Ток.

"Монитор":

Свиват с 30% разходите на държавната енергетика

Разходите в държавната енергетика ще бъдат намалени с 30% в рамките на следващите три години, като редукцията ще става с по 10 на сто на всеки 12 месеца. Това стана ясно вчера, след над двучасово извънредно заседание на кабинета, свикано от премиера Борисов във връзка с новите цени на тока, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Правителството се наема със задачата да се свият административните разходи на НЕК и БЕХ, уточни енергийният министър Теменужка Петкова. В държавната енергетика има натрупан дефицит от 4 млрд. лева като страната ни не е единствената в подобно състояние", уточни вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Полиция.

"Дума":

Бъчварова подава оставка само ако й я поиска Борисов

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова би подала оставка само ако я поиска премиерът Бойко Борисов. Все повече се чувствам на мястото си, заяви вчера шефът на МВР и уточни, че най-трудно е да се преборят предразсъдъците. Бъчварова припомни, че не е единствената жена ръководител на полицаи в ЕС, която е с хуманитарно образование. Тя отбеляза, че в Швейцария вътрешен министър е жена музикант, във Великобритания е дама, завършила география, а Австрия - с образование маркетинг."Да си на този пост не означава да си полицай. Трябва да разбираш хората и да си опитен в политиката, за да намираш най-добрите решения", поясни Бъчварова. Според нея в отношението към полицията се фокусират всички неудачи на обществото. "Имах разговор с протестиращите полицаи и те получиха отговорите, които трябваше да получат. Пенсионната реформа е проект, който се внася от вицепремиерa Калфин, и така предложена, тя трябва да регулира обществените отношения за цялото общество", допълни Бъчварова.

 

Споразумения.

"Сега":

ДБГ на Кунева постави срок за подписване на коалиционно споразумение в РБ

Националният съвет ДБГ дава на ръководството срок до 31 юли 2015 г. за подписване на коалиционно споразумение между партиите от Реформаторския блок за общо явяване на местните избори.Това стана ясно на брифинг в Добрич, след заседанието на НС на Движение „България на гражданите".„Настояваме за единна регистрация на РБ на местния вот, защото това ще увеличи влиянието на РБ през местната власт. Стремим се към обща листа и единна регистрация на РБ като ще гледаме да спазим баланса - и кандидатът за кмет, и екипът му, и подреждането на листата ще се обсъждат в общ пакет. Ние сме хора с достатъчно опит в постигането на консенсус и ще успеем да стигнем до единни кандидатури." - заяви Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на РБ и заместник-председател на ДБГ и председател на предизборния щаб на РБ.

 

Буря.

"Труд":

Бурята във Варна нанесе големи щети, преобърна кран

Бурята във Варна връхлетя с пълна сила този следобед и макар в момента да отшумява тя причини сериозни наводнения в някои части на града, съобщи "Петел".Преобърна се кран, който е собственост на ТЕЦ Варна. Причина за инцидента са силните дъжд и вятър, които удариха морската столица.Буквално за минути проливният дъжд наводни улиците, които малко по малко започват да приличат на пълноводни реки. По бул. "Владислав Варненчик" бурята спомогна за образуване на задръствания.