Предстоящото гласуване в парламента на искания от управляващите 16-милиарден дълг е водеща тема за вестниците в сряда.

„Само ГЕРБ и Реформаторският блок засега ще подкрепят ратификацията на нов държавен дълг в размер до 8 милиарда евро на заседанието на Народното събрание утре. Това стана ясно след днешния пореден кръг срещи по темата.
107 гласа имат двете управляващи парламентарни групи. Партньорите им от АБВ и Патриотичния фронт останаха против...
За да мине решението в пленарната зала утре, е необходимо обикновено мнозинство от присъстващите, което значи, че ГЕРБ и реформаторите няма да срещнат никаква трудност да го приемат и сами при достатъчно отсъстващи.
Депутатите от ДПС ще гласуват против ратификацията, защото тя ще изправи България пред дългова криза, а и е признание за липса на реформи, заяви зам.-председателят на партията Йордан Цонев...
Още преди началото на утрешното заседание - от 8,30 ч, от "Атака" организират митинг на пл. "Народно събрание". БСП също събира такъв, но от 11 ч, което е знак, че двете групи ще пропуснат гласуването...
До този момент така и не е ясно дали финансовият министър Владислав Горанов е успял да убеди депутатите от Патриотичния фронт да подкрепят заема.
Министърът им дойде на крака в парламента в ранния следобед. След срещата с него съпредседателят на ПФ Валери Симеонов отказа изявления, като поясни, че с колегите си ще продължават да обмислят. Другият съпредседател Красимир Каракачанов ще отсъства от София до четвъртък...
"Като цяло не сме против, че България трябва да вземе заем." Това заяви Светлин Танчев, съпредседател на ПГ на БДЦ, след политическите консултации с президента...
Страната ни трябвало да се възползва от исторически най-ниските нива на лихвите и най-евтиния ресурс в момента, но била нужна повече яснота в какво ще се вложат парите, за да се вдигне БВП и да можем да си плащаме лихвите в бъдеще. по-късно обаче Танчев увери пред "24 часа", че депутатите от БДЦ ще гласуват против..." - в. „24 часа".

„Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че партията няма да подкрепи ратификацията на споразумението за новия дълг.
"Ние сме против, защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие. За разлика от други политически сили, АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуем аргументи и да бъдем убедени. Мога да кажа, че ние приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов относно избора на банките и размера на лихвата. Големият кръг въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове. Тук принципни различия между нас и останалите формации от управляващото мнозинство няма. Трябва да се платят тези стари задължения, но няма друг начин освен чрез вземането на друг заем", каза Георги Първанов по време на пресконференция...
„Нашите експерти смятат, че размерът е някъде около 9 млрд. лева. Там някъде между 9 и 12 млрд., има едни „буферни" средства, които не можем да приемем. Трябва да бъдем убедени" каза още Георги Първанов..." - в. „Стандарт"

„Няма яснота дали Патриотичният фронт ще подкрепи кабинета в искането му за нов заем на стойност 16 млрд. лева.
За да разговаря с групата на ПФ в Народното събрание дойде лично министърът на финансите Владислав Горанов, но след продължила над час и половина среща не стана ясно дали той е получил подкрепата им, съобщава БГНЕС.
"Срещата се състоя, беше много ползотворна, нека колегите си вземат решението", каза Горанов, след като напусна стаята на Патриотичния фронт. Горанов отново настоя, че до края на 2017 година падежират близо 12 млрд. лева стари дългове. Той добави, че не знае каква ще е позицията на ПФ, но "остава оптимист за гласуването на дълга в пленарна зала" и се надява "здравите сили и здравият разум в тази държава" да надделеят..." - в. „Преса".

„ДПС ще гласува "против" ратификацията за нов дълг. Призовавамe всички, които ще гласуват "против", да бъдат в зала, каза на пресконференция днес депутатът от ДПС Йордан Цонев.
Той посочи, че аргументите са в три посоки - финансови, икономически и политически. Той определи, че подходът по поемане на нов дълг е иновативен за страната и че не е добре обоснована необходимостта от такъв подход. Като втори финансов аргумент Цонев посочи, че сметки на ДПС и на други експерти сочат, че не финансирането на падежиращите дългове и на бюджетния дефицит са продиктували необходимостта от поемане на дълг. "Има разминаване, но смятаме, че финансовото министерство трябваше да бъде по-акуратно в сметките, да посочи точната необходимост", каза Цонев.
По думите му поемането на нов дълг е признание за липса на реформа. "Ако в следващите три години, дългът ще продължи да се увеличава, няма да бъде намаляван или няма да бъде намален дефицитът, означава, че обещанието, с което партиите дойдоха на власт, за правене на реформи няма да бъде изпълнено", посочи Цонев.
Страната реално се изправя пред дългова криза, коментира още той. "В края на 2009 година дългът е бил под 10 млрд. лева. В края на програмния период на това споразумение на управление - през 2017 г., дългът ще нарасне до 27.7 млрд. лева. Това е най-високият темп на нарастване на дълг в ЕС за последните 8 години", каза Цонев. По думите му с това темпо след няколко години ще минем критерия държавният дълг да е 60% от БВП..." - в. „Дневник".

„Подкрепата за новия дълг виси на косъм
Патриотичният фронт реши да държи до последно ГЕРБ в напрежение. И след поредната среща между финансовия министър Владислав Горанов и ПФ не беше ясно дали хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов ще подкрепят предложението за нов външен дълг от 16 млрд. лв. Днес ратификацията влиза в пленарната зала. Засега сигурни са гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок. БСП, ДПС, АБВ и "Атака" са твърдо против. Така съдбата на новия заем остава в ръцете на фронта и БДЦ, които до редакционното приключване на броя не обявиха ясна позиция. Управляващите се нуждаят поне от гласовете на БДЦ, за да постигнат минимума от 121 гласа. От думите на Светлин Танчев се разбра, че това ще зависи от "повече конкретика за това в какво ще се вложат парите".
Въпреки упоритостта на фронтоваците Горанов заяви бодро след срещата, че остава оптимист. "Оставам оптимист, че здравите сили и здравият разум ще надделеят", отбеляза той. От коалицията на Симеонов и Каракачанов категорично отказаха коментар и съобщиха само, че ще проведат заседание на парламентарната си група, на което ще определят позицията си. Още отначало патриотите се обявиха срещу тегленето на заема. По-късно смекчиха това и казаха, че очакват Горанов да ги убеди в необходимостта от заема, но дадоха да се разбере, че 8 млрд. евро са твърде много. Заради опитите с "убеждаването" ратификацията бе отложена миналата седмица..." - в. „Сега".

Оттеглянето на ген. Стоян Тонев от заеманите от него постове заради разкритията за злоупотреби във ВМА също е във фокуса на всекидневниците.

„Пореден скандал разтърси здравната система. Заради подозрения в злоупотреби при управлението на ВМА ген. Стоян Тонев напусна парламента, а прокуратурата заяви, че ще продължи да разследва случая.
Генерал Стоян Тонев се раздели с властта. Той хвърли оставка като председател на здравната комисия в парламента и като депутат от ГЕРБ. Причина стана доклад на Министерство на отбраната, според който са сключени неефективни договори в кожната клиника на ВМА по време на неговото управление.
Генералът сдаде постовете след пореден разговор с премиера Бойко Борисов. В понеделник от ГЕРБ заявиха, че ще чакат резултатите от проверките на прокуратурата, за да вземат решение за съдбата на ген. Тонев.
"Вече 25 години се правят рокади по политически причини без абсолютно никакъв резултат. Считам, че тази практика трябва да се прекрати. Същевременно трябва да е ясно, че няма "свещени крави" - ако има виновни, ако някой не си е свършил работата или е злоупотребил с позицията си - то виновният трябва да бъде отстранен и наказан според закона", написа Бойко Борисов сутринта във Фейсбук. Там той отново добави, че, ако ген. Тонев е виновен, трябва да "напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ"...
Междувременно от прокуратурата съобщиха, че вече са започнали проверка по случая..." -  в. „Стандарт".

„Ген. Тонев напуска и парламента!
След разговор с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.
Тонев подава оставка и като народен представител, избран от 13 МИР - Пазарджик с листата на ГЕРБ в 43-тото Народно събрание. Това съобщиха от ГЕРБ.
Това става след одит на военното министерство във ВМА, който разкрива злоупотреби в Клиниката по дерматология по времето на неговото управление..." - в. „Труд".

„Бившият началник на ВМА и народен представител ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Това е станало след разговор с председателя на партията Бойко Борисов.
Тонев подава оставка и като народен представител, избран от 13 МИР - Пазарджик с листата на ПП ГЕРБ в 43-тото Народно събрание.
В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, Тонев заявява:
„Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА - София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година".
"Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми", посочва в мотивите си за оставката ген. Тонев..." - в. „Преса".

"След разговор с председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание...
По-рано през деня премиерът Бойко Борисов реши да внесе яснота иска или не иска оставката на Тонев, след като в понеделник Би Ти Ви обяви, че министър-председателят го е поканил незабавно да се оттегли, а впоследствие вицепремиерът Румяна Бъчварова опроверга информацията.
„Заставам зад всеки до доказване на неговата вина. В тази връзка съм длъжен да обясня - Изпълнителната комисия на ГЕРБ разговаря с ген. Стоян Тонев. Пред нас той отрече да е извършвал злоупотребите, в които е обвинен. По тази причина го помолих да сезира незабавно главния прокурор и Сметната палата с искане да бъде извършена проверка..." - написа премиерът във „Фейсбук"...
Одит на министерството на отбраната от лятото на 2014 г. установи, че още през 2004 г. клиниката по дерматология на ВМА е сключила договор с частна практика от същата специалност, като шефката на клиниката проф. Мирослава Кадурина е и собственик на частната фирма. Разходите на фирмата са поемани от клиниката и така 10 г. по-късно се е оказало, че болницата е натрупала 10 млн. лв. пасив..." - в. „Сега".

„В прокуратурата се води досъдебно производство срещу длъжностни лица от Военномедицинска академия (ВМА), което е образувано на 21 януари 2015 г.
Това официално съобщение разпространи обвинителната институция, след като се разбра, че бившият началник на ВМА Стоян Тонев е подал оставка като депутат и председател на парламентарната комисия по здравеопазване.
Съобщението контрастира с препоръките на премиера Борисов към ген. Тонев от вчера да сезира главния прокурор да бъде извършена проверка на твърденията за злоупотребите, допуснати от сключените договори на ВМА с фирмата "Дерма прим МК" за отдаване под наем на помещения и апаратура държавна собственост.
От съобщението се разбира, че Военно-окръжна прокуратура-София е била уведомена от служба "Военна полиция" за "констатирани нарушения при сключване на договори за отдаване под наем на помещения и медицинска апаратура, принадлежащи на ВМА - София".
Не се казва обаче кога е била уведомена Военноокръжната прокуратура за констатираните нарушения.
С постановление на военен прокурор  е било възложено на дирекция "Вътрешен одит" при Министерството на отбраната да се извърши извънпланов одит на сключените договори между ВМА, представлявана от началника й ген. Стоян Тонев, и фирмата "Дерма Прим" МК ООД, известна като "Групова практика за спешна медицинска помощ "Дерма Прим" МК ООД..." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават за още една оставка - на шефката на СГС Владимира Янева.

„Временно отстранената шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е подала оставка от председателското място.
„Единственият ми мотив е, че не е редно най-големият съд да остане без председател", коментира лаконично Янева. Сега Висшият съдебен съвет може да избере нов председател.
Янева е депозирала молбата си за напускане в понеделник следобед.
Преди седмица Софийска градска прокуратурата образува разследване срещу нея за това, че незаконно е разрешила СРС по разработка „Червеи". По искане на главния прокурор Янева бе отстранена като председател и редови съдия до приключване на наказателното производство.
Оставката й идва и след като шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов призова цялото ръководство на СГС да се оттегли.
„Да, има такъв призив. В момента сама за себе си преценявам какво да е моето виждане по въпроса. Обмислям го. Не съм взела решение", коментира една от заместничките на Янева - съдия Петя Крънчева. Другият й заместник - Богдана Желявска, заяви: „Лично аз не смятам да подавам оставка. Тя е личен и морален акт. Нямам нарушения, които да налагат моята оставка." - в. „Труд".

„Шефката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева подаде оставка. Тя не напуска съдебната система, а само мястото като председател на съда.
Решението на Янева дойде 5 дни след като Висшият съдебен съвет (ВСС) я отстрани временно като председател на СГС и магистрат заради разследването срещу нея по повод операция "Червей".
Единственият мотив на Янева да подаде оставка било образуваното досъдебно производство.
След отстраняването  миналия четвъртък временно поста заема заместничката  - шефката на Първо гражданско отделение и на Брачната колегия Богдана Желявска.
Изборът се пада на нея по закон, защото тя е с най-дълъг съдийски и управленски стаж в сравнение с останалите трима заместници.
Желявска ще е начело на съда до четвъртък, когато ВСС ще посочи временно изпълняващия длъжността, преди да открие процедурата по избор на нов председател. Самата Желявска не смята, че ще бъде посочена от ВСС за временно изпълняващ длъжността.
Миналия четвъртък шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова цялото сегашно ръководство на СГС да се оттегли. Той и правосъдният министър Христо Иванов внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Желявска и Янева..." - в. „24 часа".