Обвинения.

"Стандарт":

Плевнелиев: Бюджетът беше сбъркан нарочно

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като прочете откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки" в Борисовата градина, съобщи Фокус.
„Бюджетът беше сбъркан нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не бяха казани в началото на годината, а бяха сгрешени съзнателно", добави Плевнелиев и добави, че в момента не правят нищо повече от това да кажат истината на народа за приходите.

 

КТБ.

"Дума":

Тренчев призова за протестен натиск в защита на КТБ

Нормативната ни система разполага с всички инструменти, за да реши казуса "КТБ". Това каза лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев на пресконференция, организирана от фейсбук инициативата "КТБalive".
Той припомни, че още преди месец и половина експертен съвет на работодатели и синдикати е предложил план за оздравяване. В близките дни експерти като Красимир Ангарски, Емил Хърсев, Валери Димитров ще представят своите анализи по темата. Много ясно и категорично се доказва, че твърденията на Иван Искров, че трябва специално законодателство и че трябва да се изчака парламент, който да гласува специални закони, не е правилно, заяви Тренчев.
Тренчев се обърна към хората, които работят в компании, засегнати от кризата в КТБ: "Престъпната група, която причини проблема, иска да върви докрай, и единственият начин да се спре е чрез уличен организиран протестен натиск".

 

Протест.

"Монитор":

Полицаите се стягат за протест

Най-голямата синдикална организация на полицаите предупреди вчера, че е в готовност за ефективни протести заради подготвяните мерки, с които се премахва ранното пенсиониране на униформените. „Всякакви обсъждания на темата са се състояли без участието на професионалните организации на служителите в сектора „Сигурност", обявиха в свое писмо от синдиката. Както „Монитор" писа, в сряда кабинетът прие проекторешение за одобряване на доклад със стъпки в отговор на препоръките на ЕК към България от юли във връзка с пенсионната възраст у нас. Организацията на служителите в МВР обаче определи решението на правителството като „безцеремонно погазване" на основни принципи на социалния диалог и поиска оставката на социалния министър Йордан Христосков, който показвал „очевидна некомпетентност".

 

Ваксини.

"24 Часа":

Мирослав Ненков: На път сме да решим проблема с ваксините

Около 40 млн. лв. още са необходими на Министерство на здравеопазването до края на годината. Финансовото министерство ще включи тази сума в актуализацията на бюджета. Това каза пред bTV служебният здравен министър Мирослав Ненков.
Щетите, които са нанесени на пациентите, са трудно измерими. Необходимо е да се измисли и да се въведе система за контрол върху работата на лекарите, смята Ненков.