Преди няколко години по тази причина се е стигнало дори до нарушаване на лаковото покритие.
Това обаче не може да бъде пряка причина за инцидента, смятат други експерти. Според тях най-вероятно електрониката е излязла от строя и затова колесникът изобщо не е могъл да бъде прибран. Инструкциите в такива случаи са самолетът да кацне обратно, което обаче не може да стане с пълен резервоар, защото тогава има опасност от експлозия на горивото...
Междувременно от вчера Авиоотряд 28 има нов шеф - Венелин Рачев, досегашен главен инженер. Предният - Тодор Бояджиев, подаде оставка в сряда заради несъгласие с начина на финансиране. Между смяната и инцидента няма никаква връзка, каза транспортният министър Ивайло Московски..." - в. „Труд".

"Пилотите ми бяха безупречни, иначе на никой не го пожелавам. Сега спасихме кожите някак, но си остават изводите". Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел в отговор на въпрос дали се е притеснил от случилото се с правителствения „Фалкон", съобщи „Фокус".
„На последно място бих заел геройска поза като кръжим над София и не знаеш какво ще се случи", каза още премиерът. Той посочи още, че със сигурност някои са се радвали, а някои може и да са се притеснили от случващото се.
На въпрос за евентуален саботаж, премиерът Борисов заяви: „Самолетът сме го оставили под видео наблюдение през нощта. Една швейцарска компания ще дойде днес да го прегледа, защото все пак това е хубаво да се има предвид..." - в. „24 часа".

В. „Сега" помества данни, показващи ново затъване на България в класацията за свободата на медиите:
„България все по-дълбоко затъва в класацията на международната организация "Репортери без граници" за свобода на пресата. Тазгодишният индекс й отрежда незавидното 106-о място от общо 180 държави, което е с 6 места надолу в сравнение с предходната 2014 г. Страната ни е най-зле от всички държави в Европейския съюз, а на Балканите изпреварваме с малко единствено Черна гора (114) и Македония (117). Тенденцията е трайна, показва индексът. През 2006 г. например сме заемали 35-о място в света. В последните осем години категорично запазваме последната си позиция в ЕС. Преди нас са класирани Гана (22-ро място), Самоа (40), Нигер (47), Монголия (54), Аржентина (57), Унгария (65), Сиера Леоне (79), Косово (87) и Кения (100).
Скандинавските държави, както обикновено, водят класацията по свобода. Финландия заема първото място за пета поредна година, след нея са Норвегия и Дания. Холандия, Швеция, Нова Зеландия, Австрия, Канада, Ямайка и Естония са останалите в челната десетка..."