„24 часа"

Оставиха Цар Киро в ареста, искал да бяга в Сърбия

Асеновградският районен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" на Кирил Рашков - Цар Киро , обвинен за закани за убийство на Иванка Петрова и Веселин Христов от Катуница.

Съдия Мария Пейчева съобщи, че не общественият интерес налага тази мярка, а всички събрани доказателства и законно основаните искания за това. Според съда има реална степен на опасност да се извършат нови престъпления от Рашков, тъй като досъдебното производство е в начален етап и има вероятност той да се укрие.

Цар Киро е имал намерение да избяга в Сърбия заради напрежението в страната. Това той е споделил с личния си охранител, стана ясно по време на заседанието на съда.

Защитникът на Рашков заяви, че клиентът му е имал намерение да отиде в Сърбия не за да се укрие, а защото се страхува за живота си след ексцесиите в Катуница. По думите му, Кирил Рашков води уседнал начин на живот, има чисто криминално минало и е в много тежко здравословно състояние - 90% инвалидност. Затова той поиска по-лека мярка за ромския бос, искането обаче не беше уважено.

Думите на 69-годишния Рашков пред съда бяха, че той не е виновен и че досега е заплашван няколко пъти от Веселин Христов. Кирил Рашков заяви, че през 2010 г. Христов два пъти е нахлувал в дома му - първия път с 50 автомобила, а втория - през август 2010 г., когато броят на влезлите в къщата му е бил над 100 души, за което е пуснал 2 жалби в полицията в Асеновград. Освен това Цар Киро каза, че на 22 септември 2011 г., ден преди да бъде прегазен Ангел, Христов е нахлул в дома му с три коли.

„24 часа"

Паразитът е новият имиджмейкър на политиците

Ако такова, няма какво, обаче ако, нали, смятам, че, моля ти се!

Тази ученическа безсмислица навремето се използваше за подигравки с тези, които са в състояние да говорят часове наред, без да кажат нищо.

Не едно и две изследвания през годините показват, че за редовите граждани в горната категория едно от първите места заемат политиците.

Затова "24 часа" реши да провери доколко популярни към момента представители на парламента и Министерския съвет използват ненужни частици, наречия, съюзи и междуметия, когато гласно занимават аудиторията с мислите си.

Изводите не претендират за изчерпателност и научна стойност. Базират се изцяло на дългогодишни репортерски наблюдения върху говоренето на тези публични личности.

Значи, нали, вижте и такаса на изчезване от словесния набор на опитните в публичната реч политици от първия управленски ешелон. Явно дългите години пред камери и публика са им помогнали да се отърват от нищо незначещите паразитни изрази.

„Труд"

Правителството слиза при народа

Кабинетът тръгва на срещи с народа - хем ще си говори с масите, хем ще заседава по важните за държавата въпроси.

Предложението е на вицепремиера Цветан Цветанов, който го обсъдил с шефа си Бойко Борисов. "Той се съгласи, като каза, че е изключително добра инициатива да започнем да правим изнесени заседания на Министерския съвет в областните градове", съобщи Цветанов, който в момента е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Идеята му хрумнала, докато правел обиколки из страната и слушал за проблемите на хората. "Има малки общини, които не познават дори министрите", мотивира предложението си Цветанов.

„Труд"

Вторият тур може да е "всички срещу БСП"

Балотаж между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин при съотношение на гласовете 2:1 в полза на кандидата на ГЕРБ. Очертаващо се на втори тур гласуване "Всички срещу кандидата на БСП". Така в четвъртък социологът Юлий Павлов описа ситуацията за президентските избори като се позова на данните от изследване на ръководения от него Център за анализи и маркетинг (ЦАМ).  Проучването е проведено между 14 и 23 септември сред 1612 души в цялата страна. И е завършено преди случая "Катуница" и последвалата антиромска вълна от протести в страната. Затова и данните отразяват една по-различна предизборна картина.

„Стандарт"

Плащаме кеш на КАТ

КАТ ще прибира глобите от шофьорите направо на пътя. Това ще стане, след като 90% от нарушенията се наказват с фиш. Актове ще се правят само за най-тежките прегрешения като катастрофа, шофиране на градус или без документи. Предложението бе огласено от шефа на Пътна полиция Алекси Стратиев на семинар в Смолян. Така ще се избегне мудната и тежка административна система с писането на актове, тяхното евентуално обжалване и висене по гишетата за превеждане на глобите по банков път. Друго предложение трябва да насърчи провинилите се водачи да се издължават по-бързо към хазната. Глобите ще скачат двойно, ако шофьорите не ги платят до две седмици след крайния срок. Идеята е заимствана от Холандия, където събираемостта  се е увеличила в пъти след приемането на този закон.

 

„Стандарт"

Митниците пълнят 250 млн. дупка в НОИ

С повечето приходи, които Агенция "Митници" събра, ще бъде компенсиран недостигът на постъпления в Националния осигурителен институт, който към края на август е в размер на 250 млн. лв. Това съобщи вчера в парламента министърът на финансите Симеон Дянков. Той отговори на въпрос на соцдепутата Драгомир Стойнев. Дянков уточни, че недостигът в бюджета на НОИ не може да се финансира от фискалния резерв, каквото предположение направи Стойнев, а се финансира от допълнителни приходи от други приходни агенции.

"Европа е изправена пред тежка криза и проблемите в Гърция продължават тази криза", добави той. В тази тежка година България е единствената държава в целия Евросъюз, която увеличи пенсии", посочи още Дянков. Той припомни, че от 1 септември са се увеличили вдовишките пенсии, както и минималната работна заплата. "Това означава, че социалната политика на правителството е успешна и може да си позволи това за разлика от голяма част от Европа", коментира още вицепремиерът.

В края на миналия месец стана ясно, че със 185 млн. лв. по-малко от планираното са приходите от осигуровки през първото полугодие на годината. В НОИ от януари до юни са влезли 1,859 млрд. лв. В тях са и 117-те милиона, преведени от професионалните пенсионни фондове. Осигурителният институт обаче е успял да се вмести в планираните за полугодието разходи и дори е направил икономия от 16 млн. лв.

 

„Монитор"

КАТ глобява с фиш за всички нарушения

Всички нарушители, които бъдат хванати в крачка на пътя, да не се наказват с актове, каквато е сегашната практика, а да им се съставя единствено фиш. Тази идея предложи вчера началникът на отдел „Пътна полиция" главен инспектор Антон Антонов по време на семинар в Смолян. Целта е да бъде премахната бюрокрацията и разкарването на водачите, наказани с акт.

Ако предложението стане факт, шофьорите ще получават фиша на място, след което ще има една или две седмици, през които ще могат да си го платят по банков път. По този начин няма да се налага на водачите да се разкарват до КАТ, за да си получат наказателното постановление, което в повечето случаи не е готово за месец и се налага презаверяване на съставения акт. Привилегията за тях е, че при наказанието с фиш не се отнемат контролни точки от талона.

 

„Монитор"

Трактора поръчал Гриша Ганчев

Тарторът на Октопода Алексей Петров-Трактора е поръчал смъртта на шефа на ФК „Литекс" Гриша Ганчев. За мократа поръчка подземният бос е обещал 170 000 евро.

„Специалната задача" е трябвало да бъде изпълнена през 2008 г. от тогавашния служител на НСО Пламен Устинов. Това обяви вчера на пресконференция самият Устинов, който е и свидетел по делото срещу Трактора и компания. Освен това той е израснал с Алексей Петров и е женен за негова втора братовчедка.

В началото 2008 г. Петров, който по това време още бе съветник в ДАНС, извикал Устинов на басейна „Спартак". По време на кратък разговор му обяснил, че Ганчев трябва да бъде ликвидиран.

„Това не търпи отлагане и трябва да стане бързо", казал Трактора на Устинов. Петров дори осигурил шофьор, който да изтегли килъра след покушението. Това бил Мануил Сираков.

 

„Монитор"

Коледни добавки според пенсиите

Диференцирани коледни добавки от 20 до 50 лв. да получат всички пенсионери, които вземат до 400 лв. на месец. За това настояват от КНСБ и внасят предложението в Националния тристранен съвет за обсъждане с работодателите. Хората с най-ниските доходи няма да изкарат зимата заради по-високите цени на тока и парното, коментира шефът на синдиката Пламен Димитров. Според него това ще засегне близо 1,9  млн. пенсионери и ще струва към 60 млн. лв. допълнително. Бюджетът може да си го позволи, твърди синдикалистът. Социалният министър Тотю Младенов обаче обясни, че е твърде рано да се каже дали ще има коледни добавки. Докато не видя числото в годишния отчет, не мога да коментирам никакви добавки, твърди той.

Според КНСБ обаче близо 331 500 човека, които получават най-ниската пенсия от 136 лв., трябва да получат по 50 лв. Малко под милион, които взимат до 250 лв., да се разпишат срещу 30 лв., а 608 243 човека, които получават от 250 до 400 лв., да бъдат подпомогнати с по 20 лв.

„Капитал"

Къде сбъркахме?

На петия ден след смъртта на 19-годишния Ангел Петров животът в Катуница бавно се връща към обичайния си ритъм. Само няколко обгорени празни къщи, дузината полицаи, които дежурят пред тях, и паркиралите телевизионни коли напомнят за разигралия се екшън през изминалия уикенд. Местните са се събрали в кафето срещу кметството и жужат в тихи разговори над разхвърляните върху масите вестници и преливащите от фасове пепелници. На повечето им личи, че са спали малко през последните няколко дни. Но не спират да си прехвърлят отново и отново събитията от петък и събота. Опитват се да подредят детайлите в разбираема картина. Трудно им е. Спорят за версиите. И недоумяват как пети ден полицията още не е извикала за разпит основните свидетели на убийството на Ангел.

Всеки разказва поне по една история, в която е имал сблъсък с Кирил Рашков (Цар Киро) или член на семейството му. "Гагарин, мълчи си! Остави я тази работа. Тебе какво те боли?" - това са отговорите, които Стоян Тютюнаров с прякор Гагарин получава от представителите на местната власт всеки път, когато отиде при тях, за да възрази срещу несправедливостта.

„Сега"

Над 70% от 15-годишните у нас четат за удоволствие

Българските ученици разбиват мита, че не четат - над 70% от 15-годишните у нас четат за удоволствие и забавление, сочат данните на междинен доклад от PISA 2009. Най-мащабното проучване за четивната грамотност и знанията по математика и природни науки се провежда от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в над 60 държави в целия свят.

Резултатите показват, че делът на деветокласниците у нас, които четат за удоволствие, е по-висок спрямо средния за държавите от ОИСР - 63%. Със сходни на българските са данните в Тринидад и Тобаго, Панама и Литва. Зад България остават държави като Финландия, чиито ученици имат далеч по-добри резултати на тестовете, както и САЩ, Япония, Швейцария, Люксембург. В Австрия и Лихтенщайн повече от половината от учениците изобщо не четат за удоволствие. В тази група влизат и Холандия, Белгия, Чехия, Ирландия, Германия, Словакия, Норвегия и Аржентина. Обратното - повече от 90% от 15-годишните в Казахстан, Албания и Тайланд четат за забавление и удоволствие.