Правителство.

"Стандарт":

Реформаторите искат 1/2 кабинет

Претенции на Реформаторския блок за половината кресла в бъдещия кабинет могат да провалят коалицията с ГЕРБ. Това стана ясно след вчерашния рунд от преговорите, в които участва и Патриотичният фронт. На тях се обсъждаше вариант за дясно правителство на малцинството, което да бъде подкрепяно от патриотите в парламента. 23-мата реформатори обаче поискали осем министерства, което изнервило Бойко Борисов, твърдят запознати. Апетитите на Радан Кънев и компания са за правосъдие, здравеопазване, транспорт, външни работи, енергетика, икономика, МВР и електронното правителство. "Не сме искали 8 министерства, но за всички тези области имаме добре подготвени кадри", отговориха от Реформаторския блок. Преговорите текат "денонощно", обяви пък Борисов.

 

Газ.

"Монитор":

Търсят спешно 58 млн. долара за руския газ

Днес "Булгаргаз" трябва да плати 58 млн. долара на "Газпромекспорт", ако иска през ноември да получава синьо гориво. Въпросната сума е 60-процентов аванс за ноемврийски доставки, въпреки че по договор "Булгаргаз" трябва да предплаща на 100% природния газ. Парите обаче липсват в "Булгаргаз" и вчера в компанията спешно търсеха начини да ги осигурят, като до късния следобед това не беше станало, научи "Монитор".Затова преди няколко дни от "Булгаргаз" са започнали да си търсят начини да си съберат парите от топлофикациите. Става въпрос за текущи дългове от порядъка на 120-130 млн. лв. От дружеството потвърдиха, че са изпратили писмо до всички топлофикации, които са на синьо гориво, и са ги предупредили, че ще намалят с 50% доставките, ако не започнат да плащат.

 

КТБ.

"Дума":

Протестират срещу сдружаването на ГЕРБ и ДПС за КТБ

Национален протест срещу постигнатото единодушие между ГЕРБ и ДПС за КТБ ще се проведе днес от 18,30 ч. пред Народното събрание. Призивът за провеждането на демонстрацията се разпространява в социалната мрежа фейсбук. "Така повече не може! Наше гражданско право и дълг е да се защитим от произвола. Ние можем да разградим модела #КОЙ. Гражданите срещу Мафията", посочват в анонса за протеста неговите инициатори.
Организаторите призовават към протест заради решението на временната парламентарна Комисия по бюджет и финанси, която в сряда реши, че до 6 ноември НС трябва да приеме законодателни промени, които да накарат БНБ да оздравява банки с отрицателен капитал, каквато е Корпоративна търговска банка. Срещу това решение гласуваха депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и Реформаторския блок.

 

"Ислямска държава".

"24 Часа":

Шаламанов потвърди: Българи се сражават за Ислямска държава

Български граждани се сражават на страната на групировката "Ислямска държава". Информацията бе потвърдена от военният министър Велизар Шаламанов, съобщи Нова ТВ. От ДАНС обясниха, че, заедно с партньорските служби по света проверяват българите, пътували до Сирия и Ирак, но до този момент нямало потвърден случай на съпричастност към терористичната