Петъчните вестници съобщават за започващи уволнения на наети по проекта „Южен поток".

„От 7 септември започва масово уволнение на заети по проекта "Южен поток". Над 200 души, наети за изграждането му, ще бъдат съкратени, съобщиха от бюрото по труда в Бургас.
Уведомлението за съкращенията идва от бюрото по труда във Варна, където е регистрирана италианската фирма подизпълнител "Сайпен", която работи на територията на пристанище "Запад" в Бургас. На 8 юли фирмата е получила писмо от дъщерно дружество на "Газпром" за прекратяване на договора, подписан през 2014 г., за изграждането на газопровод през Черно море. Италианската фирма е обявила ликвидация.
"От 202 души, които ще бъдат съкратени, 18 са от Варна, а останалите - от Бургас", съобщи Пенка Кирилова, директор на дирекция "Регионална служба по заетостта"...
Очаква се без работа да останат още наети към фирмата като подизпълнители..." - в. „Стандарт".

„Общо 202 работници ще бъдат съкратени във Варна и Бургас заради спирането на газпоровода „Южен поток", съобщи Регионалната служба по заетостта в Бургас...
От бюрото по труда очакват да получат подробен списък с имената на съкратените. На 31 август на пристанище Бургас ще се проведе отворен приемен ден за работниците.
Целта на инициативата е да се помогне на хората да разберат какви права имат - какви документи трябва да подготвят, какви обезщетения да търсят и какъв е срокът за регистрация в бюрата по труда.
„Няма да е проблем самата регистрация, но е възможно да има струпване, тъй като в началото на септември една част от наетите сезонни работници е възможно да бъдат освободени", предупреждават от бюрото по труда..." - в. „Труд".

Условията за почивка по Черноморието остават сред постоянните теми на всекидневниците.

„Хотелите най-накрая свалят цените
Наближаването на края на летния сезон сякаш отрезви хотелиерите, които вече започват да намаляват цените на нощувките. Новината за сериозни намаления бе обявена от Диана Колчева от Съвета по туризъм в Черноморец.
"Идват и свежите оферти, като те се движат между 50 и 120 лв. от полупансион до олинклузив и съответно до 50 лв. могат да намерят настаняване със закуска по курортите ни в цялата Бургаска област от Обзор до Синеморец", каза Колчева.
Мнението се споделя и от шефката на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" Елена Иванова, според която цените падат от 15 до 20%.
"Започва първият междинен сезон след високия сезон, който приключва на 20 август. Той продължава докъм 4-5 септември, след което започва вторият междинен, в който допълнително намаляваме цените за тези, които все още не са се прибрали по домовете си за новата учебна година", обясни тя.
Само преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи за абсурден случай на цена от 57 лв. за чадър и шезлонг на плажа. Дори и с намаление от 20% подобна цена би останала висока за част от туристите...
Здравните власти затвориха централния плаж на Лозенец заради замърсяване на водите, което крие риск за здравето на къпещите се. Заповедта е от сряда. В морето на плажа са открити бактерии като ешерихия коли, които могат да предизвикат остри стомашно-чревни инфекции..." - в. „Сега".

„Регионалната дирекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас ще глоби кмета на Царево за допуснатото замърсяване на водите на централния плаж в Лозенец, съобщи БТА.
Замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система на пречиствателната станция в село Лозенец. Резултатите показват превишения на нормите на неразтворени вещества. Това съобщиха от пресслужбата на РИОСВ след извършена проверка.
На кмета на община Царево РИОСВ-Бургас ще състави акт по Закона за водите. Санкцията е от 2 000 до 10 000 лева.
Станцията е собственост на община Царево и третира отпадъчните води на село Лозенец и вилно селище "Лозенец". Обектът е претоварен през летния сезон и с недостатъчен капацитет за пречистване на постъпващите води от канализационната система.
От РИОСВ-Бургас припомниха, че от 19 август е издадена заповед за временна забрана за къпане в зоната "Лозенец-Централен плаж". Установените отклонения от нормите за качество на водите и замърсяването крият риск за здравето на къпещите се..." - в. „Дневник".

Вестниците отделят място и на събарянето на незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда".

„Багери влязоха в ромската махала "Максуда" във Варна...
За да няма ексцесии и напрежение в района, малко преди 9 часа в ромския квартал пристигна полиция, жандармерия и линейки. Заповеди за събаряне са издадени за 58 къщи в района. Нито една от тях не е обжалвана, изтъкват от община Варна.
Това няма как да се случи, защото ромите, които живеят в тях са неграмотни. По данни на служба ЕСГРАОН в тези домове са регистрирани 520 души, но според районния кмет живеят не повече от 300 души без ток и вода.
На родителите в квартала - пълнолетни и непълнолетни, е предложено настаняване в три общински центъра, но досега никой не е пожелал да използва тази възможност, казаха от община Варна.
Роми заявиха пред бТВ, че въобще не са разбрали за това. Няма и как да попълнят документите, защото не могат да пишат.
Общината е осигурила медицинска помощ и минерална вода за хората от квартала днес. Ще дойдат и медиатори, които да помогнат на ромите, които ще останат без дом.
Въпреки наличието на полиция, по време на събарянето на незаконните постройки във варненския квартал „Максуда" се стигна до конфликти..." - в. „Сега".

„Само 46 от незаконните къщи в ромската махала "Максуда" във Варна бяха разрушени до края на днешната акция там. Това съобщиха от районната администрация на кметство "Младост", на чиято територия се намира гетото.
Акцията по разчистването на гетото от незаконни постройки започна малко след 9 часа днес, а заповеди за принудително събаряне бяха издадени за 58 къщи.
Около час след началото на събарянето група роми започнаха да хвърлят камъни срещу жандармеристите, които охраняват екипите, ангажирани със събарянето. Ново напрежение предизвика опита на полицията да изведе принудително от дома му припаднало дете. Веднага след това група роми запалиха огън на покрива на къщата си и отново замерваха жандармерията с камъни, но пострадали нямаше.
Според кмета на район "Младост" във Варна Христо Христов причина за спирането е голямото количество отпадъци, които трябва да бъдат извозени след днешното събаряне..." - в. „Дневник".

"Приключихме по-рано разчистването на незаконни къщи, за да могат хората да си съберат покъщнината. Съборихме 46 постройки при предвидени 56. Ще продължим с разчистването", каза кметът на район "Младост". По-рано сутринта той бе обещал пред "24 часа" всички съборетини в дерето да бъдат премахнати. Според Христов, новозаселилите се роми от Североизточна България трябва да се върнат по родните си места.
Въпреки че ромите хвърляха камъни и извадиха сърпове срещу жандармерията, до сериозни сблъсъци и жертви не се стигна..." - в. „24 часа".

Вестниците цитират и бившия директор на БНР Валери Тодоров във връзка с намерението за излъчване на програма на турски език в Кърджали.

„Намерението за програма на БНР за Кърджали, която ще излъчва 3 часа на турски и 3 часа на български, е нелепа. Това каза пред БТВ бившият директор на Националното радио Валери Тодоров.
Това е национална програма, предназначена за цялото общество, както и за турците в пограничните райони, напомни Тодоров. Той сподели информацията, че идеята е програмата да се прави от 7 души.
"Такъв екип е малък дори и за гаражно радио", смята журналистът..." - в. „Труд".

„Тодоров определи като грешка спирането на средните вълни и обяви, че за това е виновно ръководството на БНР.
Според него по този начин хората в пограничните райони в цялата страна са останали без национален ефир. Те нямат и телевизия, разчитаха само на БНР, обяви бившият директор на Националното радио..." - в. „24 часа".

В. „Стандарт" помества публикация за българския светец и покровител на народа ни - св. Йоан Рилски:
„По стъпките на Рилския чудотворец
Търсят местата, на които се е подвизавал, по записаното в житието му
В народната памет първият български светия преподобни Йоан Рилски Чудотворец е останал като свети Иван, макар между светиите да няма друг Иван. За подвизите му по различни места и в прекрасната рилска пустиня разказват 16 жития, но има и едно народно, достигнало до днес от началото на ХII век и наричано "Безименното житие", а в устните разкази от поколение на поколение с ангелски думи са се запазили и много предания и легенди.
"И стана пустинножителят отец Иван, и отиде на мястото, дето отпървом прие иночеството, под планината, чието име е Руен, на място, наречено Скрино, и си отиде оттам и никой го не видя, кога дойде и кога си отиде, и тоягата си по заповед Господна остави за знак на света и в памет на себе си.
И като се вдигна, отиде в Периг (Перник) и намери скалисто място близо до реката, наречена Струма и тук си направи обиталище.
И дойде при него ангел Господен и му рече: "Радвай се, служителю господен и събеседник на ангелите, направи, що ти е заповядано, стани оттук..."
По тези думи от народното житие на светията през столетията, които ни делят от времето, когато се подвизавал, мнозина са търсили светите места, където св. Йоан се е отдавал на пост и молитва и безрезервно служене на Бога. Стари хора от селото Перник някога знаели къде на стръмните варовикови скали, наричани "Кървавото", се намирали "Стъпките на свети Иван", а сега има хипотези и къде е пещерата, където се прислонил. Близо до тази пещера, на закътано място в планината Голо бърдо бил вдигнат манастир на св. Пантелеймон. Просъществувал до ХIV век, когато бил опожарен и унищожен, за да се въздигне отново през 1866. Днес на това място има черква, направена в началото на ХХ век, но осветена през 1921 г. Отвън непосредствено до олтара има чудновато дърво със странни образувания по него, наподобяващи човешки органи - сърце, мозък, бял дроб. Битува вярване, че докосването до него лекува, но това става по Божия промисъл и по молитвите на св. Пантелеймон и св. Иван.
В Земенско, край Струма, също има една каменна ниша, за която се допуска, че е била убежище на светия мъж, но тя е труднодостъпна и малцина днес знаят местоположението й. Затова пък в църквата на Земенския манастир е един от първите изписани образи на св. Иван.
Според местни легенди св. Иван прекарал някое време и в планината Витоша. Стари хора от село Кладница разказват предание, че като идвал от с. Курило, Софийско, светият мъж минал по тези места и като водел своя юнец, поискал "коматче леп" от селяните, що орали по нивите. Те не му дали. Той ги прокълнал, като им казал: "Кладница - Гладница". После си заминал. По тази причина в това село рядко има добро плодородие. След това минал през селото Крапец, което днес е на дъното на язовир "Студена". Там също поискал от селяните - орачи хляб. Те го нахранили и напоили както подобава, и затова той ги благословил. По тази причина те имали от всичко доволно.
По особен начин Рилският чудотворец е свързан със съдбата на пернишките миньори. Предания, запазени в народната памет и записани от фолклористката Елена Огнянова, разказват как свети Иван помогнал да се открие нов рудник, спасил затрупани в минна галерия рудничари и сам показал мястото, където да се вдигне минната църква.
Според преданието един перничанин сънувал свети Иван, който в съня му показал къде да копае, за да намери повече "кюмур", и така се захванали "Старите рудници". Днес в техните забои е устроен единственият на Балканите и един от малкото в Европа подземни минни музеи, в които може да се види в естествена среда историята на въгледобива у нас.
Веднъж в същите тези "Стари рудници" станало срутване и били затрупани цяла смяна миньори. Малко преди да се задушат един от тях чул глас и видял сияние. Тръгнали след светилника и стигнало до пролаз, а когато излезли от под земята, спасените миньори видели пред себе си белобрад старец с кандило. Повикали го, но той, без да се обърне, си продължил по пътя. Тогава миньорът, дето открил въглищата, се сетил, че това е свети Иван, а в тоя ден църквата го и почитала..."