Антракс.

"24 Часа":

Фермер умря от антракс, ял месо от болна крава

53-годишен фермер от с. Млада гвардия е починал от антракс във варненската болница "Св. Марина", съобщи в събота шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Мъжът е починал през седмицата, но в събота сутринта антраксът е бил потвърден в лаборатория на центъра.
Фермерът се е заразил, защото е ял заразено с антракс месо, което не е било добре обработено термично, обясни Кантарджиев. Според шефката на местната здравна инспекция Дочка Михайлова обаче мъжът е умрял от кожна форма на антракса и все още не е сигурно дали се е заразил от животното.

 

Пожари.

"Сега":

Българин е арестуван заради пожар край Атина

58-годишен българин и 67-годишен грък са арестувани заради пожар край Атина, съобщи БГНЕС. Двамата мъже са заподозрени, че са причинили по непредпазливост пожара, който избухна в петък в квартал Кареас в подножието на планината Имитос. Огнената стихия бързо се разпространи и застраши жилищни домове в квартала. Дваата арестувани ще бъдат предадени на прокуратурата, съобщи БНР.
Гръцките власти вчера поискаха помощ от на ЕС за гасене на пожарите, обхванали през последните дни редица райони на страната. Франция обяви, че изпраща три специални самолета, за да окаже помощ на гръцките власти, припомня БНР.
Гръцките медии днес съобщават за стихване на големите пожари по склоновете на планината Имитос на десетина километра от центъра на Атина, а също и в района на Лакония и Коринтия на полуостров Пелопонес. По данни на властите в Гърция до момента са регистрирани 79 пожара, а днес призори е избухнал и нов на о-в Скирос. От гръцката гражданска защита предупреждават, че рискът от нови пожари днес е голям заради силните ветрове на много места.

 

Сарафово.

"24 Часа":

Разследват до 25 август атентата в Сарафово

3 г. след безпрецедентния за България терористичен акт, извършен на летището в Сарафово, разследването за него продължава, без да има конкретни обвиняеми, а се води срещу неизвестни извършители.
Последно Окръжната прокуратура в Бургас удължи срока до 25 август. Очакват се две международни съдебни поръчки и след това ще се прецени дали да има ново удължаване, каза говорителят прокурор Красимира Кателиева.
В деня на годишнината церемония няма да бъде извършена, тя е насрочена за понеделник.
В съботния ден не е прието да има такива събития, обясни почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов. Ритуали ще извършат близките на загиналите в родината им, а на следващия ден се очаква част от тях да кацнат в Бургас, за да присъстват на възпоменанието на 20 юли. Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз и гл. секретар на МВР Георги Костов ще пристигнат за събитието.

 

Рожен.

"Труд":

Съборът на Рожен събира над 350 000 души

„То бива панаир, обаче толкова народ на една поляна не съм виждала", ахкаше софиянка в събота на поляните на Рожен. За три дни през събора се очаква да минат над 350 000 души - колкото е населението на Пловдив или Варна, изчисляват и организаторите, и полицията. Още в петък вечерта стълпотворението бе от близо 100 000 души.
Докато народът тропаше хоро пред четирите сцени, над поляните ниско прелетяха на два пъти три военни самолета. Машините шашнаха бабите от самодейните групи, някои дори се прекръстиха. Заради самолетите около двадесетина притеснени се обадили и на тел. 112.
Военната летателна техника е част от съвместно българо-американско обучение на Военновъздушните сили, обясниха запознати. Хората се чудеха какво може са видели летците отгоре, тъй като над поляните има гъст „смог" от скари и чевермета.