„24 часа"

Задължават да мият улиците поне веднъж на година

Пролетното миене на улиците ще стане задължително. Това съобщи на семинар в Добринище зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Това ще е мярка в общинските програми за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици, които са опасни за здравето. България е с най-голямо замърсяване с прах в целия ЕС.

"Добре е общините да организират миене на улиците поне веднъж седмично, но това няма как да бъде записано в държавен нормативен акт", обясни Манева.

Пролетното почистване обаче ще се регламентира от програмите за управление на въздуха на общините, които се приемат и от Брюксел и имат императивен характер.

Ако общините не искат да дават пари за миене, трябва да спрат използването на пясък, сол и луга при снегопочистването. Вместо това те ще са задължени да използват модерни химикали.

„24 часа"

Шофьор преобръща хода на разследването за убийството на Яна

Нов свидетел по случая с убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина е на път да преобърне хода на разследването.

В предаването "Директно: Карбовски" таксиметровият шофьор Георги Петров бе категоричен, че е видял единия от двамата задържани по случая - Пламен Трифонов, в непосредствена близост до местопрестъплението. Така свидетелят оборва защитата на заподозрения, която го изкара от ареста с аргумента, че по време на убийството той е бил в другия край на София.

"Слизах празен от телевизионната кула по бул. "Драган Цанков". Малко преди пешеходната пътека до автокъщата, от гората изскочиха двама. Направи ми впечатление, че единият беше млад циганин на възраст между 20 и 24 години. Другият беше Пламен Трифонов. Беше около 5 часа сутринта. Развиделяваше се и го видях добре - беше по тениска и с дълга сплескана коса", каза шофьорът.

„Труд"

Златна треска за милиарди в Крумовград

Златната треска в Източните Родопи започва, стана ясно днес.

Проектът за златодобив край Крумовград на "Болкан минерал енд майнинг", дъщерна фирма на "Дънди прешъс метълс", получи зелена светлина и от министъра на околната среда Нона Караджова. Тя е одобрила предложението на Висшия екологичен експертен съвет към ведомството й проектът да бъде реализиран. Това каза Караджова пред репортери.

Екоминистърката три пъти връщаше проекторешението на експертите заради пропуски. "Изчетох доклада с най-голяма отговорност, уверих се, че всички мерки, които са необходими за изключване на всички рискове за вододайните зони, здравето на хората, околната среда и биоразнообразието, са взети предвид в решението, включително пречистване на отпадъчните води до ниво на питейни", каза Караджова. По думите й проектът ще помогне за развитието на региона, в който безработицата е висока.

„Труд"

Пушилката за циклотрона - опит да се скрие истината

Един абсурден скандал фокусира общественото внимание през седмицата - шефката на една пациентска организация скочи срещу възможността болните от рак, чиито права би трябвало да защитава, да получават евтини консумативи за изследвания. От които зависи животът им. И за които държавата брои милиони левове годишно.

Тази измислена битка, която със сигурност не бе провокирана от грижа за онкоболните, всъщност имаше една проста подличка цел. Да провокира война срещу компанията, която би заложила пари и безспорния си авторитет, за да помогне на онези, чието време и без това изтича. Но едва ли има фармацевтична фирма в света, която извършва подобна дейност благотворително. Което даде мотив на една медийна групировка да провокира и раздухва чрез изданията и тв ефира си откровени лъжи. Препрани през организация, която очевидно е просто псевдорадетел за правата на болните от рак. Последните със сигурност губят от скандала...

„Стандарт"

Бойко гони Бербо за №1

Бойко Борисов е на път да отмъкне короната на Димитър Бербатов за Футболист №1 на България. Премиерът се изстреля на четвърто място в класацията, в която за пръв път гласуват фенове. Само вчера стотици дадоха вота си за премиера, който ниже гол след гол с екипа на "Витоша" (Бистрица). Бербо засега удържа първото място в допитването до народа, след него са Стилиян Петров и Николай Михайлов.

Прахта на Борисов дишат "сини" и "червени" любимци като Христо Йовов и Спас Делев.

Запалянковци атакуваха социалните мрежи с призив да се гласува за Бойко. "Почти не пропуска мач, без да отбележи, а на Бербо не му се случва често напоследък", аргументира се един от тях. Анкетата на феновете определя най-добрите 20 футболисти, журналистите ще излъчат челната тройка по Коледа

 

„Стандарт"

"Дънди" лапва 25 т злато до Крумовград

Екоминистър Нона Караджова одобри предложението за Висшия екологичен експертен съвет за изграждането на златна мина край Крумовград. "Болкан Минерал енд Майнинг", дъщерна фирма на канадската "Дънди ПрешъсМайнинг", ще може да добие 794 000 тройунции, или близо 25 тона благороден метал от хълма Ада тепе.

"Уверих се, че всички мерки, които са необходими за изключване на всички рискове за вододайните зони, здравето на хората, околната среда и биоразнообразието, са взети предвид в решението, включително пречистване на отпадъчните води до ниво на питейни", обясни министърът пред БТА. По думите й допълнителен ефект е развитието на дейност в един от регионите с най-висока безработица в България.