Скандалът около подготвяните промени в съдебната система е сред актуалните теми на петъчните вестници.

„Изнасилване на Конституцията! Не можем да си представим по-силни думи от тези, с които професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки определи реформите, предлагани от правосъдния министър. Кое му дава право да ги употреби?
„Да, думите са силни, но привлякоха общественото внимание върху един фундаментален проблем, какъвто е опитът за въвеждане на явно гласуване по кадрови въпроси във Висшия съдебен съвет (ВСС). Предложенията за изменение на конституцията, направени по време на пресконференцията на министър-председателя от 16 април - за явно гласуване и за скъсяване на мандата на ВСС - бяха лансирани твърде лековато, като нещо, което се разбира едва ли не от само себе си, но те ще повлекат след себе си крайно негативни последици, които ще поставят под заплаха принципа за независимостта на съдебната власт. Да не говорим за изтърваната фраза „парламентарен контрол върху прокуратурата", която е абсурдна и недопустима", казва проф. Близнашки в интервю за в. „Труд".
Той държи на думите си, че изнасилват конституцията.
"Използвах  тази метафора за изнасилването на конституцията, защото тя образно очертава една ситуация, в която управляващите са тръгнали напред към набелязаната цел, без да се съобразяват с никакви аргументи. Те се стремят към удовлетворяване на своите тяснокорпоративни интереси за сметка на обществото", казва професорът.
В момента текат дебати между магистратите по направените предложения за реформа. Какво ли можем да очакваме след тях?...
„Това не е демократична процедура за постигане на съгласие, а опит да се изфабрикува консенсус по предварително взети политически решения", категоричен е професорът.
Той обобщава: "Оседлават съдебната власт, за да я яхнат"..." - в. „Труд".

„Атаките на Георги Близнашки срещу предложенията за правосъдна реформа не са нито заради Конституцията, нито заради моите намерения спрямо нея или компетентността ми. Това обяви министърът на правосъдието Христо Иванов в предаването „Лице в лице" по bTV по повод критиките на бившия служебен премиер.
Иванов отказа да каже каква точно е причината за тези атаки, но подчерта, че никога не е имал конфликт с проф. Близнашки. „Ще стане ясно за внимателните наблюдатели", каза той и допълни, че повече няма да коментира темата, защото „когато има толкова грозно поведение и зацапване в публичното пространство, не трябва да го умножаваме".
Бившият служебен премиер през последните дни сериозно критикува министъра си, като дори го обвини, че изнасилва Конституцията.
Според Иванов в българската съдебна система има много магистрати, които да се страхуват от промените, ако те влязат в сила. В българската съдебна система има корупция и драстични примери за нарушения, посочи той...
По думите му е много важно за независимостта на съда е разделянето на ВСС..." - в. „24 часа".

„Има професионална недопустимост, дискриминация и неравнопоставеност в предлаганите промени в Закона за съдебната власт, се в становището на варненските прокурори и следователи, които вече са изпратили възраженията си до Главна прокуратура.
Те настояват за електронно гласуване при избора на ВСС.
Според проекта за промени има неравнопоставеност между отделните съсловия в съдебната власт, заяви пред медиите говорителят на Варненската окръжна прокуратура Радослав Лазаров.Така например изискванията за главен съдебен инспектор към кандидатите да 15 години стаж, от които 10 като съдия.Така се ограничават възможностите на държавните обвинители да кандидатстват за този пост.Варненските прокурори предлагат кандидатите, които могат да се явят да имат 15 години стаж, от които 10 -като магистрати.
Не се приема и промяната, с която се допуска главният прокурор да отменя постановление за прекратяване на производство. В такъв случай възниква въпроса кой ще се яви пред съответния съд да защитава обвинителния акт, заяви Лазаров.
Изборът на 11 от членовете на Висшия съдебен съвет от парламента да става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители, а не с обикновено мнозинство, което ще даде възможност на управляващата партия и мнозинството да доминират при вота.
Варненските прокурори и следователи настояват законопроектът да мине на обсъждане с обществен дебат и тогава да бъде предложен на правосъдния министър Христо Иванов." - в. „Стандарт".

Всекидневниците съобщават, че БСП и АБВ внасят в Конституционния съд ратифицирането на дълга от 16 милиарда лева.

„Парламентарните групи на БСП и АБВ събраха необходимите подписи за сезиране на Конституционния съд по законопроекта за ратификация на дълга на стойност 16 млрд. лева. Това обяви в Народното събрание зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов от БСП, предаде БГНЕС.
"Необходимите подписи са налице", съобщи Янаки Стоилов. За да бъде сезиран Конституционният съд бяха необходими 48 подписа, но дълго време те не бяха събрани, тъй като депутатите от АБВ отказваха да сложат подписите си под документа, независимо че нееднократно заявяваха своята подкрепа към предложението.
Запитан дали подкрепата на АБВ е сигнал, че е възможно взаимодействие по места между двете формации на местните избори Стоилов подчерта, че вероятно ще има допълнителни разговори между ръководителите на двете партии..." - в. „Преса".

„След тримесечни колебания депутатите от АБВ, които подкрепиха в пленарната зала споразумението за заем от 16 млрд. лв., най-сетне дадоха рамо на БСП за обща атака пред Конституционния съд (КС)...
Под искането на БСП са се подписали 8 от хората на Първанов плюс независимия Велизар Енчев.
Основният мотив на БСП е, че преговорите за сумата са водени без мандат. Социалистите посочват, че финансовият министър е бил упълномощен от Министерския съвет за различен размер от договорения. Червените оспорват и начина, по който мнозинството лиши опозицията в парламента от възможността да прави предложения за второ четене, като гласува окончателно споразумението в един ден. Стоилов обясни, че ако КС постанови, че заемът е гласуван в разрез с конституцията, решението ще спре по-нататъшното емитиране на дълг. Но парите, които вече са изтеглени, ще си останат като държавно задължение.
"Каквото и да реши КС, посредниците ще си получат комисионите, които никак не са малко", допълни Румен Гечев. Соцдепутатът подчерта, че в света няма практика държавите да сключват заемни споразумения с посредници за повече от 1 г., докато ние сме се обвързали за три.
В АБВ пък не вярват КС изобщо да допусне искането за разглеждане. Хората на Георги Първанов се позовават на чл. 149 от Конституцията, според който КС "се произнася за съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им"...
Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов осъди поведението на АБВ, които на практика атакуват собственото си решение..." - в. „Сега".

Сагата около избора на нов щеф на БНБ също е сред темите на вестниците.

„Въпреки провелите се срещи през последната седмица четирите управляващи формации не се обединиха около една кандидатура за управител на Българската народна банка (БНБ). Дори се стигна до напрежение в Реформаторския блок, които направиха изненадващ ход - издигнаха свой претендент, но обявиха пълна подкрепа и за кандидата на ГЕРБ.
В крайна сметка номинациите са четири - Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ, Бисер Манолов от Реформаторите, Григорий Вазов от Патриотичния фронт и Виктор Йоцов от АБВ. От опозицията няма кандидати, но няма и обявени намерения за подкрепа на някои от кандидатите.
Очакванията са до края на тази седмица сегашният гуверньор Иван Искров да подаде оставка, но дори и да не го направи парламентът ще може да избере негов наследник след 10 юли - точно три месеца преди края на мандата му.
Кандидатите ще бъдат изслушани във финансовата комисия - всеки претендент ще има 20-минутно изложение. След това в пленарната зала всеки кандидат ще бъде гласуван отделно, което означава, че всеки депутат би могъл да подкрепи повече от един номиниран. Така и реформаторите аргументират подкрепата си на двама кандидати.
Освен това напрежението вътре между партиите в блока се засили, защото от ДСБ настояваха по-скоро да има един претендент заедно с ГЕРБ, а от "Движение България на гражданите" настояха за отделен кандидат и затова и в началото на този месец издигнаха Бисер Миланов. В крайна сметка компромисният вариант включи и подкрепа за претендента на коалиционния им партньор.
Най-вероятно следващият шеф на БНБ ще бъде точно Димитър Радев..." - в. „Дневник".

„Управителят на БНБ Иван Искров няма да подаде оставка на 19 юни, научи "24 часа" от сигурни източници.
В момента гуверньорът е на среща на върха в ЕЦБ, председателствана от президента ѝ Марио Драги. Близки до него заявиха, че той е препотвърдил намерението си, "да не се поддаде на натиск за оставка, и ще се оттегли при създадени условия  да няма вакуум в управлението на БНБ"
Датата 19 юни като ден за оставката "зададе" наскоро шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. В интервю за "24 часа" Стоянова обясни, че разговорът между двамата бил неформален. От БНБ контрираха, че управителят не е упълномощил никого да говори от негово име и не е влизал в никакви договорки.
„Това не е договорка. Трябва да придвижим избора, а той зависи и от това дали и кога той ще изпълни това, което многократно е обещавал", обясни тогава Стоянова.
В четвъртък тя уточни, че не може да каже дали Искров ще си подаде оставката, понеже не поддържала контакт с него. Ако не го направи, ще изберем управител, както е по закон, допълни Стоянова.
А според закона за БНБ три месеца преди изтичането на мандата на управителя, т.е. на 10 юли, може да бъде избран нов.
Въпреки това преди седмица парламентът промени закона, като записа и възможност за предсрочно овакантяване на поста..." - в. „24 часа".

Всекидневниците отделят място и на положението на българите, работещи в чужбина.

„31 български строителни работници гладуват в норвежкия град Берген, тъй като българската фирма изпълнител „Енемона" не им плаща обещаните заплати.
Ръководителят на обекта Павел Желев разказа пред „Труд", че работник събирал пластмасови бутилки от кофите и ги връщал в супермаркети, за да купи хляб. Други ходели за риба. Нещата толкова опрeли до кокал, че две благотворителни организации даряват храни за работниците от два дни.
Заради схема с двойни договори не се плащали минималните за монтьор в Норвегия и обещани 51 хиляди норвежки крони на месец, а 4 пъти по-малко. Освен това заплатите закъснявали с месеци. Работниците трябвало да изкарват с 8000 крони два месеца, а само за храна един норвежец харчел 10 000 на месец. Работниците нямали пари да си купят билети за връщане и чакат идната седмицата фирмата да ги откомандирова. Павел Желев очаква да бъде уволнен, тъй като потърсил своите и правата на работниците.
Българската фирма работи по електрооборудването на най-модерната болница за лечение на деца, а държавната поръчка е спечелена с дъмпингова оферта, твърди норвежкият канал ТВ 2." - в. „Труд".

„Българите, работещи в чужбина, трябва да получават релевантни заплати за заеманата длъжност. За това настоя вицепремиерът Ивайло Калфин на заседание на Съвета по заетост и социална политика на Европейската комисия в Люксембург. "Когато говорим за трудова миграция в ЕС, въпросът вече не се състои само в определяне на минимално заплащане в отделните страни членки. Въпросът вече е за еднакви нива на заплащане, без разлика в това дали за една позиция кандидатства гражданин на съответната страна или на друга страна член на ЕС", посочи Калфин..." - в. „Стандарт".

Предизборните вълнения също са актуалните теми.

„Малките патерици на кабинета - Патриотичният фронт и АБВ, увеличават електоралната си подкрепа за сметка на двата основни коалиционни партньора - ГЕРБ и Реформаторският блок. Това сочат данните от проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 7-13 юни.
Тактиката на "подкрепа и критика" се оказва успешна за двете формации, отбелязват социолозите.
Фронтоваците изравняват процентите си с тези на РБ - 5.7%. С близо процент подобрява позициите си и АБВ - 3.5 на сто. За сметка на това при реформаторите и ГЕРБ се наблюдава лек отлив, въпреки че партията на Бойко Борисов си остава национален лидер с 21.9%. БСП излиза от най-ниската си точка и реализира символичен ръст с 11.5 процента, а ДПС запазва устойчиви позиции - 7.3%...
Малко над половината българи - 55%, одобряват изборния референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев, сочат данните на "Алфа Рисърч". Хората, заявили намерение да участват в допитването, са малко над прага за валидност, който се равнява на 50 процента от гласувалите на последните парламентарни избори (3.5 млн. души). Според социолозите решаваща ще бъде кампанията, която обаче рискува да бъде заглушена от агитацията за местните избори..." - в. „Сега".

„ДПС ще предложи редакция на въпросите за референдума, като ще настоява българските граждани да бъдат попитани дали са съгласни всичките 240 народни представители, а не само част от тях, да бъдат избирани мажоритарно. Това съобщи лидерът на партията Лютви Местан на брифинг в Народното събрание, съобщи БГНЕС.
"Българските граждани искат мажоритарен вот - безспорно. Но не искат една трета от народните представители да се избират мажоритарно. Искат всички да се избират мажоритарно. Защо въпросът тогава се задава "съгласни ли сте част от депутатите да се избират мажоритарно". Това е лицемерно, демагогско", посочи лидерът на ДПС.
Той поясни, че е наясно с опасността мажоритарният вот да унищожи малките партии, но побърза да заяви, че само така ще се разбере кой в парламента е лицемер. "Ако парламентът не приеме да подкрепи тази редакция и ако лицемерите и демагозите с оголени лица гласуват против или подкрепят само част от депутатите да се избират мажоритарно, то ДПС има и друг инструмент - много е възможно да инициира подписка с над 500 000 граждани, които да поискат референдум за 100% мажоритарен избор", закани се Лютви Местан..." - в. „Преса".

В. „Дневник" информира, че Световната банка съветва бизнеса да избягва българските правителствени институции:
„Световната банка: Чужди инвеститори съветват да се избягват българските правителствени институции.
Това, което чуваме от чужди инвеститори, е че ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, трябва да избягвате работа с правителствените институции колкото може повече. Това каза Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, по време на кръгла маса за растеж и заетост в България, цитиран от БГНЕС.
Той изброи 4 правила за това как може да си успешен в България, ако си чужда или нова българска компания, която иска да инвестира на пазара у нас. Като първо и най-важно от наученото от частния сектор експертът на Световната банка посочи - да се избягват правителствените институции колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции според бизнеса, аргументира се Томпсън.
Второто правило, извлечено от правещите бизнес е да се минимализират договорите с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор изходът е неясен, посочи финансовият специалист.
"Третото е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими, и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците", изтъкна Тони Томпсън.
Четвъртата откровена препоръка, получена от бизнеса, е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса"..."