Темата за бежанците продължава да е сред най-широко отразените във всекидневниците.

„Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муижниекс (Латвия) разкритикува плановете на България и Унгария да изпратят войници по границите, за да пречат на бежанци да влизат на териториите им.
В профила си в Туитър той написа: "Лоши съветници са препоръчали да се използва армията за спиране на кандидати за убежище в България и Унгария. Милитаризацията на границите е грешен отговор на миграцията. Спешно трябва да се приеме европейски отговор, който гарантира убежище и хуманни условия за настаняване." - в. „Сега".

„Как ще стреляме срещу бежанците, защо ми задавате такива въпроси? Инструкциите и заповедите, които са дадени, питайте министрите, които са ги дали. Въпросът не е към мен.
Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който бе запитан дали идеята на картечниците по границата с Македония е да стрелят по бежанците, предаде репортер на БГНЕС.
Ясно е, че българската държава трябва да охранява границите и ние това го правим, и го правим добре.
Миграционният поток не е насочен към България, а към Запад и Север, посочи Митов. Той заяви, че като държава сме длъжни да отделяме внимание на охраната си по границите си. "Когато има заплаха от евентуален бежански натиск по някоя от другите ни граници превантивно сме длъжни да предприемем съответните мерки. Става въпрос за охрана на границата и наблюдение", каза външният министър.
Даниел Митов увери, че е направено всичко възможно, за да се осигури охрана и наблюдение на границата с Македония, за да сме наясно какво се случва. .." - в. „24 часа".

„Външно министерство: Не качвайте стопаджии в Гърция, може да ви арестуват за трафик на хора
Предвид усложнената миграционна обстановка на територията на Република Гърция и придвижването на голям брой нелегални имигранти и бежанци по пътната мрежа на страната, препоръчваме българските граждани, пътуващи с автомобил в Гърция, да не приемат в автомобилите си хора, пътуващи на стоп. Това съветва на сайта си Министерството на външните работи.
"Подобно действие се определя като трафик на хора, което съгласно гръцкия Наказателен кодекс представлява тежко углавно престъпление, за което се налага наказание лишаване от свобода минимум 2 години за всеки нелегален имигрант", се казва още в предупреждението." - в. „Труд".

Вестниците в четвъртък информират, че правителството прие нова наредба за осигурителните вноски.

„Кабинетът одобри наредбата за прехвърлянето на втора пенсия
Кабинетът прие наредбата, с която родените след 1959 г. ще могат да избират къде да се осигуряват за пенсия - само в НОИ или и в частен пенсионен фонд. Окончателният вариант ще стане известен, след като бъде публикуван в Държавен вестник, тъй като финансовият министър Владислав Горанов се съобрази с голяма част от критиките на бизнеса и проектът бе променен. От деня на обнародването на наредбата хората ще могат реално да избират дали да останат в универсален пенсионен фонд, или да прехвърлят пълната си вноска от 17.8% за пенсия в НОИ. Ако изберат да се осигуряват само за държавна пенсия, натрупаното по индивидуалните им партиди ще се прехвърля в Сребърния фонд и няма да им носи доходност. Тоест, ако решат да се върнат към капиталовия стълб, осигурените ще получат толкова, колкото са внесли. Освен това средствата в Сребърния фонд няма да се наследяват, както е в частните пенсионни фондове.
Работодателите и пенсионните дружества имаха много критики по предлагания ред за прехвърляне на вноските, защото според тях позволява измами заради липсата на достатъчно защити. Министър Владислав Горанов отговори, че не иска да натоварва осигурените. Местенето ще става изключително лесно - със заявление до НАП без нотариална заверка. Това означава, че хората дори не трябва да знаят в кой универсален фонд се осигуряват в момента. Обратното движение ще става със заявление до избрания фонд, който ще уведомява НАП. Дружествата разкритикуваха този ред и обясниха, че смяната на един частен фонд с друг е значително по-сложна. .." - в. „Сега".

„Правителството прие нова Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация. Наредбата се издава на основание чл. 179, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и във връзка с приетия на 28 юли 2015 г. от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.
Текстовете в наредбата произтичат от измененията и допълненията в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел.
Те са свързани с правото на свободен избор на осигуряване в държавното обществено осигуряване и универсален пенсионен фонд или само в държавното обществено осигуряване, както и с възможността категорийните работници, ползващи правата на ранното пенсиониране, да изберат да се осигуряват само във фондовете на държавното обществено осигуряване или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове..." - в. „Труд".

Вестниците съобщават също, че въпреки спирането на проекта „Южен поток", правителството продължава дейностите по него.

„Правителството обяви, че работата по "Южен поток" ще продължи. Това стана ясно от решенията, публикувани днес от Министерски съвет. Министрите приеха методика за оценяване размера на обезщетението от правото на ползване на част от морски плаж и оценка на правото на строеж върху морското дъно по изграждането на морски газопровод "Южен поток".
В решението се посочква, че  „към днешна дата България не е официално уведомена за прекратяването на проекта". По тази причина, българската държава е длъжна да изпълнява задълженията си съгласно българското законодателство.
На министъра на регионалното развитие и благоустройството са законово вменени редица задължения - да разглежда и одобрява подробни устройствени планове, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж.
„Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България", отбелязва правителството.
Със заповед на регионалния министър е одобрен Подробен устройствен план - парцеларен план за обект „Морски газопровод „Южен поток - Български сектор". Той обхваща част от общата дължина на линейната инфраструктура на сушата, представляващ морски плаж „Паша дере 1", част от крайбрежната плажна ивица и за морската част на линейната инфраструктура, включваща трасето на газопровода в териториалните води на България до границата с Изключителната икономическа зона в Черно море..." - в. „Стандарт".

„България продължава да следва процедурите по строителството на газопровода "Южен поток" през своя територия близо 9 месеца, след като Русия обяви, че се отказва от проекта. Причината е, че досега в София не е получено писмено потвърждение за спирането му.
Днес правителството прие Методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица, оценка на правото на строеж върху морското дъно и размера на преките разходи и пропуснатите ползи за България, произтичащи от ограниченията върху имота, който е публична държавна собственост.
Следващите стъпки, които по закон Министерството на регионалното развитие е длъжно да предприеме, са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерския съвет..." - в. „Дневник".

Днешните вестници цитират интервю с изпълняващият функциите на посланик на САЩ у нас Родерик Мур.

„Опитите на България да се справи с корупцията създават усещането за това, че някои политически фигури стоят над закона. Това каза пред Нова телевизия временно управляващият Посолството на САЩ у нас Родерик Мур.
"Повечето българи смятат, че корупцията се шири на всички нива. И същевременно няма висши държавни служители, осъдени за взимане на подкуп", каза още той.
Дипломатът изрази наблюденията си, че българите живеят с усещането, че благата от икономическия растеж не се разпределят равномерно..." - в. „24 часа".

„България има напредък в много области за 25 години, но в две има тревожни тенденции - икономическото развитие и борбата с корупцията, каза днес по "Нова телевизия" временният управляващ на посолството на САЩ в София Родерик Мур. Той уточни, че не изразява своето мнение, а това на хората в страната.
"Българските граждани смятат, че корупцията се шири в тази страна на всички нива и има една класа от хора, които са над закона. Преди 15 години, когато бях в България, задавах един и същ въпрос - колко висши държавни чиновници са били осъдени за корупция. В отговор ми се усмихваха. От две седмици задавам същия въпрос и отговорът е същият", каза Мур.
Както е известно, той е бил заместник-посланик в посолството на САЩ в София в периода 2000-2003 година...
"В САЩ има над 1000 дела за корупция на година на всички нива", каза още дипломатът.
В отговор на въпрос Родерик Мур не се съгласи с твърденията, че вълната от мигранти е в резултат от действията на САЩ.
"В Сирия тече трагична гражданска война. САЩ участват по много начини за намирането на мирно решение", поясни дипломатът.
По повод публикации в "Гардиън", че САЩ ще разположат в България изтребители F-22, Мур каза, че няма такава информация. Той допълни, че в Европа ще бъдат дислоцирани подобни самолети.
Дипломатът каза още, че няма информация и за намерения САЩ да използва бази в България по подобие на тези в Турция - за удари срещу цели в Сирия. "В България има временно разполагане на американска техника. Това ще продължи да се случва периодично", каза още Родерик Мур.
Според него е странна цялата истерия покрай разполагането на американския техника и военни в България, при положение че двете държави са съюзници. Ръководителят на посолствата на САЩ в София подчерта, че България е суверенна дъражава, взима суверенни решения и за всички случаи за разполагане на военни и техника става със съгласието на правителството.
Родерик Мур подчерта още, че една от причините, заради които има увеличаване на военното присъствие на САЩ в Европа, са агресивните и незаконни действия на Русия в Украйна." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават също за съвместни учения на наши и американски военни.

„Наши тренират с американски тюлени срещу терористи
В България пристига американска техника за планираната съвместна многонационална подготовка "Black Sea Rotational Force - Platinum Lion 16-1"...  
В съвместната подготовка ще участват 160 военнослужещи от Морската пехота на САЩ, както и 35 военни от Румъния.
От българска страна ще участват сили на Сухопътните войски от състава на 61-а механизирана бригада, Националния военен университет и Съвместното командване на силите. Целта на подготовката е подобряване на способностите за съвместно участие в контратерористични и операции." - в. „24 часа".

„Целта на подготовката е подобряване на способностите за съвместно участие в контратерористични и операции по поддържане на мира, както и повишаване на нивото на оперативната съвместимост между подразделенията от Морската пехота на САЩ и формированията от българските въоръжени сили.
Бронетранспортьори "Страйкър", 4-ри танка М1, артилерийски системи, както и поддържаща техника ще се включат в учението. Българската страна ще участва с бронирана техника и с техника за осигуряване и поддръжка." - в. „Стандарт".