Решение.

"Монитор":

Сливат митниците и НАП

Масова сеч на корумпирани митничари и граничари предстои в близките дни. Това става ясно от стенограмата от вчерашното заседание на МС. На срещата премиерът Бойко Борисов обявява, че до идната сряда ще предложи сливане на митниците и НАП, а вътрешният министър Румяна Бъчварова ще трябва да направи кадрови промени навсякъде по границите.

„Полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите ми са повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно" охраняват границите", отсича премиерът Бойко Борисов и допълва: „Как един и същи служител по три пъти бива залавян, улавян, уволняван и след година време бива връщан на работа?! По три пъти има!" Наложило се лично турският валия да идва на крак на границата, за да предава факс със сигнал за контрабанда на цигари с тирове, които влизат у нас на вдигната бариера. Никъде в митницата обаче нямало данни кой е приел сигнала, както и къде е потънал. Валията обаче видял снимки и посочил кой е човекът, разкрива Борисов.

 

Инцидент.

"Труд":

Срути се хотел край Варна, има загинал

Хотел се е сринал в курортния комплекс "Слънчев ден" в курорта "Св. Св. Константин и Елена". Инцидентът е станал при разрушаване на стара сграда, съобщи БГНЕС.

При срутването един мъж е загинал. В момента спасителни екипи издирват още четирима под руините.

Става дума за стар хотел, който е трябвало да бъде разрушен. По непотвърдена информация това е хотел "Вероника", пише сайтът "varna.utre'".
При разрушителните дейности, които са извършвани от частна фирма, обаче е настъпило срутване, при което със сигурност е загинал един от работниците. Не е ясно какво е състоянието на затрупаните хора.

 

 

 

Споразумение.

"Дума":

Американските ТЕЦ свалиха цените срещу 700 млн. лева


Националната електрическа компания (НЕК) подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с т.нар. американски централи - ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". С новите договори цената, която НЕК плаща на централите, пада с 14% за "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и със 17% за "Контур Глобал". За да влязат в сила обаче договорените намаления, НЕК трябва да се разплати с двете централи до края на юни. Задълженията на компанията възлизат на 700 млн. лева към двете американски централи. НЕК не разполага с такива средства и за целта ще трябва да изтегли заем, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Този заем ще бъде изтеглен от Българския енергиен холдинг, вероятно с държавни гаранции. Министър Петкова беше категорична, че споразуменията с американските партньори няма да се отразят пряко върху цената на тока за потребителите. Тя се определя от КЕВР, оправда се министърът.

 

КТБ.

"24 Часа":

Обвиниха и трима одитори за КТБ, двама са от КPMG

Нови трима обвиняеми за безстопанственост по аферата КТБ привлече Софийската градска прокуратура. Това са Снежанка Велева-Стефанова - ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на КТБ АД, и одиторите от "КPMG България" ООД Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, съобщи прокуратурата.
Велева е обвинена за това, че от 1 януари 2009 г. до 20 юни м.г. не е положила достатъчно грижи за възложената работа. Това довело до разпиляване на имуществото на КТБ. Заради бездействието се намалила капиталовата адекватност на банката, а ликвидността се влошила, което предизвикало криза в разплащането. Така се стигнало до поставянето и под особен надзор и до намаляване на пазарната капитализация, уточниха от прокуратурата.